Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Barteková v skeete bronzová, má miestenku na OH v Riu de Janeiro

Danka Barteková Foto: TASR/Martin Baumann

Ďalší kov strieborného lesku vybojovala zároveň v súťaži družstiev.

Granada 15. septembra (TASR) - Slovenská reprezentantka Danka Barteková získala v skeete na MS v streľbe zo všetkých zbraní bronzovú medailu. V španielskej Granade zdolala v súboji o 3. miesto Rusku Albinu Šakirovovú po nerozhodnom skóre 14:14 až v k.o. rozstrele, v ktorom triumfovala 6:5. V rámci svetových šampionátov tak získala už svoju štvrtú bronzovú medailu a zároveň si vybojovala miestenku na OH 2016 v Riu de Janeiro. Majsterkou sveta sa stala Američanka Brandy Drozdová, ktorá vo finálovom súboji zvíťazila nad Britkou Elenou Allenovou 14:13.

Zverenka Juraja Sedláka mala od začiatku prvej časti finále jednotlivkýň presnú mušku a v úvodných dvoch sériách trafila všetky terče. Minula až svoj desiaty v poradí, zatiaľ čo Američanka Drozdová zostala ako jediná zo šestice finalistiek naďalej stopercentná. Práve ona napokon postúpila do záverečného boja o zlato z 1. priečky, no súperku jej prisúdil až rozstrel. V rýchlej smrti Barteková podľahla Britke Allenovej 1:2 a ďalej pokračovala súbojom o bronz s Ruskou Šakirovovou.

Obe strelkyne vstúpili do duelu o cenný kov presnou streľbou. Zaváhali až rovnako v tretej i štvrtej sérii a po nerozhodnom výsledku 14:14 musel o držiteľke bronzu rozhodnúť ďalší rozstrel. V jeho dramatickom závere mala pevnejšie nervy napokon Barteková a triumfovala 6:5.

Úžasné pocity

Po nervydrásajúcich finálových minútach prekypovala slovenská reprezentantka šťastím. "Úžasné pocity. Boli to od rána veľmi ťažké preteky. Strelnica mi tu však sedí a vedela som, že to bude len o tom, ktorá z nás to ako psychicky zvládne. Od začiatku sa počítali vysoké čísla, ja som dala 73 a vedela som, že to bude 'istotka'. Vo finále som mala strašné stavy. Veľmi ťažko som to prežívala, ale naštartovala som sa a som rada, že mi to vyšlo. Krok do Ria je úspešne za nami," konštatovala pre TASR po pretekoch Barteková.

Danka Barteková
Foto: TASR/Martin Baumann


Je čas posunúť sa vyššie

Daniela Barteková
Foto: TASR/Martin Baumann
Dvadsaťdeväťročná strelkyňa mala veľmi blízko aj k záverečnému boju o zlato. V k.o. rozstrele prvej časti finále však podľahla Britke Allenovej 1:2 a do súboja o bronz vstupovala s veľkou motiváciou. V hre bola miestenka na OH 2016 do Ria. "Cítila som motiváciu, pretože len víťaz bral medailu aj miestenku. Súboje o bronz, paradoxne, zvládam. Šakirovová vôbec nebola jednoduchá súperka a vydusila ma teda dobre. Naštartovala som sa a išla som odznova," dodala Barteková.

Aj ďalší svetový šampionát jej priniesol bronzovú medailu. Na MS zatiaľ vyššie nedosiahla, no v budúcnosti by už chcela strieľať k jagavejším kovom. "Chcela som ísť vyššie už tento rok. Povedzme si to však na rovinu, vyšplhali sme už niekoľkokrát úspešne aspoň na bronzovú priečku. Dúfajme, že o rok v Monacu by sme sa mohli posunúť vyššie. Je na to čas," dodala s úsmevom Barteková.


Pridala striebro v družstvách

Daniela Barteková
Foto: TASR/Martin Baumann
Ďalší kov strieborného lesku vybojovala Barteková zároveň v súťaži družstiev, kde spoločne s Andreou Stránovskou a Monikou Štibravou-Zemkovou obsadila v súčte nástrelov s výsledkom 213 bodov 2. priečku. Čestvá bronzová medailistka trafila 73 zo 75 letiacich terčov, Stránovská sa pomýlila celkovo štyrikrát a Štibravá-Zemková zaznamenala 69 presných pokusov. Majsterkami sveta sa v súťaži družstiev stali Britky v zložení Elena Allenová, Amber Hillová a Sarah Grayová. Bronzová priečka patrí Američankám.

Jediná súčasná slovenská členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) si na svetovom šampionáte vystrieľala v skeete doposiaľ tri medaily. Všetky mali bronzový lesk a získala ich postupne v rokoch 2005, 2006 a 2010. Jej najväčším kariérnym úspechom na medzinárodnej scéne je ďalšia bronzová medaila z OH 2012 v Londýne.

Obrovská smola pre Demjén-Peškovú

Daniela Demjén-Pešková
Foto: TASR/Martin Baumann
Slovenská reprezentantka Daniela Demjén-Pešková obsadila v pondelkových pretekoch športová puška 60 na 51. svetovom šampionáte v streľbe zo všetkých zbraní v španielskej Granade štvrté miesto. Od bronzovej medaily delili členku SŠŠR MV SR iba tri desatiny bodu. Majsterkou sveta sa stala Nemka Beate Gaussová výkonom 626,9 bodu. Druhá skončila Číňanka Čchen Tung-čchi, tretie miesto si vybojovala Esmari Van Reenenová z JAR. Druhú Slovenku v štartovom poli neolympijskej disciplíny Janu Hyblerovú klasifikovali na 25. priečke.

MS v Granade - pondelok - výsledky

skeet žien - kvalifikácia: 1. Albina Šakirovová (Rus.) 74, 2. Elena Allenová 73 (V.Brit.), 3. Brandy Drozdová 73 (USA), 4. Danka BARTEKOVÁ (SR) 73, 5. Francisca Crovettová Chadidová (Čile) 72 (+8), 6. Andri Eleftheriouová (Cyp.) 72 (+8) ... 10. Andrea STRÁNOVSKÁ (SR) 71, 19. Monika ŠTIBRAVÁ (SR) 69

finále skeet žien: 1. Brandy Drozdová (USA) 14, Elena Allenová (V.Brit.) 13, o bronz: 3. Danka BARTEKOVÁ (SR) 14 (6), 4. Albina Šakirovová (Rus.) 14 (5)

družstvá skeet žien: 1. Veľká Británia (Elena, Allenová, Amber Hillová, Sarah Grayová) 213, 2. SLOVENSKO (Danka BARTEKOVÁ, Andrea Stránovská, Monika Štibravá-Zemková) 213, 3. USA (Brandy Drozdová, Kimberly Rhodeová, Haley Dunnová) 212

ženy - športová puška 60: 1. Beate Gaussová (Nem.) 626,9, 2. Čchen Tung-čchi (Čína) 625,4, 3. Esmari Van Reenenová (JAR) 624,7, 4. Daniela Demjén-Pešková 624,4,... 25. Jana Hyblerová (obe SR) 620,0