Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

SOV zatiaľ počíta s 54 slovenskými športovcami na ZOH 2018

Na snímke je logo zimnej olympiády v Pjongčangu Foto: TASR/AP

Istú účasť má napríklad mužská reprezentácia ľadového hokeja s 25 hráčmi, biatlonisti obsadia desať miest.

Bratislava 30. októbra (TASR) - K stredajšiemu termínu "100 dní do začiatku ZOH 2018" Slovenský olympijský výbor (SOV) operuje s odhadom 54-člennej výpravy športovcov. Istú účasť má mužská reprezentácia ľadového hokeja s 25 hráčmi, biatlonisti obsadia desať miest, v krasokorčuľovaní si postup vybojovali Nicole Rajičová medzi ženami a Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley v súťaži tanečných párov.

V ďalších odvetviach XXIII. zimných olympijských hier Pjongčang 2018 zatiaľ nie je počet zástupcov definitívny. Alpské lyžovanie momentálne disponuje šiestimi miestami, interná nominácia sa uzavrie 20. decembra. Zrejme sa do nej dostanú členovia reprezentačného A-družstva Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová, Barbara Kantorová, Adam a Andreas Žampovci a Matej Falat. Štart v súťaži tímov záleží na rebríčku Nations Cup, ktorý sa uzatvorí 22. januára, Slovensko v ňom figuruje na jedenástej priečke, predstaví sa šestnásť družstiev.

Beh na lyžiach má uzávierku 21. januára, rebríček sa zostaví na základe Svetového pohára a pretekov FIS. Slovensko má pridelené kvóty pred dvoch mužov, dve ženy a jedno miesto bez určenia pohlavia. Na účasť v dlhých behoch je nutných 100 FIS bodov, v šprinte o dvadsať viac. Dosiaľ to splnili Alena Procházková, Peter Mlynár, Andrej Segeč a Miroslav Šulek, v zime si môžu body vyjazdiť ďalší. Pokiaľ nenazbierajú potrebné body, nenaplnené kvóty pripadnú inej krajine. Slovensko sa rovnako ako v Soči 2014 s určitosťou neobjaví v skokoch na lyžiach. Nina Bezúchová a Viktória Šidlová majú len šestnásť rokov a môžu štartovať iba v Kontinentálnom pohári.

Veľká šanca žije na zastúpenie v akrobatickom lyžovaní i snoubordingu. Na Zuzanu Stromkovú čakajú ešte štyri preteky Svetového pohára v disciplíne slopestyle, aktuálne figuruje na dvadsiatej pozícii hodnotenia pre zimné olympijské hry, kam sa kvalifikuje 24 akrobatiek v redukovanom poradí. Snoubordistka Klaudia Medlová na tom bola s kvalifikáciou dobre už po skončení minulej sezóny. Pohybuje sa okolo pätnástej priečky v očistenom poradí, ak sa nič nepredpokladané nestane, tak by sa mala prebojovať do Kórejskej republiky. Kvalifikačné kritéria sú pomerne zložité, keďže Big Air aj slopestyle sa zrátavajú spolu, s tým, že väčší dôraz sa kladie na slopestyle a z Big Airu sa berú tri najlepšie výsledky. Stále je v hre aj Samuel Jaroš, ktorý sa v súčasnosti nachádza pár pozícií pod čiarou.

V saniach budú Slovensko v novom ročníku Svetového pohára reprezentovať Jozef Ninis, Katarína Šimoňáková a dvojice Marek Solčanský, Karol Stuchlák a Tomáš Vaverčák, Matej Zmij. Všetci majú šancu ísť na ZOH. Do Pjongčangu pôjde 37 mužov, 27 žien a sedemnásť dvojíc v redukovanom poradí Svetového pohára k 15. decembru po piatom podujatí v americkom Lake Placid. Započítavajú sa do neho traja najlepší jednotlivci z každej krajiny medzi mužmi a ženami a dve najlepšie dvojice. V Soči reprezentovalo SR šesť sánkarov. V boboch rozhodne poradie podľa medzinárodných bodov k 14. januáru. Na ZOH sa kvalifikuje 30 najlepších posádok podľa redukovaného poradia osobitne v dvojboboch a osobitne v štvorboboch (berú sa body pilotov). Približne 21 posádok obsadia špičkové krajiny, jednou disponuje usporiadateľ a o zvyšných osem vrátane voľnej karty budú zápoliť ostatní. Slováci budú do kvalifikácie zbierať body len cez Európsky pohár. Už teraz je jasné, že trocha väčšia šanca na zisk olympijskej miestenky je v štvorboboch, kde súperí o čosi menšia konkurencia.

