Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Spartak Trnava je na prahu postupu do 2. predkola

Na snímke vpravo hráč Trnavy Robert Ndip Tambe a hráč Hibernians Andrei Agius v zápase prvého predkola Európskej ligy FC Spartak Trnava - Hibernias FC v Trnave vo štvrtok 30. júna 2016. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Odveta je na programe vo štvrtok 7. júla o 20.00 SELČ v Paole.

Trnava 30. júna (TASR) - Futbalisti Spartaka Trnava potvrdili rolu favoritov a po domácom triumfe 3:0 nad maltským Hibernians FC spravili rázny krok smerom k postupu do 2. predkola Európskej ligy UEFA 2016/2017.

V úvodnom súboji 1. predkola sa zverenci trénera Miroslava Karhana nemohli spoľahnúť na svojich fanúšikov, keďže pre trest od UEFA museli zostať tribúny Štadióna Antona Malatinského prázdne. V komornej atmosfére "bílí andeli" zdolali druhý tím uplynulého ročníka maltskej ligy rozdielom triedy po dvoch góloch Roberta Ndipa Tambeho, raz sa presadil kapitán Martin Mikovič. Odveta je na programe vo štvrtok 7. júla o 20.00 SELČ v Paole.

V 2. predkole (14./21. júla) by trnavský Spartak v prípade postupu narazil na úspešnejšieho z dvojice FC Dila Gori (Gruz.) - Širak Gjumri (Arm.), prvý zápas 1:0.

Spartaku vyšiel vstup do zápasu na jednotku. V 7. minúte na Čonkov center naskočil Tambe a nikým neatakovaný umiestnil loptu hlavou k pravej žrdi - 1:0. V 22. minúte mohlo byť po prvej vážnej akcii maltského vicemajstra vyrovnané. Varea si na prsiach pekne stlmil loptu a vzápätí ju volejom poslal tesne nad Jakubechovu bránu. Hráči Spartaka mali hernú prevahu, ale vlastnými nepresnosťami sa často pripravili o možnosť ísť do finálnej fázy. Papierový outsider vycítil šancu a začal hroziť kolmými nábehmi za stopérsku dvojicu Greššák - Godál. Viaceré nepríjemné situácie vo vlastnej defenzíve ustáli "bílí andeli" aj s dávkou šťastia. Až v 40. minúte sa Spartaku podarilo poistiť vedenie. Roh Haliloviča "doplachtil" až ku kapitánovi Mikovičovi, ktorý sa spoza šestnástky nádherným volejom oprel do lopty a nezadržateľne ju umiestnil k ľavej žrdi - 2:0. V závere prvého polčasu sa v strede ihriska zranil smoliar Deket, ktorého po prestávke vymenil Paukner.

V 46. minúte sa do Schranzovho centra vložil Tambe, ale v tesnej blízkosti súperovho brankára Habera dokázal vybojovať len rohový kop. Tempo hry po zmene strán upadlo, Spartak sa uspokojil s dvojgólovým náskokom a hostia zasa nemali potrebnú kvalitu na to, aby zápas zdramatizovali. V 67. minúte Čögleyova delovka po dobrej práci Tambeho presvišťala nad brvnom Hiberniansu, postupne sa však vzruch z ihriska vytrácal. Hluchú pasáž ukončil až v 83. minúte gól Tambeho na 3:0, keď si po brejku na dvakrát poradil s koncovkou. Spartak v polovičnom nasadení a bez problémov zdolal neškodného súpera rozdielom triedy a prakticky si otvoril dvere do 2. predkola.

Európska liga - prvý zápas 1. predkola:

Spartak Trnava - Hibernians FC 3:0 (2:0)
Góly:
7. a 83. Tambe, 40. Mikovič. Rozhodoval: Jakupovič (BaH), ŽK: Godál - Dias, Agius, Lima, pre trest od UEFA sa hralo bez divákov.

zostavy a striedania:

Spartak:
Jakubech - Čögley, Greššák, Godál, Čonka - Deket (46. Paukner) - Schranz (81. Jirka), Halilovič (71. Yao), Bello, Mikovič - Tambe
Hibernians: Haber - Mba Mangue (62. Telles), Soares, Agius, Pearson - Bezzina (88. Mbong), Lima, Cohen, Failla - Dias, Varea (76. Farrugia)

Povedali po zápase:
Miroslav Karhan, tréner Spartaka Trnava:
"Výsledok je lepší, ako bola naša predvedená hra. V ofenzívnej časti sme strácali veľa ľahkých lôpt, čo by sa nám nemalo stávať. Venujeme sa tomu v tréningu, ale mali sme s tým problémy. Súper si vypracoval tri čisté gólové šance, keby ich premenil, mohol byť výsledok iný. Spokojný nie som ani s defenzívnou hrou, nechávali sme súperovi veľa priestoru. Deket má zrejme natrhnutý krížny väz. Keď sa táto diagnóza potvrdí, bude z toho zrejme dlhšia absencia, čo mi je v prípade Filipa veľmi ľúto."

Mark Miller, tréner Hibernians FC: "Medzi oboma mužstvami boli obrovské rozdiely najmä po kondičnej stránke. Som pri mužstve len dva týždne a stále hráčov iba spoznávam. Európa je pre nás prvým testovacím fórom, sme vo fáze hľadania hráčov. Je nám ľúto, že po prehre 0:3 už nemáme veľké šance na postup. Každý zápas takéhoto charakteru je však pre nás dobrou skúsenosťou."