Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Strelecký zväz SR ocenil športovcov za olympijský rok 2016

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Úspešnejšou zložkou SSZ boli v uplynulom roku guliari a predovšetkým na olympiáde boli blízko k naplneniu medailových ambícií.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Slovenský strelecký zväz (SSZ) v stredu ocenil najúspešnejších športovcov za rok 2016. Uplynulá sezóna sa niesla predovšetkým v znamení olympijských hier v Riu de Janeiro, na ktorých sa do priečok v TOP 10 prepracovali pištoliari Pavol Kopp a Juraj Tužinský. Medzi paralympionikmi zažiarila Veronika Vadovičová s dvomi zlatými a jedným strieborným kovom.

Prezident SSZ Miroslav Benca na margo nedávno skončenej sezóny uviedol: "Ani tento rok športoví strelci neurobili hanbu SR a dokázali, že vo svojom športe patria medzi úspešných reprezentantov. Možno si niektorí myslia, že ich výsledky nezodpovedali sezónnym predsavzatiam, ale nie je všetkým dňom koniec. Sú pred nami ďalšie roky, preto verím, že každý z nich v budúcnosti úspešne zloží reparát."



Menej úspešný ročník má za sebou slovenská skupina brokárov, ktorá sa v trape i skeete každoročne radí k svetovej špičke. Už na vlaňajšom oceňovaní prišla o stálu účastníčku olympijských hier Zuzanu Rehák-Štefečekovú, ktorá sa pre materské povinnosti vzdala súťaženia pod piatimi kruhmi. Jej miesto zastal po odobrení žiadosti od SSZ medzinárodnou federáciou Marián Kovačócy v mužskom trape. Slovensko tak malo v tejto brokárskej disciplíne dve želiezka v ohni vrátane Erika Vargu, ktorý patril v pozícii úradujúceho svetového šampióna k najväčším favoritom na olympijské zlato.

Pre pracovné povinnosti sa však do štartu Hier XXXI. olympiády len dvakrát zúčastnil na súťažných pretekoch - na podujatí SP v San Maríne skončil 22., no na súťaží rovnakého rangu v Baku už získal striebornú medailu. Napriek tomu sa mu sen o olympijskom kove nesplnil. V Riu obsadil až 21. priečku a po dvojdňových pretekoch netajil obrovské sklamanie. Zadosťučinením za olympijský neúspech bolo pre dvojnásobného majstra sveta finále Svetového pohára v Ríme, kde do posledného výstrelu bojoval o zlato, no napokon obsadil striebornú pozíciu. Ani Kovačócymu nevyšiel rok podľa predstáv. Jeho najlepším umiestneným bola piata priečka z Ria de Janeira, nie však v olympijských pretekoch, ale na podujatí SP. V Brazílii obsadil zverenec Branislav Slamku pri premiérovej účasti pod piatimi kruhmi 18. priečku.

S odstupom času sa Erik Varga na 21. miesto z olympiády nepozerá neúspešne. "Nepovedal by som, že som zažil olympijské sklamanie. Vsadil som síce na olympiádu všetko, ale formu som mal naplánovanú dobre vďaka všetkým zúčastneným. Druhé miesto zo SP a úspech z finálových pretekov hovorí sám o sebe. Keď ste zvyknutí na určité technické prostriedky či vrhačky, príde olympiáda a všetko sa zmení, už to nie je o forme ale o šťastí. To je ako keby nejakému kajakárovi zmenili pádla aj bránky. Federácie, ktoré na to mali, nakúpili nové stroje a podľa toho sa aj umiestnili. Tí, ktorí si vrhače nemohli dovoliť, museli mať len šťastie. Preto by som nehovoril o sklamaní, žiaľ, strelectvo má takýto hendikep."

Z reprezentantov v trape napokon dosiahla najlepšie umiestnenie Rehák-Štefečeková, ktorá sa len niekoľko týždňov po pôrode vrátila do tréningového procesu a rozhodla sa štartovať na majstrovstvách Európy. V Lonate absolvovala jediné vrcholné preteky súťažnej sezóny a súperkám na nich vypálila rybník, keď obhájila titul kontinentálnej šampiónky. Na jej úspech medzi ženami nadviazala reprezentačná kolegyňa Lucia Boorová na akademických majstrovstvách sveta, kde si vystrieľala bronz.



