Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Csölley s Testovou postúpili do voľných tancov z 9. pozície

Na snímke slovenskí reprezentanti v tancoch na ľade Federica Testová a Lukáš Csölley počas krátkeho programu tanečných párov na ME v krasokorčuľovaní 28. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Od rozhodcov dostali za prevedenie ich verzie valčíka a foxtrotu 62,24 bodov, čo je ich najlepší výkon v sezóne.

Bratislava 28. januára (TASR) - Slovenskí krasokorčuliari Lukáš Csölley a Federica Testová vstúpili do majstrovstiev Európy na domácom ľade v Bratislave kvalitným výkonom, resp. 9. miestom vo štvrtkovom krátkom tanci. Od rozhodcov dostali za prevedenie ich verzie valčíka a foxtrotu 62,24 bodov, čo je ich najlepší výkon v sezóne.

Najlepší krátky program na ľade ZŠ Ondreja Nepelu predviedli Taliani a obhajcovia kontinentálneho striebra Anna Cappelliniová a Luca Lanotte (72,31). Za osobným maximom zaostali majstri Európy z roku 2014 len o osem stotín bodu. Z druhého miesta pôjdu do sobotňajších voľných tancov obhajcovia zlata z minulého roka Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron z Francúzska, ktorí na lídrov stratili necelé dva body. Z tretieho miesta sa kvalifikovali medzi elitnú dvadsiatku Rusi Jekaterina Bobrovová a Dmitrij Soloviov (68,71), bronzoví zo Štokholmu. Naplnili sa tak predpoklady o tuhom medailovom boji.

Slovenskí zverenci talianskeho trénera Roberta Pelizzolu len tesne zaostali za osobným maximom v kariére 62,91, ktoré dosiahli práve pred rokom na ME v Štokholme. Tam napokon obsadili konečné ôsme miesto a na ZŠ Ondreja Nepelu si trúfajú toto umiestnenie ešte vylepšiť. V danom momente predviedli podľa arbitrov tretí najlepší výkon a do elitnej dvadsiatky pôjdu ako deviaty najlepší pár.



Bratislavské publikom bolo voči domácim reprezentantom mimoriadne žičlivé a búrlivo ho ocenilo aj pri prevedení jednotlivých programových komponentoch. "Sme spokojní, predviedli sme to, čo máme natrénované. Podporilo nás aj publikum a veľmi sme si to užili. Hoci sme mali trošku stuhnuté nohy, na bodoch sme dostali všetky levely, takže sme spokojní. Počkáme, súťaž pokračuje, uvidíme," povedal v mixzóne Csölley.

"Bola radosť jazdiť na domácom ľade v Bratislave. Cítili sme podporu publika, každý tlieskal, takže sme sa cítili dobre. Veľmi pekne divákom ďakujem," dodala Testová, ktorá tesne po konci jazdy ešte na ploche jej o tri roky staršiemu partnerovi povedala: "Povedala som, že robíme to, čo máme radi a pokiaľ budeme aj ďalej spolu, stať sa môže hocičo. Aby sme si verili."

V sobotu sú na programe voľné jazdy a podľa 25-ročného bratislavského rodáka je čo zlepšiť. "V krasokorčuľovaní je stále čo vylepšovať, k dokonalosti je vždy ďaleko. Uvidíme po analýze bodov od rozhodcov, aby sme čo to dotiahli na majstrovstvá sveta," uviedol Csölley.

Krátko po štvrtkovom KP nasledoval aj žreb voľných tancov. Slováci sa v nich v sobotu predstavia ako posledné duo v predposlednej tretej skupine. Ich tanec by mali predviesť približne o 16.54 hod. Po nich už budú nasledovať najväčší adepti na cenné kovy.

Hlasy lídrov po štvrtkovom krátkom programe tanečných párov na majstrovstvách Európy v Bratislave:

Anna Cappelliniová, Luca Lanotte (Tal.), lídri po krátkych tancoch:

Cappelliniová: "Publikum bolo výborné a dodalo nám sebavedomie. Bol tam tlak z dobrého výkonu a diváci nás hnali vpred. Sme šťastní, v tréningu sme zmenili druhú časť programu po spätnej väzbe od rozhodcov, a to nám zdvihlo body."
Lanotte: "Je pre nás česť, že dokážeme konkurovať najlepším francúzskym a ruským párom. Najbližší cieľ je dobre absolvovať majstrovstvá sveta."

Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron (Fr.), druhí po KP:

Papadakisová: "Cítila som sa dobre, hoci sme sa vrátili po zranení a ešte to cítime. Naši súperi sú veľmi dobre pripravení."
Cizeron: "Sme veľmi spokojní. V tejto sezóne je to naše prvé vystúpenie na veľkom podujatí, preto sme cítili tlak, ale skóre je výborné. Bolo to čisté a cítili sme sa dobre."

Jekaterina Bobrovová, Dmitrij Soloviov (Rus.), tretí po KP:

Bobrovová: "V minulej sezóne sme sa vrátili po zranení, a teraz mi to pripadalo podobne. Bolo to zvláštne, že sme išli ako poslední a po nás už nikto."
Soloviov: "Boli sme pod tlakom, bola tam veľká pauza po warm-upe až po vystúpenie. Som prekvapený, že sme dostali len level tri pri twizzloch. Myslel som si, že sú v poriadku. Ostatné komponenty boli v poriadku."


výsledky:

krátky tanec:

1. Anna Capelliniová, Luca Lanotte (Tal.) 72,31 bodov
2. Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron (Fr.) 70,74
3. Jekaterina Bobrovová, Dmitrij Soloviov (Rus.) 68,71
4. Victoria Sinisinová, Nikita Kacalapov (Rus.) 68,33
5. Alexandra Stepanovová, Ivan Bukin (Rus.) 66,65
6. Charlene Guignardová, Marco Fabbri (Tal.) 64,87
7. Isabella Tobiasová, Ilia Tkačenko (Izr.) 64,46
8. Penny Coomesová, Nicholas Buckland (V.Brit.) 64,26
9. Federica TESTOVÁ, Lukáš CSÖLLEY (SR) 62,24
10. Laurence Fournierová-Beaudryová, Nikolaj Sörensen (Dán.) 62,19