Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Šport

Slovensko vyhralo nad Lichtenštajnskom 2:0 v kvalifikácii na MS 2014

Na snímke radosť Slovákov po strelení gólu Foto: TASR/Pavel Neubuer

Strelcami zápasu boli Marek Sapara a Martin Jakubko.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v utorok v Bratislave nad Lichtenštajnskom 2:0 v jej druhom kvalifikačnom zápase MS 2014. Zverenci trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa majú na konte v G-skupine štyri body potom, ako minulý týždeň remizovali v Litve 1:1.

Slovenský národný výber sa v boji o svetový šampionát najbližšie stretne na domácej pôde s Lotyšskom 12. októbra, o ďalšie štyri dni 16. októbra privíta opäť v Bratislave Grécko.

Slováci v zápase neoslnili, no vďaka gólom Mareka Saparu z 36., resp. Martina Jakubka v 78. minúte získali tri povinné body do tabuľky.


kvalifikácia MS 2014:

G-skupina:

Slovensko - Lichtenštajnsko 2:0 (1:0)



Góly: 36. Sapara, 78. Jakubko, ŽK: Zabavník, Weiss, Jakubko - Polverino, Burgmeier, Christen, D. Hasler, rozhodovali: Evans - King, Boore (všetci Wales), 4200 divákov.

zostavy a striedania:

SR: Kuciak - Pekarík, Škrtel, Saláta, Zabavník - Guldan - Weiss (63. Breznaník), Sapara, Stoch - Hamšík (82. Kucka) - Bakoš (60. Jakubko)

Lichtenštajnsko: Jehle - Oehri, Stocklasa, Kaufmann, Burgmeier - Polverino - Beck (70. Eberle), N. Hasler, D. Hasler, Erne - Christen (84. Flatz)


Prvý polčas veľa futbalovej krásy zo slovenskej strany nepriniesol. Domáci začali síce nádejne, dvoma šancami Bakoša, potom ale prišli hluché pasáže. V 7. minúte po centri Zabavníka dobre zakončoval Bakoš, ale Jehle skvele vyrazil. V 11. minúte opäť Bakoš prenikal do 16-ky, pokúsil sa prelobovať brankára, no obrana hostí s vypätím síl odvrátila loptu do bezpečia. Až v 19. minúte sa osmelili aj hostia, strela Becka však išla mimo. Potom zaujala tiché, hoci celkom solídne zaplnené hľadisko strela Stocha, no iba do náručia Jehleho.

Na snímke zľava Marek Hamšík (Slovensko), Phillipe Erne (Licht.) a strelec gólu Slovenska Marek Sapara
Foto: TASR/Pavel Neubauer
V 24. minúte prišla opäť rýchla akcia hostí, nebezpečne strieľal Erne a po rohu to zasa viac ako nádejne skúsil Polverino. Bratislavské publikum jasalo až v 36. minúte, keď z ľavej strany Stoch pekne otočil krížom na Weissa, po jeho úniku a centri do päťky sa lopta dostala až k Saparovi a strelec gólu v Litve pridal aj druhý kvalifikačný gól Slovákov. Rovnaký hráč v 40. minúte posadil z priameho kopu loptu presne na hlavu Hamšíka, no ten trafil len do brvna. Keď v nadstavenom čase hosťujúci Beck poslal ďalší pokus mimo brány, domáci šli do šatní v polčase len s jedným gólom k dobru.



Po zmene strán ako prvý skúsil šťastie ďalekonosnou strelou Stoch, no neúspešne, o pár minút ho už presnejšie napodobnil Hamšík spoza šestnástky, ale Jehle vyrazil. V 54. minúte sa nepresadili strelou Zabavník, ani v dokončení akcie Weiss. Domáci takme nepúšťali Lichtenštajncov na svoju polovicu, ale v koncovke, resp. predfínalnej fáze boli jaloví. S ich výkonom nebolo spokojné ani publiku, ktoré to dalo najavo piskotom.