Olympijská sezóna nevyšla ani Danke Bartekovej. Elitná slovenská skeetarka postíhala okrem administratívnych povinností na poli športovej diplomacie aj súťažné podujatia, nie však s takým výsledným efektom, ako by si želala. Napriek dvom sľubným semifinálovým pozíciám na medailu nedosiahla - na SP v Nikózii skončila štvrtá a na ME v Lonate o dve priečky nižšie. Po ôsmej pozícii v Pekingu a bronzovej z Londýna 2012 patrila medzi medailového favoritky pod piatimi kruhmi aj v Riu. Vrchol štvorročného olympijského cyklu sa jej vôbec nevydaril. Už v kvalifikácii zostrelila len 64 holubov, čo v celkovom hodnotení stačilo na 16. priečku. Veronike Sýkorovej sa nepodarilo presadiť v Svetovom pohári, no chuť si napravila na svetovom šampionáte akademikov ziskom najjagavejšieho kovu. Obe skeetarky spoločne s Andreou Stranovskou vybojovali spoločný bronzový kov na ME v Lonate.

Úspešnejšou zložkou SSZ boli v uplynulom roku guliari a predovšetkým na olympiáde boli blízko k naplneniu medailových ambícií. Hneď v druhý deň veľkého fóra siahal vo vzduchovej pištoli na bronz Juraj Tužinský, no na úspech z podujatia SP, ktoré sa v Riu konalo niekoľko mesiacov pred olympiádou, nenadviazal. Skončil štvrtý, čím dosiahol najväčší kariéry úspech. Do boja o cenné kovy sa v ľubovoľnej pištoli dostal aj Tužinského reprezentačný kolega Pavol Kopp. V rovnakej disciplíne obsadil piatu priečku pred ôsmimi rokmi v Pekingu a hoci v Riu chcel ísť vyššie, historické olympijské maximum siedmym miestom nevylepšil.

Juraj Tužinský vyslovil s uplynulou sezónou spokojnosť, do tej ďalšej by rád výraznejšie obohatil medailovú zbierku. "Bola to asi najlepšia sezóna v mojej 20-ročnej kariére. Teším sa, že si oddýchnem. Nečaká nás až taký náročný rok, predsa len, nebudeme bojovať o olympijské miestenky. Rád by som sa zlepšil v získavaní medailí. Finálové výsledky sú fajn, ale zameriam sa najmä na cenné kovy," povedal Tužinský.

Čo sa nepodarilo olympionikom, vyšlo Veronike Vadovičovej. Z paralympiády v Riu si doniesla tri cenné kovy - z toho dva zlaté a jeden strieborný. Výborný výsledok podčiarkla štvrtým miestom v malokalibrovej puške R6 na 50 m.



Okrem pamätných ocenení za uplynulú sezónu si športovci prebrali aj individuálne vyznamenania. Prezident SSZ Miroslav Benca odovzdal zlatý terč - najvyššie vyznamenanie strešnej organizácie - Rehák-Štefečekovej, strieborný terč Koppovi a jeho trénerovi Ivanovi Némethymu. Tužinský si zo slávnostného oceňovania odniesol striebornú medailu SSZ, skeetarka Veronika Sýkorová bronzovú.


Najúspešnejší športovci Slovenského streleckého zväzu za rok 2016:

olympijské disciplíny:

ľubovoľná pištoľ 60: Pavol Kopp (ŠCP Bratislava)

ľubovoľná malokalibrovka 3x40: Patrik Jány (VŠC Dukla Banská Bystrica)

vzduchová pištoľ 60: Juraj Tužinský (VŠC Dukla Banská Bystrica)

trap: Zuzana Rehák-Štefečeková, Erik Varga (obaja ŠCP Bratislava), Lucia Boorová (ŠCP Bratislava)

skeet: Danka Barteková (ŠCP Bratislava), Veronika Sýkorová (ŠKP Trnava)

paralympijské: Veronika Vadovičová (ŠCP Bratislava) - vzduchový puška R2 aj R3, malokalibrová puška R8 aj R56

juniori/juniorky:

Ondrej Holko (VŠC Dukla Banská Bystrica) - ľubovoľná malokalibrovka 60, vzduchová puška 60

neolympijské disciplíny:

Štefan Ernst (ŠSK Gajary) - Tanzutsu R, Vladimír Jurza (DANUBIUS DOMINI Bratislava) - Vetterli R

družstvá:

ľubovoľná malokalibrovka 3x40 (na MEJ v Talline): Holko, Jány, Červenka

skeet (ME v Lonate): Barteková, Sýkorová, Stranovská

ľubovoľná malokablibrovka 3x40 (Akademické majstrovstvá sveta v Bydgoszczi): Holko, Jány, Matej Medveď

historické zbrane Kunimoto (MS v Sarlóspuszte): Ernst, Marcel Hanulik, Eduard Zsiga

historické zbrane Forsyth (MS v Sarlóspuszte): Ernst, Hanulik, Jurza