Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Šport

Slovensko nemá v Soči zastúpenie v disciplíne skeleton

Súťaže v skeletone budú na zimnej olympiáde v Soči prebiehať v termíne 13.-15. februára.

Bratislava 3. februára (TASR) - Súťaže v skeletone budú na zimnej olympiáde v Soči prebiehať v termíne 13.-15. februára. Rovnako ako na posledných dvoch hrách, víťaza v mužskej i ženskej kategórii určia štyri kolá. Úvodné dve ženské jazdy sú na programe vo štvrtok 13. februára, tretia a finálová štvrtá na druhý deň. V piatok 14. februára odštartujú dvoma jazdami muži, medailová ceremónia sa uskutoční v sobotu 15. februára. Zvíťazia pretekári s najmenším kombinovaným časom zo všetkých jázd. Slovensko doposiaľ v tejto disciplíne nikdy nemalo zastúpenie a nič sa na tom nemení ani pre ZOH v Soči.

Skeleton dostal svoje meno od tvaru pôvodných sánok, ktoré sa trochu ponášali na ľudskú kostru. Pôvodne sa používali celokovové, no v súčasnosti sa z kovu vyrábajú už iba nože a rám, na ktorý sa namontuje laminátová základná doska. Na rozdiel od bobov a sánkovania idú pretekári ľadovým korytom dolu hlavou, pričom dosahujú rýchlosť presahujúcu 100 kilometrov za hodinu. Pri skeletone navyše nie sú povolené riadiace či brzdiace mechanizmy.

Vznik tohto športu sa datuje ku koncu 19. storočia. V roku 1882 britskí vojaci postavili prvú dráhu medzi švajčiarskymi mestami Davos a Klosters. O niekoľko rokov neskôr vznikla ďalšia v stredisku zimných športov v St. Moritzi, ktorá sa ako jediná dráha s prírodným ľadom používa dodnes. Od roku 1923 zastrešuje skeleton Medzinárodná federácia bobov a skeletonu (FIBT) a o tri roky neskôr dostal aj štatút olympijského športu. Svoju premiéru na ZOH si odkrútil v roku 1928 práve v St. Moritzi a druhú olympijskú účasť si pripísal o 20 rokov neskôr v rovnakom meste. Na oboch olympiádach súťažili iba muži. Potom prišla dlhá odmlka a pod piatimi kruhmi sa skeleton objavil až v roku 2002 v Salt Lake City v mužskej i ženskej kategórii a odvtedy patrí k pravidelnej súčasti hier.

Pred štyrmi rokmi vo Vancouveri získali zlaté medaily Kanaďan Jon Montgomery a Britka Amy Williamsová. Najväčším kandidátom na prvenstvo však bude tentoraz lotyšský reprezentant Martins Dukurs, ktorému sa vo Vancouveri striebro málilo. Tento rok má výbornú formu, dominoval Svetovému poháru a stal sa aj majstrom Európy pred bratom Tomassom. Medzi ženami je horúcou ašpirantkou na zlato Američanka Noelle Pikusová-Paceová či Britka Elizabet Yarnoldová.