Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Takto prežívali úspech našich futbalistov Gáborík, Hrbatý, Žampa a iní

Fanúšikovia Slovenska v hľadisku v kvalifikačnom zápase C-skupiny o postup na EURO 2016 Luxembursko - Slovensko v Luxemburgu 12. októbra 2015. Foto: TASR - Michal Svítok

Rozhodujúce zápasy slovenskej reprezentácie s napätím sledovali na aktuálnom tripe na klziskách súperov v Kontinentálnej hokejovej lige aj hráči bratislavského Slovana.

Bratislava 13. októbra (TASR/Teraz.sk) - Historický postup futbalistov Slovenska na ME nadchol aj osobnosti športového života.

Gratulovali Gáborík, Žampa i Depetris

Na sociálnych sieťach po víťaznom zápase v Luxembursku zverencom kouča Jána Kozáka gratulovali Marián Gáborík, či Adam Žampa a rozhodujúci duel si nenechali ujsť ani hokejisti Slovana na ich aktuálnom "tripe" v KHL.

Marián Gáborík
Foto: TASR - Pavel Neubauer


"Gratulujem chlapci! Sme tam. Super robota," napísal zo zámoria na svoj profil hokejista v službách Los Angeles Kings Marián Gáborík.

Úspešný zjazdár Adam Žampa vyzdvihol úspešný rok slovenských športovcov: "Bravoooo je to tu! Slovensko je na Euro 2016 prvýkrát v histórii, veľmi napínavý zápas až do konca. Bravo Marek Hamšík, Martin Škrtel, Juraj Kucka aj všetci ostatní. Radosť sledovať slovenských športovcov tento rok."

Adam Žampa
Foto: TASR/Michal Svítok


David Depetris, rodák z Argentíny so slovenským občianstvom má na konte aj dva štarty vo futbalovom drese s dvojkrížom na hrudi. Na Facebooku gratuloval hráč trnavského Spartaka v slovenčine i španielčine: "A je to taaaam!!! Slovensko na Euro 2016!!! Gratulujem chlapci!!! Claroooo. Eslovaquia a la Euro 2016!!! Felicitaciones a los muchachos!!!"

David Depetris
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Zápas si nenechali ujsť belasí ani anjelky

Rozhodujúce zápasy slovenskej reprezentácie s napätím sledovali na aktuálnom tripe na klziskách súperov v Kontinentálnej hokejovej lige aj hráči bratislavského Slovana. Útočník Marek Viedenský pridal fotku zo "strímovania" zápasu v Luxembursku s textom: "Fandíme aj z Ruska;) Fandilo sa aj proti Bielorusku ale internet to nestíhal, teraz ide. Dúfam, že takto pôjde aj nám zajtra," odkázal na utorňajší duel na ľade Ak Bars Kazaň.

Marek Viedenský
Foto: TASR - Pavel Neubauer


K úspešnej kvalifikácii zablahoželal futbalistom kouč basketbalistiek Slovenska i tímu Good Angels Košice Maroš Kováčik: "Veľká gratulácia všetkým chlapcom a klobúk dole pred trénerom Kozákom!!! Sme tam!"

Maroš Kováčik
Foto: TASR/ František Iván


Hrbatý: Chlapci vytvorili skvelú partiu

Historický postup slovenských futbalistov na ME si nenechal ujsť ani tenista Dominik Hrbatý. Druhý polčas zápasu s Luxemburskom sledoval na internete v Turecku, kde momentálne pôsobí. Dlhoročný líder daviscupového tímu mal z úspechu družiny okolo trénera Jána Kozáka veľkú radosť.

"Veľmi chlapcom prajem tento úspech. Po nedávnom triumfe cyklistu Petra Sagana na MS nastala na Slovensku Saganománia. Teraz vypukne zasa futbalový ošiaľ, čo je len dobré, lebo viac detí začne športovať. Futbalisti spravili Slovensku skvelú reklamu," povedal pre TASR Hrbatý.

