Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Spartak Trnava prehral s FC Zürich 1:3

Radosť hráčov Trnavy po góle v prvom zápase play off Európskej ligy UEFA 2014/2015 medzi FC Spartak Trnava a FC Zürich v Zlatých Moravciach 21. augusta 2014. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Odveta je na programe vo štvrtok 28. augusta v St. Gallene, víťaz si zaistí účasť v skupinovej fáze európskeho pohára číslo dva.

Zlaté Moravce 21. augusta (TASR) - Futbalisti Spartaka Trnava prehrali vo štvrtok v prvom zápase play off Európskej ligy UEFA 2014/2015 so švajčiarskym FC Zürich 1:3.

Hetrikom sa v drese hostí na štadióne v Zlatých Moravciach blysol Armine Chermiti, domáci Spartak dokázal skórovať len raz po jedenástke Jána Vlaska. Odveta je na programe vo štvrtok 28. augusta v St. Gallene, víťaz si zaistí účasť v skupinovej fáze európskeho pohára číslo dva.

Spartak nastúpil bez dvojice opôr Saba a Mikoviča, no s novou ofenzívnou akvizíciou Jendrišekom. V búrlivej atmosfére začali hostia rozprávkovo, keď v 4. minúte po centri z pravej strany "zaspali" stopéri Spartaka a zle bránený Chermiti prekonal bezmocného Rusova - 0:1. Spartak sa po inkasovanom góle snažil rýchlo otriasť, ale Chikhaoui takmer druhýkrát prekonal Rusova, brankár Trnavy loptu s námahou vyškriabal na roh. V 13. minúte Cleber pekne prenikol do pokutového územia, zasekol si dvoch obrancov súpera a druhý z nich ho zastavil len za cenu faulu. Nariadenú jedenástku Vlasko spoľahlivo premenil - 1:1.

Nervozita hráčov Spartaka

Hráči Spartaka však pôsobili nervóznym dojmom a namiesto kombinácie volili nakopávanie lôpt, tie však neviedli k úspechu. Ďalšiu veľkú šancu tak mali Švajčiari, Rusov však opäť vytiahol bravúrny zákrok proti strele Chikhaouiho. V úplnom závere prvého polčasu hostia potrestali nekoncentrovanosť domácej obrany a Chermiti druhýkrát prekonal Rusova - 1:2.

Hostia boli rýchlejší

Nádej mohla Spartaku svitnúť v 50. minúte, keď sa Jendrišek rútil sám na Da Costu, no hodil si loptu zbytočne na ľavačku a jeho pokus z uhla gólman Švajčiarov zneškodnil. V 58. minúte Chermiti zavŕšil hetrik a hostia sa definitívne posadili na koňa - 1:3. Boli kombinačnejší, rýchlejší a predovšetkým gólovo efektívni, domáci trpeli absenciou klasického hrotového hráča a do odvety pôjdu s minimálnymi šancami pobiť sa o postup.

Galéria: Spartak Trnava - FC Zürich v 1. zápase play off EL UEFA





Hlasy po zápase:

Ján Vlasko, stredopoliar Spartaka Trnava (zdroj: RTVS): "Vstúpili sme zle do zápasu, dostali sme rýchly gól. Síce sa nám podarilo potom vyrovnať, ale na konci polčasu sme to opäť inkasovali. Škoda šancí v druhom polčase, Erik tam išiel dvakrát sám na brankára, ale nedal. Pri penalte som čakal do poslednej chvíle na jeho pohyb. Som sklamaný, že nemôžem ísť do odvety. Nechcel som to tak, bol to môj asi len prvý alebo druhý faul."

Juraj Jarábek, tréner Spartaka Trnava (zdroj: RTVS): "Momentálne prevláda sklamanie, ale taký je futbal. Musíme uznať kvalitu súpera. Dostali sme lacné góly a proti takémuto súperovi sa to ťažko otáča. Dokázali sme vyrovnať a hral sa dobrý futbal, no inkasovali sme v nadstavenom čase prvého polčasu. Súper sa presadil kvalitou, hoci my sme sa naň pripravovali. Ďakujeme ViOn-u, našli sme tu skvelé prostredie. A samozrejme, ďakujeme našim fanúšikom, ktorí tu vytvorili vo všetkých zápasoch skvelú kulisu."

Marek Janečka, kapitán Spartaka Trnava (zdroj: RTVS): "Do odvety nepôjdeme iba odohrať zápas. Škoda, potrestali nás za naše chyby, za našu nedôraznosť. Sme málo skúsení, Zürich nás vyškolil. Svet sa síce nezboril, my musíme ísť ďalej. Aj tak sú to výborné skúsenosti. Vedeli sme, že sú silní kombinačne, hoci sme vedeli, čo budú hrať, vyškolili nás. Nemáme tam čo stratiť, skúsime tam dosiahnuť nejaký lepší výsledok."

Kamil Kuzma, stredopoliar Spartaka: "Sme sklamaní. Dostali sme hlúpe góly. Klobúk dole pred Chermitim, dva góly dal chrbtom k bráne. My sme sa snažili bojovnosťou niečo uhrať, ale nestačilo to na silného súpera. Bol to najťažší protivník, ktorý prišiel do Moraviec."

Erik Jendrišek, útočník Spartaka: "Som rád, že mi dal tréner dôveru a nastúpil som od začiatku. K tej mojej šanci zo začiatku druhého polčasu - troška som sa vytlačil do strany, chcel som brankára obstreliť, no ten vystihol smer lopty. Reagoval o sekundu skôr. Za stavu 2:2 by to bol zaujímavejší zápas aj pre fanúšikov. Škoda toho, ale treba uznať, že Švajčiari boli dnes lepší. Postup už je stratený, ale hráme za meno Spartaka i celého slovenského futbalu."

Dobrivoj Rusov, brankár Spartaka: "Dnes sme hrali proti kvalitnejšiemu tímu. Mrzí ma najmä druhý inkasovaný gól tesne pred odchodom do šatne. Ak by sme ho nedostali a bolo by 1:1, do druhého polčasu by sa nám išlo inak. Inkasované góly boli také 'poťa' góly, nezvyknem také dostávať."

Urs Meier, tréner FC Zürich: "Bol to zaujímavý zápas, tímy si od úvodu nič nedarovali. Hralo sa vo výbornej atmosfére. Strelili sme tri góly, všetky boli z hľadiska prípadného postupu veľmi dôležité. Pred odvetou sme samozrejme vo výhode, ale nič ešte nie je rozhodnuté. Trnava je silný súper, musíme sa zodpovedne pripraviť aj na stretnutie na budúci týždeň na domácej pôde."

play off EL 2014/15 - 1. zápas:

Spartak Trnava - FC Zürich 1:3 (1:2)

Góly: 14. Vlasko (z 11 m) - 4., 45.+1 a 58. Chermiti. Rozhodovali: Trattou - Soteriou, Petrou (všetci Cyp.), ŽK: Casado, Vlasko - Chermiti, Chiumento, 3840 divákov.

zostavy a striedania:

Spartak Trnava: Rusov - Janečka, Tóth, Bortel, Čonka - Schranz (72. Špalek), Kuzma, Casado, Cleber (76. Chovanec) - Vlasko (85. Vyskočil) - Jendrišek

FC Zürich: Da Costa - Koch, Kecojevič, Djimsiti - Buff, Yapi, Rikan (83. Rossini), Schönbächler - Chiumento - Chikhaoui, Chermiti (73. Etoundi)


VIDEO: Atmosféra na zápase FC Spartak Trnava - FC Zürich