Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

V záverečný deň špeciálnej olympiády pridali Slováci päť medailí

Simonne Sadloňová. Foto: Pavol Uhrín/fotosport.sk

Slováci napokon zakončili účinkovanie s celkovo 20 kovmi, čím predčili medailovú zbierku z predchádzajúcich hier v Pjongčangu, kde získali 17 pódiových umiestnení.

Schladming 24. marca (TASR) - V záverečný deň 11. Svetovej zimnej špeciálnej olympiády v rakúskom Grazi a Schladmingu pridali slovenskí reprezentanti do svojej zbierky päť cenných kovov.

Medzi bežcami na lyžiach získal bronz na 500 m voľnou technikou Milan Pumpa. V alpských lyžiarskych disciplínach si vybojovala striebro v slalome Stanislava Gembická, tretie miesto si vyjazdili Mojmír Cikrai, David Boček a Juraj Šuster. "Bol to určite úspešný záver. My sme sa potešili, že sa všetkým tak darilo aj v záverečnej fáze pretekov. Nadšenie v celej výprave a vysoká spokojnosť," zhodnotila pre TASR štvrtkovú medailovú žatvu prezidentka Slovenského hnutia špeciálnych olympiád a vedúca výpravy Eva Lysičanová.

Slováci napokon zakončili účinkovanie s celkovo 20 kovmi, čím predčili medailovú zbierku z predchádzajúcich hier v Pjongčangu, kde získali 17 pódiových umiestnení. "Celkom sa tie čísla nedajú porovnávať, pretože v Pjongčangu mohol štartovať športovec v troch disciplínach. V Rakúsku mohol iba v dvoch, takže v podstate, ako keby tých medailí bolo ešte viac. Každý ten výkon bol kvalitnejší," zdôraznila úspechy slovenskej výpravy Lysičanová. S účinkovaním 16-člennej výpravy prevládajú u vedúcej výpravy pozitíva: "Veľká spokojnosť a radosť v celom tíme."

Medailová bilancia Slovenska na 11. Svetovej zimnej špeciálnej olympiáde v Rakúsku:

alpské lyžovanie:

zlato: Simmone Sadloňová (super-G), Stanislava Gembická (obrovský slalom)
striebro: Michal Štubňa (obrovský slalom a super-G), Stanislava Gembická (slalom)
bronz: Simmone Sadloňová (obrovský slalom), David Boček (obrovský slalom a slalom), Ladislav Jakubčo (obrovský slalom), Juraj Šuster (slalom), Mojmír Cikrai (slalom)

bežecké lyžovanie:

zlato: Jakub Kriššák (5 km klasicky, 7,5 km voľne), Milan Pumpa (1 km klasicky), Elin Balážová (100 m klasicky), Romana Záslavová (100 m klasicky), Roman Pollák (100 m klasicky)
striebro: Elin Balážová (50 m klasicky), Denisa Jedličková (100 m klasicky)
bronz: Milan Pumpa (500 m klasicky)