Biatlon je už len otázka menoslovu, na počet päť mužov plus päť žien sú už kritériá splnené, pretože Slováci i Slovenky boli v predchádzajúcej sezóne v Pohári národov do dvadsiateho miesta. Mená budú známe po podujatí SP v nemeckom Ruhpoldingu, v podstate sa urobí rebríček z výsledkov vo SP a IBU Cupe. Na ZOH v individuálnych pretekoch môžu štartovať štyria muži a štyri ženy, výnimka je šprint žien, kde ich môže nastúpiť až päť vzhľadom na zlato Anastasie Kuzminovej v Soči.

"Obsadenie miest je v kompetencii daného zväzu, SOV dostane návrhy nominácií. Zväzy majú svoje interné kritériá, do ktorých zasahuje mnoho faktorov, výkonnostných či zdravotných. Do toho nezasahujeme, v súlade s olympijskou chartou pracujeme s návrhmi jednotlivých športových zväzov a tie viac-menej budeme akceptovať," vysvetlil športový riaditeľ SOV Roman Buček pre TASR. Takisto uzávierka rebríčkov závisí od jednotlivých odvetví, väčšina je ku koncu januára. "Čakáme na výsledky po tejto zimnej sezóne, podľa toho sa budú robiť rebríčky, na základe ktorých sa športovci kvalifikujú na ZOH. Do 28. januára musia byť menovité prihlášky v Pjongčangu. SOV bude schvaľovať výpravu už niekedy v polovici januára, takže by sme mali mať jasno pred odoslaním prihlášok do Pjongčangu," pokračoval Buček.

Pokiaľ sa naplní predpoklad 54 reprezentantov, bude to menej než na predchádzajúcich ZOH v Soči alebo Vancouveri 2010. "Vo Vancouveri sme mali tím žien v ľadovom hokeji a patrili sme medzi veľké výpravy. Uvidíme, či nám pribudnú nejaké miesta, stále je veľmi veľký otáznik nad bobistami. Tí minulú sezónu nesúťažili vo SP, máme informáciu, že sa pokúsia splniť kritériá, ale nevieme, ako to dopadne," dodal Buček pre TASR.

Bývalý olympijský víťaz Ki-hoon bude niesť v Aténach pochodeň



Kim Ki-hoon z Kórejskej republiky bude niesť v Aténach olympijskú pochodeň. Niekdajší úspešný šortrekár sa cíti veľmi poctený a dúfa, že pomôže k úspešným ZOH 2018 v Pjongčangu.

Trojnásobný olympijský víťaz prišiel do Grécka v pondelok. "Búšilo mi srdce, keď som prišiel na miesto, kde sa zrodili olympijské hry. V zime bude olympiáda v Pjongčangu a dúfam, že bude úspešná. Juhokórejčania urobia všetko pre to a za každých okolností," povedal dnes už 50-ročný Ki-hoon pre agentúru Yonhap.

Na snímke prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel (vľavo) a predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš (vpravo) podpisujú v prítomnosti veľvyslanca Kórejskej republiky na Slovensku Taera Leea (upúrostred) slovenské prihlášky na XXIII. zimné olympijské hry a XII. zimné paralympijské hry v priestoroch rezidencie veľvyslanca Kórejskej republiky na Slovensku v Bratislave 26. apríla 2017.
Foto: TASR – Michal Svítok


Siekel prvýkrát ako šéf SOV, Slovenský dom odzrkadlí výročia



Pre Antona Siekela bude Pjongčang v Kórejskej republike prvá vrcholná udalosť vo funkcii prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV). K termínu "sto dní do štartu ZOH 2018" potvrdil pre TASR zriadenie Slovenského domu, ktorý vznikne v prímorskom stredisku Gangneung.

Rok konania zimných olympijských hier ponúkne hneď dve unikátne výročia, sté Československej republiky a 25. založenia samostatného SOV. Ako logický partner sa núka Český olympijský výbor (ČOV). "Myslím si, že tém, ktoré tam vieme prezentovať, bude naozaj dosť. Nielen ekonomické, krásu krajiny a kultúry, ale aj tieto. Mali sme sériu stretnutí a musím veľmi, veľmi pochváliť aj vedenie ČOV a predsedu Jiřího Kejvala, absolútne sme si sadli a, naozaj, postupujeme v symbióze toho, ako chceme prezentovať naše domy. Spoločná symbolika výročia je úplne prirodzená, ČOV je náš najbližší partner historicky aj ľudsky," povedal Siekel.