Dominik Hrbatý
Foto: TASR/Martin Baumann


Bývalý dvanásty hráč svetového rebríčka ATP dobre vie, že základom úspechu v tímových súťažiach je skvelá partia. V roku 2005 zažil so slovenskou daviscupovou reprezentáciou historické finále bojov o "šalátovú misu", počas kariéry sa tešil aj z triumfu vo Svetovom pohári či Hopmanovom pohári miešaných družstiev.

V Davis Cupe boli Slováci za Hrbatého éry neraz postrachom pre favoritov a obrátili naruby papierové predpoklady. "Vytvorili sme dobrú partiu, vďaka čomu sme dokázali zdolať aj tímy, ktoré mali vo svojom strede hráčov s lepším renkingom. Aj futbalisti teraz vytvorili výborný kolektív, sú kamaráti, nikto sa nad nikoho nevyvyšuje. Želám im, nech si užijú tento úspech a nech sú stále na jednej lodi."

Kaliská prežívala emócie aj bez pádla

Dvojnásobná olympijská víťazka kajakárka Elena Kaliská prežívala počas zápasu slovenských futbalistov v Luxembursku podobné emócie ako s pádlom v divokých perejách. Nejako ich nerozlišuje, emócie majú rovnaký základ, vždy vedia strhnúť, dojať k slzám.

"Najviac ma dojalo, keď som videla tú obrovskú radosť po skončení zápasu. Takáto eufória k športu patrí a ja som ju v minulosti často zažívala. Dokonca aj teraz, keby som si zahrala tréningovo futbal, tak by som sa pri nejakom góliku vytešovala. S Luxemburskom mi zaimponoval kratučký úsek hry a tri góly z našej strany. Aj keď sa zápas ešte zdramatizoval, mali sme navrch, súperovi doprialo aj šťastie a iné okolnosti. Ak všetko zrátam, tak postup sme si jednoznačne zaslúžili, to je hlavné."

Elena Kaliská
Foto: TASR/Michal Svítok


V individuálnych športoch trénera vidieť menej, stojí viac-menej v úzadí, v kolektívnych naopak. "Hlavne keď sa tímu darí, tak ho všetci obletujú, keď nie, tak zasa sa dostáva do centra pozornosti a stáva sa z neho hromozvod. Taký je jeho údel, vyzdvihujú ho do nebies, aby ho onedlho trebárs zahrabali do zeme. Našim futbalistom tréner Kozák pomohol tým, že kolektív na ihrisku utužil. A keď sa víťazí, tak aj mimo ihriska kolektív funguje a nálada sa zvyšuje. Myslím si, že presne takto si naši futbalisti nažívali a prajná atmosféra sa prejavila vo vytúženom postupe," tešila sa Kaliská.

Zvrtnúť úplne zápas, keď z 0:3 Luxembursko znížilo na 2:3, sa súperovi nepodarilo. "Naši futbalisti nie sú stroje, a tak poľavili vedomí si náskoku," myslí si Elena Kaliská. "Hru však kontrolovali a zaslúžene si teraz môžu dopriať oslavu. V športe je to dosť rozdielne, niektoré odvetvie si užíva už pri úspešnej kvalifikácii, ako napríklad futbal, iné dokážu rozveseliť len medaily. Slovenský futbal si užíva zaslúžený úspech už tým, že postúpil z kvalifikácie, a to je prvý predpoklad na úspech ďalší, v samom záverečnom turnaji ME."

Bronzový Hurajt si myslí, že majú i na zlato

Olympijského medailistu, biatlonistu Pavla Hurajta nadchol postupový úspech slovenských futbalistov. Celý zápas odsledoval doma na gauči v obývačke a aj si povedal, konečne, dlho to trvalo, no trpezlivosť sa oplatila a ruže priniesla.

"Tie ruže myslím obrazne, no zároveň si myslím, že teraz už môžeme pomýšľať aj na tie najvyššie ciele," vyhlásil pre TASR tónom presvedčenia: "Vieme, že futbal sa veľmi vyrovnal, dnes sa už nerodia také bláznivé výsledky s dvojcifernými víťazstvami ako kedysi. Myslím si, že môžeme byť aj majstri Európy a nech to nikto neberie úsmevne, pretože to bude o koncentrácii, momentálnej atmosfére v mužstve, o nebojácnosti."

