Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VIDEO: Slovenský paralympijsky výbor chce v Riu okolo 40 športovcov

Na snímke vpravo predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Istú účasť majú zatiaľ iba traja - úspešná strelkyňa Veronika Vadovičová a cyklisti Jozef Metelka a Anna Oroszová.

Bratislava 28. júla (TASR) - Slovenský paralympijsky výbor (SPV) čaká v najbližšom období množstvo projektov nie len na športovom poli. Hlavným cieľom sú budúcoročné paralympijské hry v brazílskom Rio de Janeiro, kam by chcel výbor vyslať približne 40 pretekárov v desiatich športoch.



Istú účasť majú zatiaľ iba traja - úspešná strelkyňa Veronika Vadovičová a cyklisti Jozef Metelka a Anna Oroszová. "Do konca roka by sme mali vedieť, koľkým športovcom sa podarí kvalifikovať. Zatiaľ to vyzerá tak, že Slovensko by mohlo reprezentovať 40 športovcov v desiatich športoch. Ja by som chcel do Ria dostať každého člena nášho hnutia, pretože zažiť neuveriteľnú atmosféru paralympijskych hier, otvárací a záverečný ceremoniál je silný emočný zážitok, ktorý nás dobije energiou na ďalšie štyri roky. No je to v rukách športovcov, keďže profesionalizácia paralympizmu je extrémna," povedal pre TASR predseda SPV Ján Riapoš.



Vadovičová má za sebou úspešný polrok, keď sa tešila zo šiestich víťazstiev na podujatiach Svetového pohára. "Miestenku do Ria som získala už vlani na MS, takže tento rok sa sústredím už len na prípravu. Mením zbrane a týmto pádom mám čas si na ne zvyknúť a nastaviť si ich. Naši strelci môžu získať miestenky ešte na dvoch súťažiach v Austrálii a Amerike. Bude to však ťažké, pretože každý rok rastie úroveň," povedala Vadovičová.



Boj o miestenky v jednotlivých športoch vyvrcholí v najbližších mesiacoch, keď je na programe viacero majstrovstiev sveta i Európy. "Zo športového hľadiska sú to podujatia medzinárodného významu. Tento týždeň už prebiehajú MS v cyklistike, následne MS v lukostreľbe a ďalšie významné podujatia," pokračoval Riapoš s tým, že bohatý program je pripravený aj na domácej pôde: "Na Slovensku to bude stolnotenisová liga vozičkárov a stojacich a slávnostné otvorenie bezbariérovej Národnej stolnotenisovej herne na Černického ulici. Deviateho augusta sa v Smoleniciach uskutoční už tradičné podujatie Na kolesách proti rakovine."



Paralympiáda sa uskutoční od 7. do 18. septembra 2016. Slovenských funkcionárov čaká veľa práce s organizáciou výpravy. Doteraz už stihli zabezpečiť ubytovanie v Riu a aktuálne prebiehajú rokovania o špeciálnej preprave. V riešení je aj oblečenie, svetlo sveta už uzreli prvé návrhy kolekcie. Zástupcovia SPV si pozrú štadióny, športoviská, ubytovacie a stravovacie priestory priamo v dejisku 13.-18. septembra, keď je na programe seminár šéfov jednotlivých výprav.

Úspešne pokračuje aj projekt Paralela - motivačný program. Ten organizuje SPV v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Európskym sociálnym fondom, pričom jeho cieľom je podpora aktivácie a sociálnej integrácie osôb so zdravotným postihnutím, bývalých a súčasných športovcov. "Vznikol minulý rok. Zmyslom je využiť potenciál slovenských paralympionikov a ponúknuť im prácu motivátorov. Najmä pre skupinu zdravotne znevýhodnených, ktorí prechádzajú Národným rehabilitačným centrom v Kováčovej, alebo zariadeniami pre nevidiacich v Levoči. Cieľom na tento rok je vzdelanie motivátorov. Celková hodnota projektu je asi 700.000 eur," uviedol Riapoš.

Už 20. rok pokračuje aj projekt "Hľadáme nové talenty" v stredisku športu zdravotne znevýhodnených na Remate, kde SPV organizuje letné kempy pre deti. Dva má už za sebou, ďalšie dva sa uskutočnia v dňoch 2.-8. a 16.-22. augusta.