Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

SZĽH predstavilo motto MS, Svetový pohár zatiaľ bez nás

Na snímke maskot hokejových majstrovstiev sveta vlk Goooly v hľadisku počas stretnutia základnej A skupiny Nemecko - Rusko na MS v ľadovom hokeji v Bratislave 29.apríla 2011. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na polročnom kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) SZĽH zastupujú v Tenerife prezident Igor Nemeček a Otto Sýkora s Jurajom Bakošom.

Tenerife 18. septembra (TASR) - Obsah kandidatúry Slovenska o usporiadanie svetového šampionátu v roku 2019 si ozrejmili na polročnom kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) už aj zástupcovia všetkých federácií hrajúcich v elitnej kategórii. Jej mottom je "Slovak Republic, Hockey republic, play again", čiže v preklade Slovensko, hokejová krajina, hrá opäť.


Švajčiari sa predviedli odznakmi

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) zastupujú v Tenerife prezident Igor Nemeček a Otto Sýkora s Jurajom Bakošom. Protikandidátom SR je Švajčiarsko. "Všetci účastníci kongresu dostali od nás listy, v ktorom sú uvedené ciele našej kandidatúry a rovnako aj ľadovú kocku, v ktorej vnútri je hokejista. Mottom našej kandidatúry a následne aj šampionátu je 'Slovak Republic, Hockey republic, play again', čiže Slovensko, hokejová krajina, hrá opäť. Švajčiari sa predviedli odznakmi a brožúrou. O všetkom sa ale rozhodne v máji 2015 v Prahe a verím, že úspešnejší budeme v tomto hlasovaní my a nie švajčiarska strana," cituje web SZĽH Nemečekove slová.

V Tenerife sa rozhodovalo aj o usporiadaní niektorých turnajov nižších kategórií. "Namiesto ukrajinského Donecka privítajú majstrovstvá sveta I. divízie mužov v poľskom Krakove a je isté, že slovenské ženy budú štartovať na turnaji I. divízie B v Číne," pokračoval Nemeček.


Obnova Svetového pohára

Po dvanástich rokoch sa fanúšikovia opäť môžu tešiť na súboje hokejových veľmocí na Svetovom pohári. V roku 2016 ho budú hostiť kanadské mestá Toronto a Montreal. "Je isté, že štartovať na ňom bude šesť tímov. Ide o Kanadu, USA, Rusko, Česko, Fínsko a Švédsko. Pozvanie ďalších dvoch krajín je výlučne v kompetencii vedenia zámorskej NHL," ozrejmil prezident SZĽH.


Známy počet tímov do Pjongčangu

Istý je už aj počet učastníkov na ďalšom olympijskom turnaji v roku 2018. Pod piatimi krumi v kórejskom Pjongčangu bude štartovať 12 mužských a 8 ženských kolektívov. "Pre mužský turnaj bude smerodajný svetový renking po budúcoročných majstrovstvách sveta v Česku. Prvých osem tímov bude mať zabezpečenú priamu účasť. Domáca Kórea má istú miestenku a o zvyšné tri miesta sa pobijú zvyšné krajiny v kvalifikácii v novembri 2016. Čo sa žien týka, pod päť kruhov sa priamo kvalifikujú štyri najlepšie tímy zo svetového renkingu, domáce družstvo má priamu účasť a ďalšie tri krajiny budú musieť hrať podobne ako muži, kvalifikáciu," pridal Nemeček.