Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Pred 16 rokmi sa v Petrohrade písal príbeh strieborného Slovenska

Slovenský brankár Ján Lašák /vpravo/ sa spolu so svojím spoluhráčom Miroslavom Hlinkom teší z postupu slovenskej reprezentácie do ďalších bojov o medaily víťaznom štvrťfinálovom zápase s USA na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 11. mája 2000 v Petrohrade. Slovenský gólman bol vyhlásený za najlepšieho hráča svojho mužstva v zápase. Foto: TASR/AP

Kolektív okolo Miroslava Šatana vedený trénerom Jánom Filcom v roku 2000 staval základy senzačného hokejového triumfu.

Petrohrad 4. mája (TASR) - Petrohrad žil v znamení hokeja aj pred 16 rokmi. Vtedy sa hral dokonca celý šampionát v meste Petra Prvého (Veľkého). V roku 2000 aj novú halu neoficiálne pomenovali "Ľadový dvorec Petra Veľkého". Aréna zakladateľa svetoznámeho kultúrneho mesta však na tohtoročnom šampionáte zostala na "ocot", Rusi hrajú v moskovskej vetve a tak organizátori určili za dejisko zápasov zrekonštruovanú menšiu halu, kde kolektív okolo Miroslava Šatana vedený trénerom Jánom Filcom pred časom položil základy senzačného strieborného triumfu.

V posledný aprílový deň roku 2000 nastúpili slovenskí hokejoví reprezentanti na svoj prvý zápas v hale Jubilejnyj. Rakúsko zdolali 2:0, keď jeho odpor zlomil v 47. minúte Peter Pucher a v 59. minúte skóroval aj Šatan. Kapitán hral v útoku s Richardom Kapušom a Vlastimilom Plavuchom a až neskôr sa počas šampionátu po príchode ďalších zámorských posíl sformoval superútok Šatan-Handzuš-Bartečko. "Možno viacerí očakávali jednoznačnejšie skóre, no dnes sa už tak ľahko nedá súperom nasypať sedem-osem gólov. Dôležité je, že sme ukázali charakter a teraz by sa naše výkony mali lepšiť. A čo som povedal chlapcom v kabíne cez druhú prestávku? Asi toľko, že treba hrať na sto percent, lebo osemdesiat na Rakúšanov nestačí," konštatoval vtedy Šatan.

Už v nasledujúcom zápase však nechýbalo veľa, aby Slováci súperovi tých sedem-osem gólov nasypali. Talianov zdolali 6:2, sám Šatan dal dva, rovnako Plavucha. Zlou správou dňa však bolo zranenie Ronalda Petrovického. Útočník, ktorý zasiahol do zápasu proti Talianom iba v záverečných minútach, dostal nepríjemný úder kolenom do slabín, utrpel vonkajšie a krvácajúce poranenie genitálií a šampionát sa pre neho skončil. Nasledoval záverečný zápas B-skupiny a v ňom remíza 2:2 s Fínskom vďaka gólom Michala Hreusa a Jána Pardavého. Filcov tím vyhral skupinu a do druhej fázy si zobral dôležité body.

V osemfinálovej F-skupine boli prvým súperom Nóri a tí dostali "nakladačku" 9:1. Šatan mal bilanciou 2+1, nelenili ani jeho noví spoluhráči v útoku - Michal Handzuš 1+2 a Ľuboš Bartečko mal asistenciu. Výrazný výkon podal obranca Ľubomír Sekeráš, autor gólu a dvoch asistencií. Lenže po hodoch prišlo bolenie brucha v podobe jasnej prehry s Českom. Súper viedol 3:0, Sekeráš a Šatan manko skorigovali, ale gól Martina Procházku z 36. minúty dostal Čechov opäť do sedla a k víťazstvu 6:2. Lepší výkon Slováci podali na záver druhej fázy, ale aj Kanade podľahli. Pri výsledku 3:4 skórovali Hurtaj, Šatan a Bartečko. Horšie ako prehra bolo zranenie Ľubomíra Sekeráša, ktorého hrubo napadol kanadský útočník Tod Bertuzzi. Už predtým v sezóne podobným zákrokom vyradil na mesiac z hry charizmatického Švéda Petra Forsberga. Ani Sekeráš tvrdý zákrok po odohratí puku nečakal. Po zápase si nič nepamätal a s otrasom mozgu sa pre neho ako pre hráča šampionát skončil.

