Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Spartak Trnava chce stred tabuľky, fanúšikovia avizujú v sobotu pochod

Na snímke zľava PR a event manažér Marek Ondrejka, kapitán mužstva Roman Procházka, generálny manažér Dušan Keketi, tréner Juraj Jarábek zástupca Občianskeho združenia Bíli Andeli Marián Galbavý počas tlačovej konferencie futbalového klubu FC Spartak Trnava pred jarnou časťou Corgoň ligy Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Trnavčania podľa slov generálneho manažéra Keketiho splnili doteraz stanovený cieľ na túto sezónu, keď obsadili na jeseň šieste miesto.

Trnava 27. februára (TASR) - Futbalový Spartak Trnava avizuje pred jarnou časťou futbalovej Corgoň ligy 2013/2014 ambíciu strážiť si pohyb v strede tabuľky. V prípade dobrého štartu podporeného ziskom bodov by sa chceli "andeli" pokúsiť aj o prienik do Európskej ligy UEFA. Prvé 20. jarné kolo odohrá Trnava s Nitrou bez divákov, posledný zápas v ročníku 31. mája doma so Slovanom.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii predstúpili pred médiá generálny manažér Dušan Keketi, hlavný tréner Juraj Jarábek, kapitán mužstva Roman Procházka, PR manažér Marek Ondrejka a predseda fanklubu "Bílí andeli" Marián Galbavý.

Trnavčania podľa slov generálneho manažéra Keketiho splnili doteraz stanovený cieľ na túto sezónu, keď obsadili na jeseň šieste miesto. "Cieľom je stred tabuľky a v prípade dobrých výsledkov by sme sa chceli pokúsiť o Európsku ligu. Veľa do toho napovie prvá tretina jarnej časti," povedal médiám tréner Jarábek, ktorý sa pre klubový web už skôr vyjadril nasledovne: "Máme dobre skĺbený kolektív, perspektívu majú všetci. Pokrok urobili Ivan Schranz, Ján Vlasko, Erik Sabo, Patrik Banovič i ďalší. Mužstvo je dobré, hľadáme iba tvorcu hry s vysokým futbalovým a rozumovým štandardom. Ján Vlasko sa ukazuje, že by mohol byť vhodný podhrotový hráč, hoci treba dodať, že nie je typickým špílmachrom. Hlavne chceme hrať dobrý futbal. Trnavský divák je vďačný a chce vidieť pútavú kombinačnú hru s mnohými šancami, žiadnu prekopávanú. Spôsob hry postupne budujeme a som presvedčený, že s kvalitnejšími ihriskami sa dostaví aj lepší herný prejav."

Do jarnej časti ide Trnava s 24-členným kádrom, mužstvo opustili štyria hráči - Slovincovi Maticovi Maruškovi a Jozefovi Adámikovi skončili zmluvy, Peter Štepanovský ukončil hosťovanie z FK Senica), resp. Tomáš Poznar z FC Fastav Zlín. Novými posilami sú srbský brankár Bojan Kneževič (FK Zemun, 3.liga/Srbsko), vrátili sa Michal Gašparík z DAC Dunajská Streda, Patrik Čarnota z poľského GKS Tychy aj Peter Kuračka z hosťovania v Spartaku Myjava) a Martin Vyskočil z hosťovania v SK České Budějovice.

V príprave odohral Spartak 12 zápasov, 5 vyhral, 4 remizoval, tri prehral, skóre 24:10. Príprava začala 6. januára v domácich podmienkach, v priebehu januára absolvovalo mužstvo 9-dňové kondičné sústredenie v maďarskom Lipóte a po ďalších dňoch strávených v Trnave nasledovalo vo februári 10-dňové herné sústredenie v tureckom Beleku. Ako povedal Jarábek, obe sústredenia splnili svoj účel a mužstvo ich absolvovalo vo veľmi dobrých a kvalitných podmienkach. Najlepšími strelcami v príprave boli Schranz a Procházka s 5 gólmi.

