Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

So Zuzulovej bodmi to bol galimatiáš, Vlhová chce byť najlepšia

Na snímke vľavo slovenská slalomárka Veronika Velez-Zuzulová a vpravo jej manžel a asistent trénera Romain Velez v chorvátskom Záhrebe Foto: TASR/Martin Baumann

Veronika Velez-Zuzulová obsadila v záhrebskom slalome napokon až 24. miesto a body do Svetového pohára si tak nepripísala. Petra Vlhová vypadla po pár bránkach ešte v 1. kole.

Záhreb-Sljeme 5. januára (TASR) - Hoci podľa vlastných slov ledva zo zeme vstala, predsa sa Veronika Velez-Zuzulová odhodlala po páde v záhrebskom slalome rýchlo vrátiť späť k chybovej bránke a prísť ešte korektne do cieľa. Nemohla tušiť, koľko zmätkov tým spôsobí v piatok večer vo svete spravodajstva.

Hoci TASR vydáva prvé správy v ich komplexnosti rýchlo, tentoraz si (ne)bodmi Velez-Zuzulovej radšej pár minút počkala. Výpočty z "pakruky" boli tesné, podľa regúl FIS sa v súťaži Svetového pohára tomu lyžiarovi, ktorého súhrnný čas je o 8 percent vyšší ako víťazný čas, body nepridelia, na akejkoľvek pozícii ho klasifikovali. V čase Zuzulovej dojazdu to ešte vychádzalo odhadom v limite, ale odstup sa uvádzal na práve vedúcu pretekárku. Tú potom predstihli ďalšie tri a najmä Mikaela Shiffrinová svojím bezkonkurenčným výsledkom.

Niektoré televízie, webové portály i novinové vydania sa prerátali. A to nielen na Slovensku. Aj preto, že svetové agentúry i oficiálna stránka fis-ski.com sa priam pretekali, kto vyjde von s informáciou ako posledný a nie každý to napriek tomu mal správne... Samozrejme vo svetle diania bolo predovšetkým excelentné víťazstvo 17-ročnej Američanky, no mnohí chceli vedieť aj to, či v slalomovom poradí slovinská megahviezda Tina Mazeová klesla z prvého na tretie, alebo iba na druhé miesto. A do toho mala čo povedať Slovenka! Keďže Velez-Zuzulovej sa podarilo klasifikovať na 24. priečke, otázkou bolo, či za sedem alebo za nula bodov. Jej čas bol napokon mimo limitu, takže nezískala body a nezostala druhá pred Mazeovou.

Veronika Velez-Zuzulová
Foto: TASR/Martin Baumann
Pravda, tak ako bol tesný jej nadlimit, tak napäté to je aj v boji o malý glóbus. Zdravotne oslabená Veronika prišla najmä o desiatky bodov tým, že tú chybu pred cieľom vôbec spravila, ináč jej medzičasy indikovali piatu až siedmu priečku. Nič však nie je stratené, na Shiffrinovú má 31 bodov, na Mazeovú jej zostalo manko piatich bodíkov, pred Höflovou-Rieschovou 26-bodový náskok. Po 6 z celkovo 10 slalomov (vrátane finálového) si nádej na sezónny titul môže robiť až osem slalomárok. Velez-Zuzulová ešte vo štvrtok pre TASR zdôraznila, že "každé preteky sú iné a na pódiách sa to dosť mení, akurát v posledných dvoch súťažiach sme boli na stupňoch Tina a ja"...


V piatok ani Tina, ani Veronika. Ale nové meno na treťom mieste, spolu s novoročným paralelným slalomom v Mníchove je to už 9 pretekárok s pódiovým záberom. Slovenská slalomárska hviezda však nerada hovorí o konečnom cieli, ešte je na to skoro. Flachau, Maribor a potom MS v Schladmingu. Možno až následne pred marcovým slalomom v Ofterschwangu bude vedieť konkrétne definovať, na čo si trúfa do finále v Lenzerheide: "Musím sa snažiť stále pretekať naplno a čo najlepšie ako viem, teda hlavne tak, ako mi to ide na tréningu. To zostáva mojím cieľom do konca sezóny. Tento rok, hoci je už sezóna rozbehnutá, sa nedá v slalome rozprávať o konkrétnych cieľoch, pretože je veľa dievčat, ktoré môžu získať malý glóbus. A toto v slalome už dlho nebolo. Čiže ako je teraz blízko, môže byť o dva preteky rovnako ďaleko."



Záhrebu je ale škoda aj v inom rozmere. V tomto dejisku má mimoriadne sympatie verejnosti a keďže prišla ako momentálna slalomárska superstar, všade sa hovorilo okrem Tiny aj o Veronike. Bývalé popredné chorvátske slalomárky Ana Jelušičová a Nika Fleissová je vychvaľovali do neba a na slávnostnom žrebe v centre mesta zožala najväčší aplauz. Veronika je populárna aj vďaka tomu, že kedysi spolu trénovala s jednou najväčších postáv histórie zjazdárskeho športu. Letné prípravy s Janicou Kosteličovou jej pomohli "nasať" tamojší jazyk a prenikavo talentovaná polyglotka chorvátčinu už viackrát hojne využila. "Najmilšie som bola prekvapená vtedy, keď mi po Semmeringu zatelefonoval Ante Kostelič a zagratuloval mi. S Janicou som bola v Mníchove a tiež mi srdečne blahoželala a potom po tých pretekoch v paralelnom slalome vraj bola veľmi rada," pochválila sa.

Veronike to prezradil jej otec Timotej Zuzula, ktorý si v bavorskom Olympijskom parku všimol v cieľových priestoroch nefalšovanú spontánnu radosť charizmatickej zjazdárskej šampiónky. Teraz v Záhrebe dôvod na spoločnú radosť nebol, ale záujem o slovenskú športovú osobnosť neutícha. Jej prvé víťazstvo kariéry a súčasná forma i slalomárska technika sú v kurze. "Je to nespočetne veľa rozhovorov a toho času, čo som kedysi mávala pre seba pred pretekmi veľa, teraz ho mám menej. Okrem rozhovorov sú to rôzne formy gratulácií a podobné príjemné vecí."

Petra Vlhová
Foto: TASR/Martin Baumann
Pre slovenské lyžovanie historická medzisviatočná sobota doznievala po Novom roku aj v prípade Petry Vlhovej. Iba 17-ročná dievčina skončila na Semmeringu senzačne jedenásta. "Mala som veľa odkazov a z nich som zistila, ako veľa ľudí mi fandilo. Samozrejme, že ma to posúva, ale treba zostať pri zemi." V Záhrebe to bolo skôr na zemi, ale ani pád mladú zjazdárku nezlomil: "Treba tvrdo drieť. Mám pocit, že si ma už začali aj súperky všímať, že nejaká mladá je tu, ale snažím sa na to nemyslieť. Snažím sa na sebe tvrdo pracovať, aby som bola najlepšia."

Vlhová sa chystá tiež na všetky nasledujúce slalomy Svetového pohára, ale je v inej pozícii ako Velez-Zuzulová. Preto má aj ciele konkrétnejšie: "Oddychovať, trénovať a byť najlepšia..."