Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovenský štvorkajak na 500 m postúpil na MS suverénne do semifinále

Slovenský štvorkajak v zložení zľava Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek po rozjazde K4 na 500 m na II. Európskych hrách v Minsku 25. júna 2019. Foto: TASR Michal Svítok

Pre K4 sú MS jediná šanca dostať sa na OH 2020.

Szeged 22. augusta (TASR) - Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek sa na MS v Szegede suverénnym spôsobom prebojoval do semifinále na olympijskej 500 m trati. Vo štvrtok podvečer vyhral tretiu rozjazdu pred loďami Bieloruska a Ukrajiny.

Slováci kontrolovali celý priebeh, v závere síce nastúpili Bielorusi, ale na konci im chýbalo pár centimetrov. "Bola to povinná jazda, možno to z brehu dokonca vyzeralo jednoducho. Vyšiel nám aj vietor. Útok Bielorusov sme očakávali, lebo ich poznáme a vieme, že sú rýchli. Dúfam, že v semifinále dostaneme jednoduchších súperov," povedal Botek v cieli slovenským médiám.

Víťazstvo v rozjazde považoval za splnený cieľ aj Csaba Zalka, pre ktorého to boli premiérové preteky v olympijskej kvalifikácii: "Vyskúšali sme si ostrú jazdu, pretože v piatok máme voľno, tak prečo nie. Myslím si, že to bol dobrý výkon. Chceli sme vyhrať, pretože takto máme väčšiu šancu dostať jednoduchšie semifinále."

Pre K4 sú MS jediná šanca dostať sa na OH 2020. Účasť v Tokiu si vybojuje desať lodí, no musia tam byť zastúpené minimálne štyri kontinenty a slovenská káštvorka potrebuje skončiť do šiesteho miesta.

Botek neľutuje prechod do K4: Mám tu väčšiu šancu na OH


Necelé dva mesiace pred MS v Szegede rezonovala v slovenskej rýchlostnej kanoistike téma prechodu Adama Boteka z dvojkajaka do K4. Hoci sa ozývali aj kritické hlasy, novozložená káštvorka ukázala svoj potenciál už na II. európskych hrách v Minsku, kde získala bronz. Správnosť rozhodnutia potvrdila aj v úvodnom vystúpení na šampionáte v Maďarsku.

Slováci vstúpili do olympijskej kvalifikácie na 500 m trati najlepším možným spôsobom, keď dokázali zvíťaziť vo štvrtkovej tretej rozjazde. Ich výkon navyše vyzeral suverénne aj v konkurencii silných Bielorusov, ktorí mali síce silný záver, no napokon nedostihli slovenskú "vlajkovú loď".

"Okolo môjho 'prestupu' bol rozruch, ale vybral som si toto, najmä preto, že sa chcem dostať na olympiádu. Nehovorím, že by nám to s Peťom (Peter Gelle, pozn.) nevyšlo, ale v tomto mám väčšiu istotu. Tu sa mi ide vždy dobre, v kádvojke to bola také aj také. Som rád, že mám takúto možnosť, olympiáda je veľký sen. Motivuje ma, že môžem sledovať Erika Vlčeka a dúfam, že sa mi raz podarí prekonať jeho rekordy," povedal 22-ročný Botek.

Sen o OH 2020 v Tokiu sníva aj o dva roky mladší Csaba Zalka. Rovnako ako Botek i on má na konte bronz z Minska, majstrovstvá sveta sú však iná kategória pretekov. Premiéru na šampionáte dokonca spojil s prvou olympijskou kvalifikáciou. "Nevnímam tlak, skôr ma to motivuje. V takomto veku mám príležitosť dostať sa na OH, to je niečo skvelé," uviedol Zalka. Rýchlostná kanoistika patrí k najsledovanejším športom v Maďarsku a Zalka potvrdil, že prostredie v Szegede ho dokáže vyburcovať: "Toto je môj obľúbený kanál. Už teraz je tu veľa ľudí a cez víkend bude ešte viac. Verím, že si to všetci užijeme."