Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

Socha Zidanovej hlavičky do pŕs Materazziho vyvolala nevôľu

Päť metrov vysoká bronzová socha, znázorňujúca legendárnu <i>"hlavičku"</i> bývalého skvelého francúzskeho reprezentanta Zinedine Zidana do pŕs talianskeho súpera Marca Materazziho vo finále MS 2006, vyvolala vo Francúzsku vlnu nevôle. Foto: TASR/AP Photo

Zidane sa zatiaľ k vystavenej soche nevyjadril.

Paríž 22. októbra (TASR) - Päť metrov vysoká bronzová socha, znázorňujúca legendárnu "hlavičku" bývalého skvelého francúzskeho reprezentanta Zinedine Zidana do pŕs talianskeho súpera Marca Materazziho vo finále MS 2006, vyvolala vo Francúzsku vlnu nevôle.

Prezidenti približne tridsiatich regionálnych amatérskych futbalových zväzov v otvorenom liste kritizujú umelecké dielo tvrdiac, že je v rozpore so športovou etikou. Zidaneho dokonca vyzvali, aby požiadal o odstránenie sochy, ktorú od konca septembra denne vidia tisíce ľudí pred najväčším múzeom moderného umenia v Európe - Centre Pompidou v Paríži.

Dielo alžírskeho umelca Abela Abdessemeda by malo byť v Paríži voľne vystavené až do 7. januára, čomu však chcú amatérske zväzy zabrániť. Podľa nich socha vyzdvihuje jeden poľutovaniahodný moment inak skvelej Zidaneho kariéry. Ten pomohol Francúzsku v roku 1998 získať titul majstra sveta.

V predĺžení vypätého finále svetového šampionátu 2006 proti Taliansku však Zidane neovládol svoje nervy a v 110. minúte úmyselne udrel Materazziho hlavou do pŕs. Okamžite videl červenú kartu a Francúzi prehrali finále po jedenástkovom rozstrele. Skrat v neúspešnom finále znamenal aj jeho koniec v národnom tíme. Zidane sa zatiaľ k vystavenej soche nevyjadril.

Informovala agentúra dpa.