Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Sparťanských pretekov v Tatranskej Lomnici sa zúčastní 4000 športovcov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Okrem dospelých kategórií muži/ženy je vytvorená aj detská kategória od 4-6 rokov, od 6-10 rokov a od 11-14 rokov.

Tatranská Lomnica 3. septembra (TASR) – S bojovým pokrikom "Aroo" dorazia v sobotu a v nedeľu (5. a 6. septembra) do Tatranskej Lomnice Sparťania, ktorí siahnu až na dno svojich síl, aby zdolali najťažší prekážkový beh na svete. Sobotný Spartan Sprint a nedeľný Spartan Beast spojený s majstrovstvami Európy 2015 majú vo vysokotatranskom teréne premiéru. Takmer 4000 účastníkov z viac ako 20 krajín sveta predvedie svoju oceľovú vôľu pri absolvovaní mimoriadne ťažkých tratí a prírodných prekážok z vody, blata či ohňa. Cieľ si užijú len pripravení.

"Tatranská Lomnica bude dejiskom majstrovstiev Európy, Slovensko je tak druhou krajinou po Španielsku, kde sa budú konať tieto atraktívne a prestížne preteky. Trasa Spartan Race je vopred tajná a účastníci vedia, že ich čaká náročný boj s časom a so sebou samými. Medzi štandardné disciplíny patria už tradične plazenie sa pod ostnatým drôtom, šplh na lane, hod oštepom, prekonávanie traverznej steny a samozrejme aj úplne nové prekážky. V sobotu sa beží Sprint minimálne päť kilometrov s minimálne 15 prekážkami, v nedeľu sa beží Beast - preteky otvára vlna majstrovstiev Európy mužov a žien, čo je minimálne 20 kilometrov s minimálne 26 prekážkami. Preteky v Tatranskej Lomnici sú výnimočné nádhernou prírodnou scenériou, nielen pre samotných súťažiacich, ale i pre divákov, ktorí môžu všetkých Sparťanov pozorovať z vtáčej perspektívy z kabínkovej lanovky," uviedol Miroslav Jantek z organizačného tímu Spartan Race.

Na preteky je prihlásený aj najúspešnejší európsky Spartan Racer Peter Žiška, celosvetovo uznávaný atlét a zakladateľ školy bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese. Rodák z Hýb je od roku 2013 najúspešnejším účastníkom stredoeurópskej série Spartan Race, minulý rok skončil 13. na majstrovstvách sveta (MS). "V sobotu sa chcem rozbehnúť, pozrieť si prekážky a v nedeľu pôjdem do pretekov naplno, chcel by som skončil v prvej trojke. Moja príprava spočíva hlavne v tom, že celé leto behám v Tatrách, kde som doma, veľa chodím aj na nové prekážkové behy, aby som si ich natrénoval, robím svalové veci, cvičím s vlastnou váhou," priblížil prípravu Žiška. Využíva kopce, chodí spávať aj na štíty kvôli hypoxii, ale hlavne trénuje veľa v kopcovitých terénoch. Jeho príprava smeruje k majstrovstvám sveta v Spartan Race 4. októbra v Kalifornii, kde je štart v nadmorskej výške 1800 metrov nad morom a najvyššie kopce sú v trojtisícovej výške.

Teraz by chcel obhájiť minuloročný titul z Barcelony. "Som rád, že sú majstrovstvá Európy doma, veľmi sa na ne teším, dúfam, že vyjde forma aj zdravie. Myslím si, že do Tatranskej Lomnice príde veľa mojich známych, mám rád rodinnú atmosféru pretekov, teším sa na podporu najbližšieho okolia a hlavne na tie kopce. Veľa pretekov, ktoré som v Spartan Race absolvoval, boli mierne členité alebo rovinaté, tie pravé hory boli naposledy na Donovaloch a na Chopku v Jasnej v zime, kde sa mi veľmi páčilo. Verím, že si ich užijem aj teraz v Tatranskej Lomnici," dodal Žiška. Svojim súperom odkázal, aby mali silné nohy, pretože to bude veľmi kopcovité a bude to hlavne o vytrvalostnej sile dolných končatín. "Tí, ktorí nemajú nabehané kopce, budú mať s tým veľký problém," konštatoval.

Na preteky Spartan Race v Tatranskej Lomnici sú prihlásení bežci z Austrálie, Rakúska, Belgicka, Brazílie, Českej republiky, Cypru, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Talianska, Litvy, Nového Zélandu, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruska, Srbska, Španielska, Slovenska, Anglicka a Spojených štátov amerických. Okrem dospelých kategórií muži/ženy je vytvorená aj detská kategória od 4-6 rokov, od 6-10 rokov a od 11-14 rokov. Súťaží sa v družstvách, ale aj individuálne, vyhodnocuje sa najpočetnejšie družstvo aj najstarší účastník. Počas oboch dní je pripravený sprievodný program vo festivalovej aréne s minisúťažami v rôznych silových a rýchlostných disciplínach. Nasledujúca séria pretekov pokračuje v Čechách a sezóna sa končí v maďarskej obci Eplény. Preteky Spartan Race v Tatranskej Lomnici sú poslednými pretekmi na Slovensku v tomto roku.