Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

VIDEO: SOV schvaľoval komisie a pripravuje návštevu šéfa MOV

Prezident SOV Anton Siekel (na snímke). Foto: TASR - Dano Veselský

Snahou je dostať do olympijského hnutia aj zástupcov zväzov, ktoré nie sú priamo vo výkonnom výbore, zástupcov neolympijských športov a federácií zimných športov.

Bratislava 26. januára (TASR) - Slovenský olympijský výbor (SOV) na čele s prezidentom Antonom Siekelom odprezentoval vo štvrtok novinky zo zasadnutia výkonného výboru a návštevy sídla Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Exekutíva schválila pracovné komisie a rady a šéf hnutia vyzdvihol Športovú radu pod vedením viceprezidenta SOV Petra Korčoka.

Snahou je dostať do olympijského hnutia aj zástupcov zväzov, ktoré nie sú priamo vo výkonnom výbore, zástupcov neolympijských športov a federácií zimných športov. "Stanovili sme novú legislatívno-právnou komisiu. Navštívi nás minister zahraničných vecí, ktorému chceme navrhnúť podpísanie memoranda. Do budúcna by malo riešiť otázky zahraničných výprav," vymenoval najzásadnejšie novinky prezident SOV.



Siekel spolu s generálnym sekretárom SOV Jozefom Libom navštívili v uplynulých dňoch sídlo z MOV v Lausanne. "Som rád, že sme sa mohli v priebehu krátkeho času stretnúť s prezidentom MOV a prezidentom Európskych olympijských výborov (EOV). Rokovali sme o konkrétnych veciach, ktoré ideme robiť na pôde SOV. Je tu množstvo tém súvisiacich s dopingom, ktorý je veľmi aktuálnou témou posledných týždňov. Hovorili sme o situácii s blížiacim sa zimným Európskym olympijským festivalom mládeže (EYOF) v tureckom Erzurume. Tém bolo mnoho. Pozvali sme pána prezidenta Bacha na Slovensko. Budeme hľadať vhodný termín a príležitosť," objasnil Siekel.

Práve bezpečnosť počas EYOF bola jednou z ústredných tém stretnutia. "Boli sme ubezpečení, že sú posilnené bezpečnostné zložky na maximum. Usporiadateľ je pripravený, signály z príprav sú pozitívne. Dobrou správou tiež je, že sa otvárací ceremoniál presunul z námestia na štadión, čo je posilnenie bezpečnosti," povedal Siekel.



Siekel informoval tiež o schválenej finančnej podpore z programu Európskej solidarity, Slovenský curlingový zväz dostane na svoju činnosť takmer 41-tisíc eur. Financie využijú k príprave na ZOH 2018 v Pjongčangu. "Je to podporný program, aby športovci mali šancu či už sa priamo kvalifikovať alebo mať možnosť sa kvalifikovať. Pre nás je curling v tejto situácii rozvojovým športom, ktorý by sme chceli podporiť," uviedol Liba.

Diskusia sa dotkla aj sporu medzi Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) a oboma poprednými reprezentantkami (Veronikou Velez-Zuzulovou a Petrou Vlhovou) ohľadom "Štatútu reprezentanta". "Jednou z tém, o ktorej sme diskutovali, bolo predanie skúseností s riešením podobných problémov. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) si uvedomuje možné rozpory, ktoré môžu nastať v jednotlivých národných federáciách. Potvrdilo sa, že najlepšou cestou riešenia je hľadanie dialógu. Všetky krajné možnosti ako sú zastavenie financovania, nepostavenie pretekára na štart, sú naozaj krajne extrémne riešenia. FIS sa na to pozerá veľmi opatrne, nevstupuje do týchto rokovaní".