Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Slováci vedia o sile Fínska, chcú dodržiavať hernú šablónu

Na snímke zľava dole Rastislav Špirko, Peter Zuzin, Juraj Mikúš, Ladislav Nagy a hore tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek Foto: TASR/Martin Baumann

Dvojzápasom proti korčuliarsky disponovanému severskému výberu ukončia v sobotu na popradskom štadióne štvrtý blok prípravy pred blížiacimi sa MS v Minsku.

Košice 23. apríla (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia už vo štvrtok nastúpi v košickej Steel aréne v rámci 3. kola Euro Hockey Challenge na svoj prvý z dvoch zápasov proti reprezentácii Fínska. Už o dva dni neskôr ich preverí rovnaký súper, no tentoraz v Poprade. Slovenskí reprezentanti aj na základe rozdielnych rozmerov štadiónov očakávajú rozdielne duely.

"Fíni sú na tom veľmi dobre korčuliarsky, hrajú veľmi technicky, jednoducho si to nahadzujú a bude to pre nás veľmi ťažký súper," konštatoval Ladislav Nagy, ktorý v sezóne 2013/2014 pôsobil aj vo fínskom klube Jokerit Helsinki. "V obrane nastúpi Jere Karalahti, s ktorým som pôsobil v Jokerite. Budú tam aj iní chalani, ktorých poznám. Fíni budú mať veľmi dobré mužstvo," prezradil.

Zlatý medailista z Göteborgu, ktorý odštartoval sezónu v HC Košice, si myslí, že Slováci by mohli mať navrch v prvom stretnutí. "Myslím si, že pre nás bude zápas v Steel aréne jednoduchší, pretože je tam širšia hracia plocha a vo fínskej lige sa hrá na menších ihriskách, podobným tým v NHL. Na úzke rozmery v Poprade sa teda musíme poriadne pripraviť, pretože vo fínskej súťaži disponujú takými rozmermi takmer všetky štadióny, trošku väčšími. Budú hrať jednoducho, nahadzovať puky a hrať veľmi do tela. Mám s tým osobné skúsenosti," rozanalyzoval Nagy.

Ďalším hráčom, ktorého minulosť je spätá s košickou Steel arénou je brankár Július Hudáček. "Stále ju považujem za domácu arénu. Počul som, že je vypredané v Poprade i v Košiciach a na to sa veľmi teším. Ak dostanem šancu, tak pevne verím, že ten zápas bude predovšetkým víťazný," zaželal si Hudáček. Podľa jeho slov budú oba zápasy veľmi náročné a ten úvodný v Košiciach, predovšetkým korčuliarsky. "Deväťdesiat percent ihrísk vo fínskej lige je však malých, takže hráči z tejto ligy budú mať výhodu v Poprade. Budú to dva neuveriteľne ťažké zápasy, ale veľmi dobre pre nás a našu prípravu pred MS," dodal.

Silu súpera si v tíme Vladimíra Vůjteka uvedomuje aj jeho najskúsenejší hráč Miroslav Šatan. "Fínsko bude určite silný súper. Trénerom tieto zápasy ukážu nové informácie o mužstve a aj to, s kým môžu na MS rátať. Myslím si, že tento blok prípravy bude pokračovať v podobnej atmosfére ako doteraz. Sústrediť sa musíme na to, aby sme robili to, čo tréneri vyžadujú. Bude dôležité dostať sa do hernej šablóny, ktorú si tréneri predstavujú," uviedol Šatan.

Dvojzápasom proti korčuliarsky disponovanému severskému výberu ukončia v sobotu na popradskom štadióne štvrtý blok prípravy pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta v bieloruskom Minsku. "V Poprade sa mi hralo vždy najlepšie. Hrával som tu proti domácim v doraste i juniorke, tak sa mi tu páčilo. V Košiciach sa mi naopak tak nepáčilo, je to tam veľké a veľa sa korčuľuje. Som na užšie klzisko zvyknutý aj z Ameriky," poznamenal pre TASR útočník Martin Réway.

História vzájomných duelov medzi Slovenskom a Fínskom vyznieva pre národný výber "Suomi", ktorý v 26 stretnutiach zaknihoval 18 víťazstiev, 3 remízy a iba 5 prehier, pri celkovom skóre 81:57 (z pohľadu Fínov).

Fíni proti Slovákom s Karalahtim, Hietanenom aj Immonenom

Tréner fínskej hokejovej reprezentácie Erkka Westerlund nominoval na prípravný dvojzápas so Slovenskom v Košiciach (24. apríla) a Poprade (26. apríla) dvoch brankárov, ôsmich obrancov a trinástich útočníkov. V jeho kádri figuruje aj 19-ročný talentovaný útočník Teuvo Teräväinen z tímu Rockford IceHogs (AHL), ktorý v základnej časti prebiehajúcej sezóny NHL odohral aj tri zápasy v drese obhajcu Stanleyho pohára Chicaga Blackhawks.

Vo výbere fínskeho kormidelníka sa nachádzajú dvaja hráči, ktorí sa predstavili na februárových ZOH v ruskom Soči - obranca Juuso Hietanen a Jarkko Immonen, obaja pôsobiaci v Kontinentálnej hokejovej lige v tíme Torpedo Nižnij Novgorod. Westerlund nominoval dovedna šiestich hráčov z KHL, ale i hráčov z domácej fínskej najvyššej súťaže, švédskej SHL a švajčiarskej NLA. V kádri figuruje aj skúsený zadák Jere Karalahti, v súčasnosti hráč Jokeritu Helsinki.

Trénerovi "Suomi" už prisľúbili účasť na MS v Minsku dvaja hráči z NHL - brankár Nashvillu Pekka Rinne a center Winnipegu Olli Jokinen, obaja sa k národnému tímu ale pripoja až v ďalšej fáze prípravy.

Nominácia hokejovej reprezentácie Fínska na zápasy so Slovenskom (24. a 26. apríl 2014)

brankári - Mikko Koskinen (Sibir Novosibirsk/KHL), Juuse Saros (HPK Hämeenlinna)

obrancovia - Oskari Korpiraki (Pelicans Lahti), Tommi Taimi, Jyri Marttinen (obaja Ässät Pori), Tommi Kivistö (Ilves Tampere), Esa Lindell, Jere Karalahti (obaja Jokerit Helsinki), Tuukka Mäntylä (Metallurg Novokuzneck/KHL), Juuso Hietanen (Torpedo Nižnij Novgorod/KHL)

útočníci - Jani Tuppurainen, Miika Lahti (obaja JYP Jyväskylä), Petteri Wirtanen (Donbass Doneck, Ukr./KHL), Juha-Pekka Hytönen (Lausanne HC/Švaj.), Veli-Matti Savinainen (Jugra Chanty-Mansijsk/KHL), Michael Keränen (Ilves Tampere), Tommi Huhtala, Eetu Pöysti, Tomi Sallinen (všetci Blues Espoo), Teuvo Teräväinen (Rockford IceHogs, USA/AHL), Iiro Pakarinen (IFK Helsinki), Jarkko Immonen (Torpedo Nižnij Novgorod, Rus./KHL), Jere Sallinen (Örebro/Švéd.), Tomi Sallinen (Espoo Blues)