Ani tento negatívny faktor však slovenskému hokeju nezabránil v ťažení na medailu. Vo štvrťfinále vyhrali nad dovtedy nezdolaným tímom USA 4:1 a už v tom momente zaznamenali najväčší úspech v samostatnej histórii. Na rýchly gól Hendricksona (vo 4. minúte) zareagoval na začiatku druhej časti Šatan a po góloch Hreusa a Plavuchu a slovenský kapitán v presilovke o dvoch hráčov skvele prihral na zásah Bartečkovi, ktorý v 50. minúte uzavrel americké snaženie o záverečné "peklo" na ľade. Slováci dohrali zápas v pohode, neúnavným korčuľovaním a maximálnym nasadením rozbíjali pokusy súpera a vlastne boli aj v občasných útočných ťahoch nebezpečnejší, čo v podstate charakterizovalo celý priebeh zápasu.

Na semifinálový zápas proti Fínom slovenskí hokejisti nastúpili v tejto zostave: Lašák - Suchý, Štrbák, Višňovský, Chára, Podhradský, Droppa - Šatan, Handzuš, Bartečko - Plavucha, Kapuš, Vaic - Pardavý, Hurtaj, Hlinka - Pucher, Hreus, Bartoš. Fíni mali v tíme viaceré vtedajšie hviezdy ako Toskala, Niinimää, Lumme, Karalahti, Nummelin, Helminen, Peltonen, O. Jokinen, či S. Kapanen. Napriek tomu Filcova úderka vyhrala nad vysokým favoritom 3:1 po priam ukážkovom výkone. Skóre v 7. minúte otvoril Pardavý po prihrávke Hurtaja, o 5 minút s si svoj tradičný "gólik" pridal Šatan po spolupráci s Handzušom. V druhej tretine Suomi nastúpili so zmenami v zložení útokov a s veľkou aktivitou, kým slovenskí hokejisti pôsobili pasívnym dojmom a stiahli obrannú zónu bližšie k vlastnej bránke. To sa im vypomstilo v 25. minúte - strela Lydmana takmer od modrej čiary prešla všetko čo jej stálo v ceste a Lašák nestačil pri zakrytom výhľade reagovať. Už o 33 sekúnd neskôr však na druhej strane nechali fínski zadáci úplne voľného Kapuša a ten svoje sólo zakončil vydareným blafákom. V záverečnej tretine to už bol najmä taktický a hoci Fíni mali zjavnú prevahu, skvelá hra Slovákov v defenzíve ich do väčších šancí nepúšťala a čo prešlo za obrannú líniu, spoľahlivo likvidoval Lašák. Fínom nepomohla ani záverečná takmer dvojminútová hra bez brankára a potom už na ľade vybuchla spontánna radosť slovenského tímu z postupu do finále.