Trnava má od DK SFZ uzavretý štadión na prvé dva domáce jarné zápasy s Nitrou a DAC Dunajská Streda. Hoci sa fanúšikovia Spartaka v sobotu na zápas s Nitrou do hľadiska Štadióna Antona Malatinského nedostanú, budú môcť pozerať súboj úvodného jarného kola Corgoň ligy spoločne. Klub pripravil premietanie duelu v neďalekom mestskom amfiteátri po dohode s internetovou TV Huste. "Ešte v úvode týždne sme vyvíjali aktivitu, aby disciplinárka prehodnotila svoje rozhodnutie. Bohužiaľ, naša snaha nebola úspešná. Veríme však, že aspoň na ďalší duel s Dunajskou Stredou bude priaznivcom umožnený vstup do hľadiska. Na stretnutie s Nitrou sme preto pripravili pre našich verných riešenie v podobe živého prenosu v amfiteátri," povedal PR manažér Spartaka Marek Ondrejka.

Príchodom Miroslava Karhana na post športového riaditeľa v klube ukončili reorganizácia manažmentu. Vedenie si stanovilo ciele zabezpečiť fungovania klubu a mužstva počas výstavby ŠAM a snahu o vyrovnané hospodárenie pri rozpočte 2,2 milióna eur. Športové ciele v Spartaku zostali nezmenené, naďalej platí snaha o dosiahnutie 40-50 bodov v Corgoň lige, čiže pohybovať sa v strede tabuľky a ďalej záchrana juniorského tímu v 2. lige, resp. stabilizácia a skvalitnenie prípravy mládežníckych družstiev

Na tlačovke informovali kluboví funkcionári aj o priebehu výstavby City Areny. Práce pokračujú podľa harmonogramu výstavby, sú ukončené búracie práce a prekládky, pracuje sa na budovaní ochrany stavebnej jamy. Mimo stavby prebieha výroba železobetónového prefabrikovaného skeletu a oceľových konštrukcií budúceho objektu. Doteraz sa preinvestovalo 11 miliónov eur z vlastných a úverových zdrojov investora. Už v máji začne rásť pilotáž južnej tribúny. Platí, že slávnostné otvorenie ŠAM je naplánované na september 2015.

V skúšobnej prevádzke je klubová televízia spartak.tv, ako vôbec prvého futbalového klubu na Slovensku.

Šéf fanklubu Galbavý uviedol, že trest DK pre klub považujú priaznivci sa nezmyslený krok, a z toho dôvodu chystajú v sobotu pochod od trnavskej radnice k štadiónu, kde podporia svoje mužstvo pred začiatkom zápasom a potom sa presunú do amfiteátru. Súčasne fanklub rozbieha dve petície. Prvá je zameraná na prešetrenie prípadu vedúceho k trestu od DK, druhá za legalizáciu pyrotechniky.

príchody: Bojan Kneževič (FK Zemun, 3.liga/Srbsko), Michal Gašparík (DAC Dunajská Streda), Patrik Čarnota (GKS Tychy, 2. liga/Poľsko), Peter Kuračka (z hosťovania v Spartaku Myjava), Martin Vyskočil (z hosťovania v SK České Budějovice)

odchody: Matic Maruško (ukončenie zmluvy), Jozef Adámik (ukončenie zmluvy), Peter Štepanovský (ukončenie hosťovania z FK Senica), Tomáš Poznar (ukončenie hosťovania z FC Fastav Zlín)

káder Spartaka Trnava:

brankári: Miroslav Filipko, Bojan Kneževič, Dobrivoj Rusov, Matej Strapák

obrancovia: Patrik Čarnota, Marek Janečka, Patrik Banovič, Srdan Grabež, Martin Tóth, Radoslav Ciprys

stredopoliari: Ján Chovanec, Oliver Augustini, Ján Vlasko, Erik Sabo, Roman Procházka, Kamil Kuzma, Peter Kuračka, Róbert Richnák, Michal Gašparík

útočníci: Andrej Hodek, Martin Mikovič, Marek Vyskočil, Ivan Schranz, Peter Nworah