Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenský zväz cyklistiky má vydať licenciu Dvorščíkovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spor medzi SZC a Dvorščíkom trvá už dlho.

Bratislava 6. mája (TASR) - Arbitrážna rada Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) nariadila Slovenskému zväzu cyklistiky (SZC), aby vydal slovenskému medzinárodnému rozhodcovi Milanovi Dvorščíkovi licenciu UCI na rok 2019. Vyplýva to z rozhodnutia rady v jednočlennom zastúpení Jeanom-Pierreom Morandom, ktoré TASR v pondelok zaslal Dvorščík.

Spor medzi SZC a Dvorščíkom trvá už dlho. Vedenie zväzu sa rozhodlo neudeliť mu medzinárodnú licenciu na rok 2019, pričom argumentovalo, že v rokoch 2016 a 2017 sa mal zúčastniť na pretekoch v zahraničí bez súhlasu SZC, čo je v rozpore s pravidlami UCI. Bez súhlasu národného zväzu sa môže zúčastniť na zahraničných podujatiach iba v prípade, že ho na ne delegovala priamo UCI. Konkrétne malo ísť o preteky Czech Cycling Tour 2016, preteky V4 v Maďarsku 2017 a preteky v cyklokrose triedy C1 a C2 v Českej republike.

Dvorščík oponoval, že na cyklokrosové preteky triedy C1 a C2 v ČR ho delegovala medzinárodná únia a že pre preteky Czech Cycling Tour 2016 a Preteky V4 v Maďarsku 2017 súhlas SZC mal. Poukazoval aj na to, že podmienky na udelenie súhlasu nie sú nejako upravené stanovami zväzu a v prípade údajného porušenia pravidiel mal SZC konať do dvoch týždňov od zistenia skutočností. V prípade z rokov 2016 a 2017 tak podľa neho lehota na začatie konania už dávno uplynula.

"Na základe mojich hore uvedených stanovísk pokladám celý prípad iba za odplatu resp. pomstu zo strany Prezidenta SZC. A to kvôli tomu, že som poukázal na jeho nekalé praktiky a hrubé porušovanie pravidiel SZC a UCI ako aj Zákona o športe Slovenskej republiky. Keďže SZC nemal vypracované dokumentačné postupy alebo pravidlá, nikde nebolo uvedené, akým spôsobom a formou sa mal súhlas získať, ako dlho ho archivovať a hlavne, prípad je založený iba na podozreniach a už dávno uplynula doba na odvolanie sa, ak niektorá zo strán s postupom nesúhlasila," uviedol začiatkom februára pre TASR.

Šéf SZC Peter Privara nesúhlasil s tým, že zväz konal pri neudelení licencie v rozpore s pravidlami a ani s obvineniami na svoju osobu. "Pán Dvorščík rozhodoval bez súhlasu zväzu medzinárodné preteky, čo je proti pravidlám. Buď pochybil organizátor, alebo tie povolenia falšoval. Napísal nám, že ich mal, my sme mu odpísali, že sme mu žiadne nepodpísali, ale ak ich má, nech ich doloží a my nemáme najmenší problém to odobriť. Pozvali sme ho to vysvetliť," uviedol vtedy Privara.

Dvorščík sa tak obrátil na Arbitrážnu radu UCI a tá mu nakoniec dala za pravdu. Vo svojom májovom rozhodnutí uvádza samosudca Morand, že Dvorščík je kvalifikovaný na udelenie licencie a že zdôvodnenie nevydania licencie zo strany SZC má disciplinárny charakter a nevzťahuje sa na kvalifikačné kritéria, ktoré súvisia s procesom udelenia licencie. Ďalej tvrdí, že tento proces sa nesmie zmeniť na disciplinárne konanie, ktoré sa navyše doposiaľ neudialo, pretože by to národným federáciám umožnilo využívať proces vydávania licencií ako sankčný proces. V tomto prípade je neudelenie licencie v podstate pozastavenie činnosti na dobu neurčitú. Morand tak konštatoval, že postup zväzu bol v rozpore s pravidlami a nariadil SZC, aby Dvorščíkovi udelil rozhodcovskú licenciu na rok 2019 a že SZC bude znášať náklady konania.

Arbitrážna rada UCI dodala, že rozhodnutie sa nevzťahuje na prípadné disciplinárne konanie SZC voči Dvorščíkovi v prípade, že by ho zväz považoval za potrebné a takéto konanie by nebolo premlčané. Verdikt je konečný a nepodlieha odvolaniu.

Dvorščík po oznámení rozhodnutia zvažuje aj ďalšie právne kroky voči zväzu. "Doteraz mi týmto nezmyselným krokom zo strany SZC, bolo znemožnené zúčastniť sa na Konferencii SZC - najvyššieho orgánu SZC, zúčastniť sa na Seminári rozhodcov SZC - najvyššieho orgánu rozhodcov SZC. A tým, že mi nebola vystavená licencia, UCI mi zrušila všetky delegácie na rok 2019, doteraz to bolo sedem pretekov, z toho tri preteky WorldTour, čiže pretekov najvyššieho svetového významu, konkrétne: Trofeo Alfredo Binda - Comune di Cittiglio, Presidential Cycling Tour of Turkey, Eschborn-Frankfurt. Toto rozhodnutie Arbitrážnej rady UCI vnímam ako potvrdenie mojich tvrdení, že prezident SZC zneužíva svoju funkciu a preto po porade s právnikom zvážim ďalšie právne kroky voči štatutárom SZC a členom Výkonného výboru SZC," napísal vo vyjadrení TASR.

Slovenský zväz cyklistiky si rozhodnutie preštuduje a svoje stanovisko k verdiktu i celému prípadu by mal poskytnúť v utorok.