Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slováci hodlajú potrápiť Španielov, Adam Nemec: Nechceme prehrať

Na snímke slovenský futbalový reprezentant Adam Nemec počas brífingu s novinármi na zraze futbalovej reprezentácie pred kvalifikačným dvojzápasom na EURO 2016 proti Španielsku a Ukrajine, 1. septembra 2015 v Senci. Foto: TASR - Martin Baumann

Reprezentácii Slovenska budú chýbať Martin Škrtel, Juraj Kucka, Ján Ďurica a Vladimír Weiss.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Bez kvarteta stabilných členov základnej zostavy nastúpi slovenská futbalová reprezentácia v sobotňajšom šlágri C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 na pôde veľkého favorita Španielska. Jej veľkou túžbou bude pokúsiť sa zopakovať senzačné víťazstvo 2:1 nad týmto súperom, ktoré dosiahla v októbri minulého roka v Žiline.

Chýbať jej budú vykartovaný pilier defenzívy Martin Škrtel i štítový stredopoliar Juraj Kucka, pre zranenie nemôže tréner Ján Kozák počítať s ďalším stopérom Jánom Ďuricom a ani s krídelníkom Vladimírom Weissom. Napriek týmto absenciám si Slováci trúfajú zohrať dôstojnú partiu s úradujúcimi majstrami Európy, v ktorej by sa bodový zisk rovnal príjemnému prekvapeniu a zároveň by znamenal priblíženie sa k účasti na budúcoročnom finálovom turnaji ME vo Francúzsku.

Len Slováci a Angličania doteraz kráčajú kvalifikáciou bez zaváhania. Po zápase so Španielskom čaká na Slovensko už o tri dni v Žiline azda ešte dôležitejší duel s aktuálne tretím tímom C-skupiny Ukrajinou. Skupinová matematika je po odohratí šiestich zápasov jasná - v prípade, že Slovensko nad Ukrajinou vyhrá, postúpi priamo na šampionát (10. júna - 10. júla 2016). Pre trénera Kozáka je však každý medzištátny zápas sviatkom, momentálne najdôležitejší je preto už ten blížiaci so Španielskom. Skúsený kormidelník musí riešiť niekoľko rébusov, jeden z nich sa mu vyskytol v strede obrany. "Spolu s kolegami sme nad tým samozrejme veľa rozmýšľali. Máme pripravených pár vecí. Uvidíme. Samozrejme, Škrtel, Ďurica, Kucka aj Weiss sú dôležití hráči, ale máme za nich iné mená, ktoré tiež majú svoju kvalitu," povedal Kozák. Na stopérskom poste sa mu rysuje dvojica Kornel Saláta - Norbert Gyömbér, alternatívou by mohlo byť aj zaradenie Tomáša Hubočana. V strede poľa môžu dieru po defenzívnom univerzálovi Kuckovi zaceliť Patrik Hrošovský či Ján Greguš.

"Začína sa od stavu 0:0, lopta je guľatá a vo futbale sa môže stať všeličo. Nejdeme do Španielska s veľkými očami, no vieme, že stať sa môže všetko. Určite nechceme prehrať," uviedol za kabínu útočník Adam Nemec, ktorý má na vlaňajší súboj v Žiline krásne spomienky, hoci ho sledoval iba z lavičky náhradníkov. Na jeho hrotovom mieste operoval netradične Marek Hamšík, napriek tomu si Nemec naplno vychutnal euforické momenty. "Na ten duel si spomínam veľmi rád, najmä na našu radosť po góloch. Sú to nezabudnuteľné pocity, pretože zdolať Španielsko je niečo extrémne fantastické a podarí sa to možno raz za päťdesiat zápasov. My však veríme, že sa to môže podariť aj v Španielsku. Urobíme pre to všetko," podotkol Nemec.

Sila španielskeho tímu tkvie v jeho kompaktnom hernom systéme založenom na dominantnom percente držania lopty a vysokom napádaní. Mužstvo síce prešlo generačnou obmenou, no aj nástupcovia Xaviho Hernandeza, Xabiho Alonsa, Carlesa Puyola či Fernanda Torresa patria medzi svetovú špičku a hrávajú výlučne vo veľkokluboch. Domáci sa budú spoliehať aj na schopnosti 26-ročného útočníka Diega Costu, ktorému, podobne ako celému tímu, nevyšli MS 2014 v Brazílii. Costa na šampionáte nestrelil gól, rozvlniť sieť sa mu podarilo až v jeho siedmom zápase za "La Furia Roja" proti Luxembursku (4:0) v októbri minulého roka. "Nikdy som neľutoval, že som sa rozhodol hrať za Španielsko. Chcem splatiť dôveru, ktorú do mňa vložilo. Cítim sa lepšie fyzicky ako v minulosti. Viem, že môžem hrať oveľa lepšie a dúfam, že to príde teraz," citovala rodeného Brazílčana agentúra Reuters, ktorý sa gólovo strojí na zápas so Slovenskom.

Stretnutie Španielsko - Slovensko má úvodný výkop v sobotu 5. septembra o 20.45 SELČ na Štadióne Carlosa Tartiereho, ktorý je domovským stánkom španielskeho druholigistu Realu Oviedo a má kapacitu 30.500 miest. Národný tím na ňom odohral len dva zápasy. V roku 2001 zdolal Bosnu a Hercegovinu 4:1 a o šesť rokov neskôr si poradil s Lotyšskom 2:0. V tejto kvalifikácii boli dejiskami domácich zápasov Španielska stánky vo Valencii, Huelve a Seville.

Hlavným rozhodcom duelu Španielsko - Slovensko, ktorý vysiela v priamom prenose RTVS, je Slovinec Damir Skomina. Pred súbojom v Oviede sa už o 18.00 SELČ začínajú ďalšie dva zápasy C-skupiny, v ktorých Ukrajina hostí v Ľvove tím Bieloruska a do Luxemburska zavítajú Macedónci.

kvalifikácia EURO 2016, C-skupina:
sobota 5. septembra o 20.45 h (Štadión Carlosa Tartiereho, Oviedo):
Španielsko - SLOVENSKO /rozhodcovia: Damir Skomina - Jure Praprotnik, Robert Vukan (všetci Slov.)/

predpokladané zostavy
Španielsko: Casillas - Juanfran, Pique, Ramos, Alba - Silva, Busquets, Iniesta, Fabregas - Pedro, Costa
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Saláta, Gyömbér, Hubočan - Pečovský, Greguš - Mak, Hamšík, Stoch - Nemec

tabuľka C-skupiny:
1. SLOVENSKO 6 6 0 0 13:3 18
2. Španielsko 6 5 0 1 15:3 15
3. Ukrajina 6 4 0 2 9:2 12
4. Bielorusko 6 1 1 4 4:11 4
5. Macedónsko 6 1 0 5 6:14 3
6. Luxembursko 6 0 1 5 3:17 1

ďalší program C-skupiny:
sobota 5. septembra:
18.00 Luxembursko - Macedónsko /Luxemburg/
18.00 Ukrajina - Bielorusko /Ľvov/

utorok 8. septembra:
20.45 Bielorusko - Luxembursko /Borisov/
20.45 Macedónsko - Španielsko /Skopje/
20.45 SLOVENSKO - Ukrajina /Žilina/