Pavol Hurajt
Foto: TASR/Milan kapusta


Pavol Hurajt mal vždy blízko k futbalu a keby nebol biatlonista, pravdepodobne by kopal do koženej. "Aj teraz si zahrám ligu Liptova za starých pánov. Obliekam dres Štrby a futbal mi veľmi chutí. Škoda, že s biatlonom sa vylučuje, hrozba zranenia mi nedovolila, aby som sa mu v minulosti počas mojej biatlonovej kariéry venoval častejšie. Určite si my starí páni budeme mať čo povedať o tomto slovenskom veľkom úspechu a aj sa dohadovať, čo ešte môžeme dosiahnuť."

Slovenských futbalistov podľa Pavla Hurajta ovládla na chvíľu spokojnosť, keď s Luxemburskom viedli rýchlo o tri góly. "To si myslím nielen ja, na ihrisku sa poľavenie zreteľne prejavilo. Kvalifikácia je však už za nami, treba preladiť a myslieť ďalej. Na záverečný turnaj majstrovstiev Európy pôjdeme s kožou na trh, no určite ju ľahko nepredáme. Napokon, svetový šampionát v JAR bol jasným dôkazom toho, že nejaké mantinely si pred seba dávať nemusíme. Ja viem, futbalistom dlho trvalo, kým sa vôbec prvýkrát prebojovali z európskej kvalifikácie. Naše mužstvo tvoria zväčša legionári, liga nepredstavuje nejakú oporu a zostaviť taký tím, v ktorom by fungovala chémia, je dosť zložité. Trénerovi Kozákovi sa to podarilo, asi vie, ako fungujú rovnice, a preto si zaslúži uznanie."

Šampión Jung vyzdvihol psychickú odolnosť

Futbal má svoje čaro hlavne v tom, že osloví a divácky strhne najviac ľudí. Bízko k nemu má taktiež vodný motorista Marián Jung. Tohtoročný majster sveta a dvakrát európsky šampión ľutuje len jedno, že si zapol televízor až na druhý polčas zápasu s Luxemburskom. "Naživo som náš úsek s tromi gólmi zmeškal, musel byť však parádny. V druhom polčase sa tlak na psychiku zvýšil po góloch súpera. Akým spôsobom ten tlak naši futbalisti prežili, to si zaslúži uznanie."

Marián Jung nosí v sebe len malé percento futbalových buniek. "Hrávali sme ho ako deti, počítače neboli, teraz si mládež skôr sadne za ne. Musím sa priznať, že na futbal som aj chvíľu chodil pravidelne, hrával som však aj ďalšie loptové hry."

Počas výjazdov na vrcholné akcie roka si Marián Jung futbal často zahral. "Boli v ňom veľké emócie, aj sme sa hádali, každý chcel vyhrať, a potom nám ho zakázali. Pamätám si, že sme vo Švédsku v rámci relaxácie sadli aj za motokáry, a tie nás strhli rovnakým spôsobom, až túto činnosť v niektorých kluboch úplne zrušili."

Marián Jung
Foto: TASR/Dušan Hein


Väčšinu kvalifikácie ME považuje Marián Jung za perfektnú. "Naši futbalisti mali úžasný nástup a dlho im vydržal. Ja im verím aj v záverečnom turnaji, dosť však bude záležať od žrebu a aj od trénera, aký tím vytvorí a akú taktiku stanoví. Momentálne si všetci zaslúžia vychutnať si obrovský úspech až do dna. Veľmi ho prežívali, tie oslavy na konci zápasu to len potvrdzovali. Podľa mňa môžu vyhrať nad hocikým, pretože so silou súpera rastie aj ich výkon. Je to ako v hokeji, alebo aj u mňa, ak by som analyzoval psychické stavy vo vodnom motorizme. Konkurencia ma vyburcuje a ak máte v hlave všetko usporiadané, podáte super výkon. Dôležité je myslieť na to, čo chceš a nie naopak, čo nechceš, aby sa ti prihodilo."