Outsider pozorne bránil a mohol vyrovnať v 77. minúte, keď po rohu sa dostal do zakončenia Christen, no zle trafil loptu hlavou. Okamžite ale na druhej strane odpovedali domáci, Hamšík našiel za obranou hostí zabudnutého Stocha, ten prestrelil Jehleho a loptu ešte do brány z kroku usmernil Jakubko na 2:0. Päť minút pred koncom mohol na 3:0 opäť po akcii Stocha zvýšiť Jakubko, z troch krokov mu ale loptu odkopol obranca. Rovnaký hráč sa mohol ešte dvakrát presadiť v nadstavenom čase, no raz tesne minul bránu, a potom mu po chybne rozohrávke obrancov v poslednej chvíli zmaril nádej Jehle.

Hlasy po zápase:

Miroslav Stoch, stredopoliar SR: "Najdôležitejšie sú dnes tri body. Vedeli sme, čo nás čaká, že hostia budú hrať zozadu. Nepredviedli sme extra krásnu hru, ale od tohto víťazstva sa musíme odraziť."

Hans-Peter Zaugg, tréner Lichtenštajnska: "Chcem Slovákom pogratulovať k výhre, ktorú si zaslúžilo. Ale aj môjmu tímu vyjadrujem kompliment, pretože naplnilo našu reakciu po poslednej tvrdej prehre. Vedeli sme, že to budeme mať ťažké, lebo Slováci chceli reagovať na remízu v Litve. Domáci mali prvých 20 minút veľký tlak, my sme sa sústredili na obranu a mali sme šťastie. O čo viac zápas trval, o to viac sme mali viac z hry a aj publikum si všimlo, že nehráme až tak zle."

Stanislav Griga, tréner SR: "Zápas mal očakávaný priebeh, celých 90 minút sme hrali do organizovanej obrany súpera. Mali sme veľa šancí, ale efektivita bola dnes nízka. Gólov v sieti súpera malo byť viac, chceli sme potešiť fanúšika väčším počtom gólov. Zápas sme chceli vyhrať na nulu. Hamšík mal hrať ešte vyššie pod hrotom, tesne pod Bakošom a mal sa viac dostávať do zakončenia. Striedanie Weissa bolo taktické, mal už žltú kartu a za zákrok na brankára mohol dostať červenú. Máme štyri body, chceli sme šesť, ale k Litve už sa nechcem stratiť, hoci je jasné, že sme tam dva body stratili."

Vladimír Weiss, stredopoliar SR : "Je hanba, čo predviedli dnes diváci, že ich prišlo tak málo na zápas reprezentácie a že polovica z nich pískala. Tréner nám pred zápasom povedal, že je jedno, či dáme gól v prvej alebo v poslednej minúte, dôležité je víťazstvo a to sme splnili. Niekedy sú také zápasy, že súper príde brániť, ale to nie je dôvod na to, aby sa takto ľudia správali a pokrikovali po nás."

Dušan Kuciak, brankár SR: "Nemal som veľa roboty, ale bolo potrebné udržať si koncentráciu počas celých 90 minút. Mali zo dve nebezpečné strely, z toho jedna však bola z ofsajdovej situácie. Vedeli sme, že ten gól sa nám podarí streliť, nakoniec sme to zlomili a ja si myslím, že sa nemáme za čo hanbiť."

Martin Jakubko, útočník SR: "Z našej strany to mohlo byť určite lepšie. Takto sa domáce zápasy nehrajú, mali sme vyhrať vyšším rozdielom. Na začiatku sme mali tri-štyri šance, ktoré keby sme premenili, zápas by sa vyvíjal inak. Na druhej strane tri body sú doma a úlohu sme splnili. Fanúšikovia mali dôvod na nespokojnosť."


FUTBAL-MS-kval.: Tréner S. Griga hodnotí výhru nad Lichtenštajnskom