Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Šortrekár Bradbury získal ďalšiu medailu, tentokrát za statočnosť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Udelil mu ju guvernér austrálskeho štátu Queensland za to, že pomohol zachrániť život štyrom tínedžerom, ktorých v mori prekvapila vlna.

Brisbane 15. mája (TASR) - Bývalý austrálsky reprezentant v šortreku Steven Bradbury si prevzal medailu za statočnosť. Udelil mu ju guvernér austrálskeho štátu Queensland za to, že pomohol zachrániť život štyrom tínedžerom, ktorých v mori prekvapila vlna.

V súčasnosti už 50-ročný Bradbury na pláži v meste Caloundra neďaleko Brisbane učil svojho syna surfovať, keď zbadal skupinu mladých ľudí, ako sa ocitli vo vode v problémoch. Syna poslal zavolať záchrannú službu a sám pádloval na pomoc. "Steven reagoval rýchlo, s pokojom a odvahou. To si zaslúži uznanie," vyhlásil podľa AP prezident Austrálskeho olympijského výboru Ian Chesterman. "Nemyslím si, že bolo nevyhnutné udeliť mi medailu, ale teší ma to. Pocit, že som pomohol zachrániť životy ma bude napĺňať naveky," poďakoval sa austrálsky rýchlokorčuliar na krátkej dráhe.

Bradbury sa zapísal do histórie zimných olympijských hier pamätným spôsobom, keď v Salt Lake City získal zlato na 1000 m s veľkým šťastím. Už do bojov o medaily postúpil iba na základe pádu súperov a vo finále prešiel cieľovou čiarou ako prvý, keď v pretekoch už zaostával na poslednom mieste, no všetci štyria ďalší jeho protivníci tesne pred cieľom spadli.