Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Barteková podporila športovcov: Mám z toho radosť

Na snímke slovenská strelkyňa Danka Barteková. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Aktivitu Special Olympics Slovakia podporila zo svojho združenia "Zamierené na talenty" šekom v hodnote 1500 eur.

Šamorín 22. júna (TASR) - Záštitu nad jubilejným 10. ročníkom Národných hier špeciálnych olympiád prevzala slovenská strelkyňa a držiteľka bronzu z OH 2012 Danka Barteková. Aktivitu Special Olympics Slovakia podporila zo svojho združenia "Zamierené na talenty" šekom v hodnote 1500 eur.

"Veľmi ma teší, že som mohla prebrať záštitu nad Special Olympics, pretože predsa je to olympiáda. Ja ako olympionička a členka MOV si myslím, že je potrebné, aby sme demonštrovali hodnotu, že šport je pre všetkých. Aj pre mentálne postihnuté deti, ktoré si ho užívajú. Mám z toho obrovskú radosť," povedala pre TASR Barteková.

Finančným darom chce slovenská strelkyňa podporiť činnosť občianskeho združenia a tiež zvýšiť počet aktívnych športovcov s mentálnym postihnutím: "Je podstatné, aby sme sa športovo postarali aj o túto časť ľudí, umožnili im športovať, priviedli šport k nim a priviedli ich k športu. Tiež im zabezpečiť, aby sa aj oni mohli tešiť zo športu a tiež učiť ich hodnotám, ktorým sa učia aj zdraví športovci. Mám dlhodobo občianske združenie, ktoré podporuje talentované deti. Keď som sa rozprávala s Evou Gažovou, tak sme hovorili o tom, že mnohé deti majú problém zabezpečiť si základné potreby na to, aby športovali. Mnohé mentálne postihnuté deti majú problém vôbec dostať sa na tréningy, rodičia totiž majú samozrejme iné starosti. Mne to prišlo také, že prečo by sme ich nemohli podporiť? Sú to talentované deti a nikdy nie je napísané, že talent môžu mať len zdravé deti."

Barteková do budúcna nevylučuje aktívnejšiu spoluprácu so Special Olympics Slovakia: "Myslím si, že by sme mohli nadviazať spoluprácu. Pokiaľ nás podporia partneri, bude dosť sponzorov na to, aby som mohla peniaze rozdať deťom, ktoré ich potrebujú, tak určite budeme myslieť aj na deti s mentálnym postihnutím."

Podporu športovcom v boji o kvalifikačné miestenky na Svetovú letnú špeciálnu olympiádu 2019 v Abú Zabí prišiel vyjadriť aj ambasádor Special Olympics Slovakia a bývalý futbalový reprezentant Filip Šebo: "Myslím si, že je to niečo fantastické. Prišlo totiž oveľa viac ľudí a detí ako som aj predpokladal. Opäť to je deň, ktorý pospája všetkých ľudí. Z toho sa teším najviac, že je to pri takýchto krásnych aktivitách ako je šport. Dúfam, že sa im to tu bude páčiť."

Na účastníkov čakal otvárací ceremoniál v štýle OH, nechýbal olympijský oheň, predstavenie jednotlivých účastníkov Národných hier a tiež zloženie sľubu športovcov. "Všetci sme videli, ako sa tešili z otváracieho ceremoniálu a tlieskali. Myslím si, že už teraz sú všetci víťazmi bez ohľadu na to, ako skončia," vyjadril sa Šebo.

Celkovo sa do súťaží v rámci Národných hier zapojilo viac ako 170 športovcov z troch krajín. "Podľa mňa je šport to najkrajšie, čo môže vykonávať. O to väčšiu emóciu to má, keď to robia tieto deti. Ja im v tom strašne fandím, pretože sa tešia a usmievajú sa. To je tá najväčšia výhoda," myslí si bývalý slovenský reprezentant.

Lysičanová o Národných hrách: Výnimočné podujatie


Organizátorov 10. ročníka Národných hier špeciálnych olympiád potešila vysoká účasť športovcov. Šamorín privítal viac ako 170 súťažiacich z troch krajín.

"Je to úžasné, veľká akcia. Tešia sa všetci športovci a aj my organizátori. Dali sme si na všetkom záležať. V spolupráci s Ingrid Fašiangovou, riaditeľkou divadla Nová scéna, sme pripravili otvárací ceremoniál, ktorý naštartoval našich športovcov a povzbudil ich," povedala národná riaditeľka Special Olympics Slovakia Eva Gažová.

Záštitu nad tohtoročným podujatím prevzala slovenská strelkyňa a držiteľka bronzu z OH 2012 Danka Barteková, pri otváracom ceremoniáli nechýbali ani ambasádor Special Olympics Slovakia Filip Šebo či bežec Marcel Matanin. "Pre všetkých našich športovcov to bol najvýznamnejší deň, pretože bojujú o svoje umiestnenia v jednotlivých športoch. Pripravovali sa na to, tešili sa a verím, že všetci budú úspešní. Každá skúsenosť je pre našich športovcov cenná a ak sa im navyše podarí získať medailu, len to znásobí ich pocit radosti z výkonu a víťazstva. Podujatie Special Olympics je navyše výnimočné v tom, že ocenenie získavajú športovci od prvého až po ôsme miesto. My sme mali také roky, že sme nemali dostatok finančných prostriedkov a limitovali sme preto počet účastníkov. Teraz sa po dlhom čase stretávame v takomto počte, čo nás teší. Je veľmi dôležité, aby nám úspešní slovenskí športovci pomáhali ukazovať snahu a úsilie našich športovcov. Klobúk dole pred nimi, že sa nám k nám pripojili a podporujú nás," vyhlásila prezidentka Special Olympics Slovakia Eva Lysičanová.

Súťaže prebiehali v atletike, plávaní, stolnom tenise, tenise, modernej gymnastike, cyklistike a v unifikovanom volejbale. Celkovo bolo v programe viac ako 60 disciplín. Aj preto si Gažová pochvaľuje priestory areálu x-bionic® sphere v Šamoríne, kde sa jubilejné desiate Národné hry uskutočnili: "My sa tešíme, že sme v takomto rezorte. Filozofiou špeciálnych olympiád je hlavne to, aby naši športovci dostali to, čo dostávajú aj zdraví športovci. Pre nich je to veľká česť súťažiť a športovať na takých športoviskách, na ktorých bojujú aj profesionálni športovci."

Na Národných hrách sa bojovalo aj o kvalifikačné miestenky na Svetovú letnú špeciálnu olympiádu 2019 v Abú Zabí. Presný počet športovcov, ktorí pocestujú na podujatie, bude známy neskôr. "Pri špeciálnych olympiádach je to veľmi špecifické. My dostaneme od organizátorov kvótu na základe výsledkov, ktoré naši športovci dosiahnu na Národných hrách. Potom sa porovnávajú s celým svetom a na základe toho sa určujú kvóty na jednotlivé krajiny. My veríme, že bude dostatok našich športovcov. Máme cieľ, aby sme reprezentovali aj v kolektívnom športe na Svetovej letnej špeciálnej olympiáde a v siedmich športoch, ktoré tu máme," uviedla pre TASR Gažová.