Jung potrebuje mať pri sebe trénera manažéra. "A aj spoľahlivého človeka na brehu, ktorý mi do vysielačky hovorí informácie, na ktoré sa môžem stopercentne spoľahnúť. Futbalisti zasa potrebujú trénera z iného cesta, no absolútna dôvera zostáva. Tréner Ján Kozák podľa mňa presne pochopil, čo futbalisti potrebujú, aby ich dobre naladil, je jedným z nich a navodil ideál, čo cíti on, to aj jeho hráči."

Ševela a Guľa sa zhodujú: Základom úspechu bola skvelá partia

Mladí a úspešní futbaloví tréneri Martin Ševela a Adrián Guľa ocenili premiérový postup reprezentantov SR na finálový turnaj majstrovstiev Európy do Francúzska ako veľkú vec. Obaja sa zhodli, že za úspechom stojí najmä skvelá partia, ktorú hráči okolo kapitána Martina Škrtela a ofenzívneho lídra Mareka Hamšíka vytvorili v priebehu kvalifikácie.

"Postup na kontinentálny šampionát je veľký úspech. Hráči o tom mohli rozhodnúť už skôr, trošku si situáciu skomplikovali, ale napokon to zvládli. Ja sa z toho samozrejme teším a zdieľam nadšenie celej slovenskej verejnosti," povedal pre TASR kouč Ševela, ktorý v uplynulej sezóne domácej súťaže priviedol AS Trenčín k zisku fortunaligového titulu i k celkovému triumfu v Slovenskom pohári. Podľa neho bola v reprezentácii prvoradá partia, ktorú hráči tvorili ako tím: "Samotní hráči počas kvalifikácie hovorili, že sa na zrazy a zápasy tešia. Kouč Kozák dobre rozdelil úlohy v mužstve, medzi hráčmi a trénermi sa vybudovala veľká dôvera, ktorá je dôležitá, ak chcete byť úspešní. Hráči dobre vedeli pretaviť trénerove pokyny na ihrisku. On hráčov nekritizoval, vedel, že by išiel sám proti sebe, keďže za zvolenú zostavu bol vždy zodpovedný. Opakujem, kolotoč dôvery medzi koučom a hráčmi bol kľúčový."

Martin Ševela
Foto: TASR/Martin Baumann


Ševela vie, že na prípadný úspech Slovákov na EURO 2016 bude potrebná súhra viacerých faktorov. "Dôležité bude, aby hráči v prvom rade hrávali vo svojich kluboch. Samozrejme, musia byť fit aj po zdravotnej stránke. Tréner Kozák má aj výhodu, že vo výbere hráčov do 21 rokov mu vyrastá viacero sľubných adeptov na prienik do A-mužstva. Dôležitá bude aj forma v čase konania šampionátu. To sa týka najmä lídrov ako Marek Hamšík, ktorý aj v poslednom zápase s Luxemburskom ukázal, že je svetová extratrieda," dodal kouč AS.

Jeho náprotivok na žilinskej lavičke Adrián Guľa, ktorý doviedol tím MŠK v predchádzajúcem sezóne k titulu vicemajstrov Fortuna ligy, súhlasil so svojím bývalým kolegom z Trenčína. "Postup na ME je skvelá správa. Mužstvo ukázalo silu kolektívu, vytvorilo fungujúcu partiu. Súdržnosť sa prejavila aj u realizačného tímu. Myslím, že do Francúzska sme sa prebojovali zaslúžene," povedal Guľa pre TASR. Dôležitý bol podľa neho vstup do kvalifikácie: "Chlapci mali výborný začiatok. Podporené to bolo senzačným triumfom nad Španielskom a skvelou výhrou na Ukrajine. Základ úspechu bol aj v tom, že sme mali silný tím a len vtedy môžu vyniknúť osobnosti či individuality."

