Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Vzpierač Richard Tkáč napriek odvolaniu dostal štyri roky za doping

Slovenský reprezentant Richard Tkáč Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Richard Tkáč mal pozitívny dopingový nález po letnom sústredení v Maďarsku.

Košice 8. júna (TASR) - Slovenský reprezentant vo vzpieraní a dvojnásobný medailista z majstrovstiev Európy 2011 Richard Tkáč dostal štvorročný trest za doping a nebude môcť súťažne dvíhať až do 25. augusta 2015. O treste informovala Medzinárodná vzpieračská federácia (IWF) na svojej oficiálnej stránke.

Tkáč mal pozitívny dopingový nález po letnom sústredení v Maďarsku. V odobratej vzorke mu našli zakázanú látku - boldenon a jeho metabolit 1-androsténdión. Po informácii od Medzinárodnej vzpieračskej federácie (IWF) súhlasil Tkáč s vykonaním B-analýzy vzorky a aj následnej IRMS analýzy, ktoré potvrdili prítomnosť veľmi nízkej hodnoty vyjadrenej zakázanej látky a jej cudzorodý pôvod v tele. Bronzový medailista v dvojboji a nadhode z ME 2011 v Kazani poprel, že by zakázanú látku užil vedome.

Vzpierač trenčianskej Dukly nechal otestovať výživový doplnok Novedex XT, ktorý užíval. Laboratórium zistilo, že obsahoval nedeklarovaný metabolit 1-androstendiónu, ktorý je schopný sa v tele metabolizovať na boldenon. Na základe týchto zistení sa obhajoval pred disciplinárnou komisiou IWF a žiadal nižší než štvorročný trest, avšak neuspel. "V podstate išlo iba o to, aby zmiernil svoj trest. V liste uvádzal dôvody dopingu, k čomu priložil i analýzu výživového doplnku. Žiaľ štvorročnému trestu sa nevyhol," skonštatoval pre TASR nový reprezentačný tréner Štefan Korpa.