Slovenský dom podľa jeho slov nezaťaží SOV ani centom. "Máme nielen priestor, ale čo je možno aj dôležitejšie, máme ho vykrytý finančne. Spolupracujeme s agentúrou, ktorá od nás dostala mandát na nájdenie priestoru. Je na nich, aby našli partnerov a zabezpečili chod domu. To však nestačí. Aby bol Slovenský dom symbolom krajiny v zahraničí, treba mať program a náplň. Na každom rezorte, kde som bol, som hovoril, aby vnímali prezentáciu krajiny cez ZOH ako výbornú príležitosť. Nech sú aktívne a komunikujú s nami, čo všetko nám vedia dodať, lebo ináč by to bolo iba také miesto stretnutia. To je tiež dobré, ale je to málo. 'Good Idea Slovakia' by sa malo naplniť a byť vidno," pokračoval Siekel, ktorý nenavštívil priestor osobne, no mal k dispozícii fotografické materiály: "Myslím si, že je adekvátny. Slovensko nie je taká veľká krajina, aby sme si mohli dovoliť ich rozpočty. Aj keď sa to netýka našich financií, ale musíme sa prispôsobiť všeobecne podmienkam, aké tam sú. Bude pekný, vhodný a reprezentatívny na to, na čo má slúžiť."

Prezident SOV bol v Kórejskej republike začiatkom roka, odchod do dejiska má zatiaľ naplánovaný na 5. februára s časťou výpravy: "Nepôjdeme naraz, závisí to od práce, čo tam kto bude mať. Budeme to ladiť, aby každý prišiel v termíne, kedy tam naozaj má byť a má tam čo robiť, lebo to nie je dovolenka. Sám som zvedavý, budú to viac ako tri týždne pobytu, program bude vyplnený bohato." Z Pjongčangu sa nedávno vrátila slovenská inšpekcia a skonštatovala pozitívny rezultát. "Naši ľudia tam boli a je samozrejmé, že tam museli byť. Musia prísť do prostredia, ktoré poznajú, a práve z ich strany sa bude očakávať pomocná ruka pre zástupcov podporných tímov, zväzov a športovcov. Neprekvapilo nás nič, myslím si, že niet dôvodu, aby sme tam išli ešte raz, lebo v zásade by sa nemalo nič zmeniť. Bude dôležité prísť v predstihu pred výpravou, aby bola zabezpečená logistika a každý vedel, ako sa rýchlo ubytovať. Nech všetko prebehne tak, aby športovci a podporné tímy prišli do prostredia, kde budú musieť riešiť minimum a všetko bude vopred nachystané," uviedol Siekel.

Organizačná príprava zatiaľ prebieha doma na Slovensku. "Z pohľadu SOV môžem s veľkou hrdosťou konštatovať, že všetci pracovníci presne vedia, čo majú robiť. Len sa teším, že máme veľa stretnutí, kde aj spoločne s ostatnými zväzmi, ktoré budú vysielať svojich športovcov, hľadáme optimálne riešenia. Nie vždy sa to podarí na prvý raz, ale na to sú stretnutia, aby sa na nich diskutovalo a názory sa približovali ku konsenzu. V tomto ohľade musím byť spokojný a môžem pochváliť kolegov, že odvádzajú kus práce. Pre športového fanúšika možno nie je na prvý pohľad viditeľné, čo všetko to obsahuje, ale logistika, výprava a program pre našich hostí sú hodiny a hodiny práce. Keď to dopadne dobre, nikto si nevšimne, ale keby sme spravili chybu, tak o nej bude každý vedieť. Pre kolegovo potom možno bude zadosťučinením, keď si na záver všetkého sadneme, vzájomne si poďakujeme a povieme si, že všetko dopadlo, ako sme chceli," povedal prezident SOV, na ktorého už v dejisku čaká mnoho práce na diplomatickom poli: "Bude to veľa stretnutí so zástupcami ďalších olympijských výborov, takže z tohto pohľadu pre mňa veľká výzva. Pre mňa je mnoho týchto vecí nových, netajím skutočnosť, že sa veľa učím každý týždeň. Práve s blížiacimi sa ZOH je toho viac než dosť. Veľmi sa teším, myslím si, že budú pekné ZOH, a aj naša výprava bude nakoniec v dobrom a silnom zložení a dobre pripravená."

