Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovensko vyšle na Svetovú zimnú univerziádu 96-člennú výpravu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Slovensko vyšle na blížiacu sa svetovú zimnú univerziádu veľkú výpravu.

Bratislava 15. januára (TASR) - Slovensko vyšle na blížiacu sa 27. svetovú zimnú univerziádu (SZU) 96-člennú výpravu. Zastúpenie bude mať v ôsmich športových odvetviach - alpskom lyžovaní, behu na lyžiach, skokoch na lyžiach, biatlone, hokeji, snoubordingu, akrobatickom lyžovaní a krasokorčuľovaní.

Brány SZU sa otvoria 24. januára na Štrbskom Plese a v Osrblí. Prvého februára na záverečnom ceremoniáli odovzdá štafetu španielskej Granade, ktorá je hlavným organizátorom a podujatie privíta od 4. do 14. februára. Keďže však nemala vhodné podmienky pre všetky športy, Medzinárodná federácia univerzitného športu (FISU) oslovila pre organizáciu niektorých disciplín Slovensko. Podujatie sa tak vráti pod Tatry po dlhých 15 rokoch. Organizačný výbor pár dní pred začiatkom finišuje s prípravami a do začiatku by malo byť všetko tip-top pripravené. Vrásky robilo organizátorom najmä teplé počasie, ktoré spôsobilo aj nárast nákladov. "Čo sa týka športových a technických zariadení na Štrbskom Plese a v Osrblí, všetko je zabezpečené. Bolo náročné to dostať do tejto polohy, problémy boli najmä s výrobou technického snehu. Museli sme vyvinúť dvojnásobné úsilie, pretože situáciu trochu komplikovalo teplé počasie. Náklady s výrobou sa nám tak zdvojnásobili. Do začiatku SZU chýba už iba 223 hodín a my tieto športoviská dostaneme do takej podoby, aby sme mohli bez problémov podujatie otvoriť," uviedol s odhodlaním prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) Július Dubovský.

Svetová zimná univerziáda, ktorej organizátorom je Medzinárodná federácia univerzitného športu, je po ZOH druhým najväčším zimným športovým podujatím. Koná sa v dvojročných intervaloch v rôznych krajinách sveta. Na prvú "slovenskú" časť 27. ročníka zavíta 465 športovcov z 34 krajín. Organizátori museli veľmi dbať najmä na dopravu a ubytovanie, ktoré podľa Dubovského predstavujú veľmi komplikovaný systém. "Chceme využívať najmä vlakovú dopravu, tatranskú elektrickú železnici a zubačku. Rokujeme o vytvorení záchytných parkovísk. Budeme spolupracovať s jednotlivými zložkami, aby všetko prebehlo bez problémov."

Tvárou a ambasádorkou 27. Svetovej zimnej univerziády 2015 na Štrbskom Plese a Osrblí je Danka Barteková. Úspešná športová strelkyňa je viacnásobnou medailistkou z MS, ME, na OH 2012 v Londýne získala bronz. Od roku 2013 je členkou Medzinárodného olympijského výboru v komisii športovcov.

Naposledy v roku 2013 privítalo SZU Trentino (Taliansko), v roku 2017 sa univerzitná elita zíde v kazašskom Almaty.