Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Slovenský štvorkajak po americkej príprave odcestoval do Szolnoku

Na archívnej fotografii slovenský štvorkajak v zložení zľava Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka pózuje so striebornými medailami po A-finále K4 na 1000 metrov na XXXI. letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro, 20. augusta 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Tréner Peter Likér uviedol, že ak by vedel skôr o nahradení trate na 1000 metrov polovičnou, tak by celú prípravu úplne zmenil.

Komárno 24. apríla (TASR) - Úspešný slovenský štvorkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr, Denis Myšák a Tibor Linka, ktorý v K4 na OH 2016 v Rio de Janeiro získal strieborné medaily, po ukončení zimnej prípravy v kalifornskom Newport Beach odcestoval v pondelok z Komárna na prípravu do maďarského Szolnoku.

"V Szolnoku sa sústredíme na trať, aby sme boli medzi bójkami, lebo v Komárne nemáme takú trať, nemáme nikde regulárnu trať na Slovensku, takže chodíme do Szolnoku. Prvýkrát si sadneme aj do K4, aby sme zistili aká je situácia, ako sa ide s chalanmi, ako si kto nájde to svoje miesto v K4. Atmosféra je v pohode, ako klasicky, nie sú nejaké rozruchy alebo veľké emócie po olympiáde. Každý je pokojný a sme zvedaví, čo nás čaká tento rok na K4 500," povedal pre TASR tréner Peter Likér.

Ako dodal, ak by vedel skôr o nahradení trate na 1000 metrov polovičnou, tak by celú prípravu úplne zmenil. "Bohužiaľ, tú správu sme dostali dosť neskoro, len pred troma týždňami sme sa dozvedeli, že nebudeme štartovať na K4 1000, len 500-ka bude olympijská disciplína. Treba sa tomu prispôsobiť, tie karty rozdali každému, tak uvidíme, kto ako využije tieto šance," konštatoval Likér.



Na 13. kongrese Európskej kanoistickej asociácie (ECA) v Bukurešti zazneli aj neoficiálne informácie, podľa ktorých v programe olympijských hier 2020 v Tokiu príde k zmene disciplíny v K4 - trať na 1000 metrov nahradí polovičná. Tisícka nebude figurovať už ani na tohtoročných majstrovstvách sveta v Račiciach. Zmeny má definitívne potvrdiť medzinárodná kanoistická federácia (ICF) 5. mája tohto roku.

Na snímke zľava Denis Myšák, Juraj Tarr, tréner K4 Peter Likér, riaditeľ Športového centra polície (ŠCP) Juraj Minčík, tréner Tibora Linku Marián Tesárik, Erik Vlček a Tibor Linka.
Foto: TASR - Ladislav Vallach


"Trošku sme si oddýchli, boli sme doma viac ako dva týždne, takže začínajú nám už prvé preteky, a ako tradične už pred pretekmi sa chodíme pripravovať do Szolnoku, takisto aj teraz odchádzame na jeden týždeň," dodal Erik Vlček, podľa ktorého už tréningy prispôsobujú na 500-metrovú trať.

"Pre nás by samozrejme bol lepší ten kilometer, lebo už dlhé roky sa na to špecializujeme, ale zas v minulosti sme dosahovali dobré výsledky aj na 500-metrovej trati, takže určite sa toho nebojíme. Trošku to zmení formu prípravy a tréningov, ale berieme to ako novú výzvu a v podstate sa na to aj tešíme," zdôraznil Vlček.

"Zhruba o tri týždne máme prvý Svetový pohár, budeme jazdiť singlové disciplíny, ale ku koncu týždňa - cez víkend - skúsime aj K4, aby sme doladili veci, pretože trištvrte roka sme nesedeli spolu. Zladíme dokopy našu novú loď, a budeme sa chystať v podstate na K4 500," priblížil plán prípravy v Szolnoku Juraj Tarr a dodal, že uvedená zmena ich v žiadnom prípade nevykoľají.

Podľa Denisa Myšáka sa teraz do disciplíny K4 500 budú mnohí tlačiť. "Zrušila sa K2 200 metrov, všetci títo budú chcieť ísť K4 500, pretože je to aj šprintérska trať, takže isto to bude skúšať veľa krajín," konštatoval s poznámkou, že vlani to už skúsili na majstrovstvách Európy, a aj keď išli 500-metrovú trať po kilometrovom tréningu, nešlo im to najhoršie - došli druhí za 200-kármi Maďarmi.

Tibor Linka poznamenal, že terajšej domácej príprave chladné a veterné počasie neprialo. "Väčšinu času, čo sme boli doma, sme trávili v posilňovni, ale nemôže nám to pokaziť náladu, musíme ísť ďalej, pretože už sa pomaly blížia prvé kvalifikačné preteky. Tam budeme štartovať väčšinou v singlových disciplínach, možno nejakú K2 vyskúšame," povedal Linka.

O dva týždne majú vodáci pri Bratislave na Zemníku kvalifikáciu na júlové majstrovstvá Európy v Plovdive, pričom vyvrcholením tohtoročnej sezóny budú augustové majstrovstvá sveta v Račiciach.