Siekel prezradil, koho považuje za najhorúcejšie želiezka, ktoré by mali v Pjongčangu potvrdiť práve silu a pripravenosť výpravy: "Pre fanúšikov bude určite veľké očakávanie od hokejového tímu, najmä po zmenách, ktorými prešlo vedenie reprezentácie. Osobne som v kontakte s Timotejom Zuzulom a veľmi držím palce Veronike, aby sa dala čo najskôr zdravotne do poriadku. Zatiaľ to vyzerá dobre. Na Petru Vlhovú rovnako čaká ťažká sezóna, zvolila si to sama. Počet štartov bude náročný, ale myslím si, že ona je typ športovca, ktorý má rád výzvy a vie sa dobre pripraviť. Anastasia Kuzminová je typ pretekárky, ktorá si vie načasovať formu na vrchol sezóny. Úplne právom bude aj od nej fanúšik očakávať dobrý výsledok. Máme tam tiež ďalšiu generáciu športovcov, ktorí prichádzajú s ambíciou bojovať o predné miesta. Vždy to závisí, ako bude načasovaný konkrétny deň, forma, všetko musí zapadnúť. Som si však istý, že športovci sa tešia na ZOH. Vnímajú rovnako ako my, že to je veľký športový sviatok a prídu maximálne nachystaní s maximálnym úsilím zabojovať o dobré výsledky."

Stáva sa však pravidlom, že v súvislosti s OH alebo ZOH nerezonujú iba športové témy. V Soči to boli finančné náklady a následné využitie športovísk, v Riu de Janeiro 2016 k tomu pribudli obavy z vírusu zika. Na Kórejskom polostrove panuje politické napätie medzi usporiadateľom hier a susednou KĽDR. Provincia Gangwon s Pjongčangom i Gangneungom sa nachádza na severe Kórejskej republiky východne od hlavného mesta Soul. "Samého sa ma pýtali z môjho okolia, ako s ubytovaním, aký pobyt by som im odporúčal podľa programu. Pravda je, že dejisko je na druhej strane zemegule. Možno aj fanúšikovia vnímajú politickú diskusiu, tá môže ovplyvniť rozhodnutie zúčastniť sa alebo nie. Budeme sa tešiť z každého fanúšika, ktorý príde a fyzicky podporí športovcov. Verím, že si ľudia nájdu čas aj pred televíznymi obrazovkami, budú sledovať naše zápasy a zápolenia a Slovensko bude žiť zimnými olympijskými hrami tu doma aj v Kórejskej republike," povedal prezident SOV.

Nedávno sa na Slovensku uskutočnilo stretnutie prezidentov národných olympijských výborov sedemnástich krajín, takisto tam sa rozoberala politická situácia: "Toto bola jedna z tém, o ktorej sa priebežne rozprávame celý rok. Bude valné zhromaždenie asociácie národných olympijských výborov, sám prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach sa vyjadruje často, mal aj stretnutie na pôde Organizácie spojených národov (OSN). Môžeme veľmi pozorne sledovať, ako sa vyvíja situácia, ak by riziká mali prekročiť nejakú mieru, tak určite nikto nebude polemizovať, či ísť na úkor bezpečnosti. Šport je úžasný, ale bezpečnosť je určite prvoradá. Zatiaľ však tomu nič nenasvedčuje, všetky signály sú také, že organizátor robí maximum, aby dejiská boli pripravené. Všetko, čo má vo svojich rukách, robí tak, aby sa prezentoval ako organizátor, ktorý pripravil jedny z najlepších hier."

Počas obdobia pred ZOH 2018 dodatočne utrpeli ďalšiu škvrnu predchádzajúce OH 2016. Šéf organizačného výboru Carlos Nuzman čelí súdnemu procesu pre obvinenia z korupcie, prania špinavých peňazí, daňových únikov a prevádzkovania zločineckej skupiny. Podľa brazílskych a francúzskych úradov sa podieľal na platbe za zisk hlasov pre Rio de Janeiro pri výbere hostiteľa. Síce poprel akékoľvek previnenie, no odstúpil z čela Brazílskeho olympijského výboru (COB), pozastavili mu členstvo v MOV. "Za skupinu, s ktorou som komunikoval, môžem povedať, že sa to prijalo s rozpakmi. Ťažko nájsť správne slovo, lebo je to veľmi nepríjemné. Platia princípy, aké všeobecne majú platiť medzi ľuďmi - prezumpcia neviny. Na druhej strane, publikované tvrdenia sú jednoznačné. Asi nikde na svete neexistuje spoločenstvo, ktoré neprekonáva aj ťažšie chvíle. Bude dôležité, ako sa s nimi vyrovná, aký signál vyšle do budúcna. Niečo zakrývať alebo niečo bagatelizovať je asi najhoršia cesta. Zlyháva aj ľudský faktor. Ak sa stanú chyby, podľa mňa to treba normálne definovať. Áno, toto je zlyhane jednotlivca, ale nie inštitúcie. Spolok musí byť úplne jednoznačný, že toto je netolerovateľné. Možno treba nastaviť a vylepšiť mechanizmy, aby sa tomu predchádzalo do budúcna," dodal Siekel na záver rozhovoru pre TASR.