Adrián Guľa
Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa


Žilinský lodivod verí, že Slováci sa nestratia ani vo Francúzsku. "Hráči majú už dostatok skúseností na to, aby uspeli aj na takomto náročnom turnaji. Ťažko teraz predpovedať konečné umiestnenie, ale my sa budeme na každý zápas tešiť a veriť tímu, že dokáže uhrať kvalitné výsledky." Guľa nezabudol ani na prácu trénera Kozáka. "Stačí sa len pozrieť, že kde bolo mužstvo predtým a kde je teraz. Konečný výsledok a samotný postup hovoria za všetko. Odviedol vynikajúcu prácu," dodal kouč MŠK.

Filc i Lintner oceňujú osobnosť Kozáka

Úspech slovenských futbalistov, ktorí si prvýkrát v ére samostatnosti vybojovali postup na ME, ocenili aj ich kolegovia z hokejovej sféry. Podľa bývalého reprezentačného trénera Jána Filca ako i šéfa Tipsport Ligy Richarda Lintnera nemuseli zverenci Jána Kozáka účasťou na EURO 2016 ešte povedať záverečné slovo a svojimi výkonmi môžu potešiť fanúšikov aj na finálovom turnaji vo Francúzsku.

"Postup sa nerodil jednoducho. Muselo sa stretnúť veľa priaznivých okolností, aby sa dosiahol takýto úspech. Predovšetkým sa zišla silná generácia hráčov, ktorá v spojení s pozitívnymi vzťahmi vo vedení a osobnosťou trénera Jána Kozáka dokázala splniť svoj cieľ. Hráči využili silný vstup do kvalifikácie a možno v úvode slabšiu športovú formu svojich súperov, po sérii víťazstiev stúplo ich sebavedomie a nakoniec dokráčali až na ME," uviedol Filc pre TASR.

Ján Filc
Foto: TASR


Futbalisti dokázali nielen naplniť postupové ambície, ale aj si nakloniť na svoju stranu náročného futbalového fanúšika a v domácich stretnutiach zaplniť žilinský štadión. "Slovenský fanúšik je veľmi citlivý na úspechy a pozorne vníma, ako hráči pristupujú k svojej práci. Z chalanov vyžarovala v kvalifikácii vôľa po úspechu, bolo cítiť, že majú úprimnú snahu urobiť čo najviac. A toto fanúšikovia vycítili a ocenili. Verím, že po úspechoch v hokeji sa zväčší aj fanúšikovská základňa vo futbale," vyslovil sa tréner majstrov sveta z Göteborgu 2002. Postup futbalistov s úspechmi hokejových reprezentantov sa dajú ťažko porovnávať, v hokeji ME neexistujú a MS sú každý rok, navyše svetová špička je užšia. Filc sa napriek tomu pokúsil o futbalovo-hokejovú komparáciu. "Úspech našich futbalistov by som dal približne na úroveň postupu hokejistov do prvej osmičky na majstrovstvách sveta. Pevne verím, že chalani nadviažu na tieto výkony a aj vo Francúzsku budú vedieť svojimi výsledkami priniesť ešte veľa futbalovej radosti," tvrdí.

Emotívne prežíval pondelkové luxemburské spečatenie postupu aj Richard Lintner. "Chalanom som fandil, ich zápasy som prežíval a veľmi ma teší, že sa im podarilo vybojovať postup na EURO. Bolo to napínavé až do konca, o to výraznejšie to fanúšikovia prežívali. Je to perfektný úspech," vyznal sa bývalý hokejový reprezentant.

Richard Lintner
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Lintner vyzdvihol najmä obrovskú vnútornú silu kolektívu. "V tíme bolo veľa individualít, zároveň sa vytvoril aj tímový duch, ktorý bol ešte silnejší než u súperov. Treba vyzdvihnúť aj trénera Jána Kozáka, ktorý výborne poskladal tím a dokázal mu vštepiť víťaznú mentalitu. Mužstvo je veľmi silné, aj v rámci tímového 'spiritu'. Želám mu veľa šťastia aj na samotnom šampionáte. Verím, že chlapci ešte nepovedali posledné slovo," dodal šéf najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.