Slovenský hokej v Petrohrade 2000 nedotiahol svoju spanilú jazdu až na vrchol, ale nesklamal ani vo finále. Mužstvo prehralo s favorizovaným Českom 3:5, pričom nebolo ďaleko od predĺženia. Slováci pôsobili aktívnejším dojmom, ale súper s prepracovanou defenzívou takticky vyčkával na chyby. Hneď z prvej strely v zápase sa zrodil vedúci gól Česka, keď Sýkora po Procházkovom priťuknutí bombou prekonal zaskočeného Lašáka, ktorý na rozdiel od predchádzajúcich stretnutí v prvej tretine svoje mužstvo nepodržal. Už o tri minúty po nevyužitej slovenskej presilovke naskočil na ľad Buzek, po chybe Droppu získal puk a jeho prihrávku zúžitkoval po samostatnom nájazde Vlasák. Tretí úder dostali zdecimovaní zverenci Jána Filca v 13. minúte - Vlasák našiel pri pravej žŕdke slovenskej bránky voľného Procházku, pre ktorého nebolo problémom skórovať. V druhej tretine sa tlak Slovákov stupňoval aj vďaka častým vylúčeniam súperových hráčov, navyše Česi sa sústredili už iba na udržiavanie náskoku. V 28. minúte presilovkovou strelou od modrej znížil Štrbák. Ďalšie početné výhody Slovákov však zostali bez efektu, súperovi okrem taktických schopností a excelentnej techniky pomáhali Čechmánek i značná dávka šťasteny. Šance nevyužili postupne Handzuš, Kapuš aj Bartečko, ktorý sa dostal po Šatanovom pase priamo pred Čechmánka, ale v rozhodujúcom momente mu puk preskočil hokejku. V 44. minúte nechal Suchý za chrbtom voľného Tomajka a ten zvýšil na už na 4:1. Slováci sa síce usilovnou hrou snažili dostať späť do zápasu, ale český obranný val pôsobil aj naďalej bezchybne a sebavedome, navyše naďalej čaroval Čechmánek. Svetielko nádeje rozsvietil v 56. minúte Hlinka, keď v páde prestrelil všetko čo mu stálo v ceste a znížil na 2:4. V hektickom závere Slováci neustále dobýjali českú bránku a v 58. minúte strelil Šatan po Handzušovej prihrávke spoza bránky tretí gól Slovákov. O niekoľko sekúnd neskôr takmer vyrovnal Droppa, k hre bez brankára sa však už Filcovi zverenci nedostali, pretože Reichel 62 sekúnd pred koncom gólom do otvorenej obrany definitívne dostal obhajcov titulu opäť na trón.

Finále malo predovšetkým zásluhou slovenských hokejistov dramatické a kvalitatívne silné vyvrcholenie, čo ocenili aj majstri sveta. Českí hokejisti priznali, že v záverečných piatich minútach sa im príliš nechcelo chodiť na ľad do toho pekla, v ktorom ich v zapotených rukaviciach neposlúchali hokejky... "Vo veľmi dobrom stretnutí mali Slováci prevahu a viac šancí. My sme našťastie dali aj v krízových momentoch góly a po takomto ťažkom súboji má zlato pre nás ešte väčšiu hodnotu," konštatoval Tomáš Vlasák a tréner Josef Augusta zdôraznil: "Odohrali sme mimoriadne náročné finále proti vynikajúcemu súperovi. Ten začal s väčšou chuťou po víťazstve a keby sme neboli dali dôležité góly, boli by sme mali obrovské problémy."

Augustov náprotivok Ján Filc zostal napriek veľkému sklamaniu objektívny a pragmatický: "Gratulujem českému tímu k zisku titulu. Má veľmi kvalitný kolektív, ktorý aj proti nám vo finále hral veľmi organizovane a disciplinovane. Dokázal potrestať naše chyby a hoci naša snaha bola očividná a v závere nám chýbal na vyrovnanie kúsok šťastia, som hrdý na tím, ktorý som tu mal česť koučovať."

Na základe hlasovania akreditovaných novinárov na MS v Petrohrade určili dva All-Stars tímy šampionátu. Najviac hlasov spomedzi všetkých hráčov dostal kapitán slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan (60) a pred druhým Jiřím Dopitom mal náskok 15 hlasov. Šatan sa stal nielen najlepším strelcom s 10 gólmi, ale i najproduktívnejším hráčom šampionátu s 12 bodmi a direktoriát ho označil za najlepšieho útočníka MS.