Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Výprava SR chce na špeciálnej olympiáde zopakovať úspech z Pjongčangu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovensko bude mať svojich zástupcov v alpskom lyžovaní, behu na lyžiach a krasokorčuľovaní.

Bratislava 14. marca (TASR) - Na 11. Svetovú zimnú špeciálnu olympiádu v rakúskom Grazi a Schladmingu (17. - 25. marca) vycestuje 24-členná slovenská výprava. Figuruje v nej 16 športovcov s mentálnym postihnutím. Jej cieľom je zopakovať minimálne zisk 17 medailí z predchádzajúcich hier v kórejskom Pjongčangu.

Slovensko bude mať svojich zástupcov v alpskom lyžovaní, behu na lyžiach a krasokorčuľovaní. "Chceme sa zúčastniť, chceme získať krásne zážitky a zoznámiť sa s novými priateľmi. Potešiť sa s rodinami a priateľmi z úspechov, ktoré dosiahneme. Samozrejme, každý chce medailu. Máme viacero medailových želiezok," povedala pre TASR prezidentka Slovenského hnutia špeciálnych olympiád a vedúca výpravy Eva Lysičanová.

Celkovo sa v Rakúsku predstaví 2700 športovcov zo 107 krajín. "Hry sú sviatkom ľudí s mentálnym postihnutím. Zúčastnení športovci svojimi úspechmi búrajú bariéry, ktoré pre nich stavia život. Svojou vytrvalosťou a túžbou víťaziť otvárajú ľudské srdcia a tým prispievajú k prijatiu ľudí s mentálnym postihnutím ako plnohodnotnú a neoddeliteľnú súčasť spoločnosti," uviedla Lysičanová.

Do propagácie špeciálnych olympiád sa zapájajú aj ambasádori, na Slovensku sa ním stal bývalý futbalový reprezentant Filip Šebo. "Veľmi sa teším, je to pre mňa česť byť ambasádorom Slovenského hnutia špeciálnych olympiád. Ako som sa už mohol presvedčiť, športovci s mentálnym postihnutím podávajú obdivuhodné výkony a určite sú inšpiráciou pre nás všetkých. Dúfam, že sa mi podarí odovzdať im niektoré skúsenosti, nielen športové, ale i životné, aby im pomohli počas súťaží."

Ešte pred odchodom výpravy sa zjazdári dočkali darčeku v podobe podpísaných modrých lyžiarskych prilieb od slovenskej reprezentantky Veroniky Velez-Zuzulovej, ktorá sa ich rozhodla takýmto spôsobom podporiť.

Nominácia Slovenska na 11. Svetovú zimnú špeciálnu olympiádu v Rakúsku (17. - 25. marca):

alpské lyžovanie: Juraj Šuster, Simonne Sadloňová, Stanislava Gembická, Mojmír Cikrai, Michal Štubňa, Ladislav Jakubčo, David Boček

beh na lyžiach: Denisa Jedličková, Romana Záslavová, Roman Pollák, Elin Balážová, Milan Pumpa, Gabriela Petrovičová, Jakub Kriššák

krasokorčuľovanie: Marek Bednár, Peter Dlugoš