Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

VIDEO: Slovenský paralympijský výbor oslávil jubileum úspešným rokom

Na archívnej snímke generálny sekretár Slovenského paralympijského výboru (SPV) Samuel Roško Foto: TASR/Martin Baumann

Vrcholným podujatím v budúcej sezóne budú pre paralympionikov PH 2016 v Riu. Podľa predpokladu by sa mali Slováci predstaviť v ôsmich až desiatich športoch.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Vedenie Slovenského paralympijského výboru (SPV) označilo rok, v ktorom oslávilo dvadsiate výročie založenia, za veľmi úspešný. Paralympionici spod Tatier vybojovali viacero titulov svetových či európskych šampiónov a v predolympijskom roku úspešne bojovali o miestenky na PH 2016 v Riu de Janeiro.

"Paralympionizmus na Slovensku začína prekračovať hranice športu a pôsobí motivačne nielen na našich športovcov, ale aj na celú spoločnosť. Máme za sebou ďalší úspešný rok. Naši športovci v uplynulej sezóne dosiahli na významných podujatiach štyridsaťtri umiestnení do šiesteho miesta. Získali sedem zlatých medailí zo svetových či európskych šampionátov a vybojovali miestenky na paralympijské hry do Ria. Verím, že aj v Brazílii budeme úspešní," bilancoval sezónu 2015 generálny sekretár SPV Samuel Roško.



Prezident strešného orgánu slovenského paralympionizmu Ján Riapoš označil funkciu SPV za stále dôležitejšiu. "Sme jednou z najúspešnejších športových organizácií na Slovensku a naša činnosť sa rozširuje. Myslím si, že za dvadsať rokov pôsobenia sa ukázala veľká opodstatnenosť nášho občianskeho združenia. Len na paralympijských hrách získali naši športovci deväťdesiatdva medailí. Paralympionizmus má čoraz silnejší sociálny a motivačný rozmer a v našej spoločnosti má nenahraditeľnú úlohu. Spustili sme viacero projektov, v našom centre v Kováčovej zamestnávame päťdesiat súčasných a bývalých paralympionikov. Snažíme sa podchytiť mládež, pretože aj zdravotne znevýhodnené deti si zaslúžia dôstojné podmienky na športovanie," uviedol Riapoš.

Vrcholným podujatím v budúcej sezóne budú pre paralympionikov PH 2016 v Riu. Podľa predpokladu by sa mali Slováci predstaviť v ôsmich až desiatich športoch. Sú nimi atletika, boccia, cyklistika, paradrezúra, lukostreľba, plávanie, tlak na lavičke, streľba, stolný tenis a tenis na vozíku. "V tomto momente máme štrnásť priamych miesteniek, nikdy predtým sme ich v rovnakom čase toľko nemali. Je to vynikajúci prísľub toho, že naši športovci sa môžu v kľude pripravovať na vrchol sezóny. Náš Tím Rio má aktuálne štyridsaťjeden športovcov, z toho je jeden pilot cyklistického tandemu. Najpočetnejšie zastúpenie má zásluhou výsledkov na tohtoročnom európskom šampionáte boccia. Celkovo počítame, že výprava do Ria bude obsahovať šesťdesiatpäť osôb," dodal Roško.

Po piatkovom stretnutí s novinármi nasledovali Konferencia Slovenského paralympijského výboru a Valné zhromaždenie SPV. Vedenie organizácie tam predstavilo program SPV 2020, ktorý je víziou a plánom fungovania organizácie na najbližších päť rokov.