Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

SLOVENSKÝ ŠPORT 2016: Famózni Tóth so Saganom, úžasná dvadsaťjednotka

Foto: TASR

Aj v druhej polovici roka 2016 zaujali vo svete športu viaceré pozoruhodné výkony Slovákov. V nasledujúcich riadkoch si pripomeňme tie najzaujímavejšie.

Bratislava 1. januára (TASR) - Výberová chronológia športových udalostí roku 2016 z pohľadu úspechov slovenských reprezentácií, klubov i jednotlivcov - 2. polrok:

JÚL


6. júla - Strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková obhájila titul majsterky Európy v trape. V dueli o zlato zdolala v Lonate domácu Talianku Silvanu Stancovú 15:13.

7. júla - Tenistka Dominika Cibulková postúpila do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone, kde prehrala s Ruskou Jelenou Vesninovou.

8. júla - Kladivárka Martina Hrašnová obsadila vo finále majstrovstiev Európy v Amsterdame siedmu pozíciu. Rovnaké umiestnenie dosiahol Martin Kučera vo finále behu mužov na 400 metrov cez prekážky. V diaľke žien obsadila Jana Velďáková desiatu pozíciu.

9. júla - Strelkyne Danka Barteková, Andrea Stranovská, Veronika Sýkorová vybojovali na majstrovstvách Európy v športovej streľbe v Lonate bronz v tímovej súťaži. Barteková obsadila vo finále individuálneho skeetu šiestu priečku.

10. júla - Kladivár Marcel Lomnický skončil na piatom mieste v rámci atletických ME v Amsterdame. Bežkyňa Lucia Hrivnák-Klocová skončila vo finále na 1500 m desiata.

Na snímke slovenský kladivár Marcel Lomnický.
Foto: TASR Michal Svítok


15. júla - Štvorkajak v zložení Martin Nemček, Samuel Baláž, Milan Fráňa a Csaba Zalka získal na juniorských ME rýchlostných kanoistov v bulharskom Plovdive zlato v K4 na 500 m.

16. júla - Vodný slalomár Jakub Grigar sa stal majstrom sveta K1 v kategórii do 23 rokov na šampionáte v poľskom Krakove. Zlato sa podarilo obhájiť v C1 juniorov Markovi Mirgorodskému. Bronz z predošlého šampionátu zopakoval kajakár Andrej Málek.

17. júla - Tenista Martin Kližan získal piaty titul na okruhu ATP. Vo finále antukového turnaja v Hamburgu zvíťazil nad Uruguajčanom Pablom Cuevasom v dvoch setoch 6:1 a 6:4.

17. júla - Slovenskí tenisti sa tretíkrát za sebou prebojovali do baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára. V stretnutí 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny zvíťazili v Budapešti nad domácim Maďarskom 3:0.

24. júla - Tenista Andrej Martin sa prebojoval do svojho prvého finále na okruhu ATP, v ňom na antuke v chorvátskom Umagu podľahol Talianovi Fabiovi Fogninimu 4:6, 1:6.

24. júla - Cyklista Peter Sagan obhájil na Tour de France triumf v bodovacej súťaži o zelený dres. Premiérovo v kariére si obliekol aj slávny "maillot jaune", zaznamenal tri etapové triumfy (2., 11. a 16. etapa) a vyhlásili ho aj za najbojovnejšieho pretekára 103. ročníka legendárneho podujatia.

24. júla - Tatiana Janíčková obhájila na šampionáte v cyklotriale vo francúzskom Le Puy on Velay titul majsterky Európy v kategórii Elite. Ďalšiu medailu pridal v súťaži mužov do 20 rokov Samuel Hlavatý, ktorý obsadil 3. miesto.

AUGUST


6. augusta - Strelec Juraj Tužinský obsadil vo vzduchovej pištoli na olympijských hrách v Riu de Janeiru štvrté miesto.

6. augusta - Plavec Richard Nagy vytvoril na olympijských hrách v Riu de Janeiro národný rekord na 400 m polohové preteky časom 4:13,87 minúty a zostal tesne pred bránami finále na 9. mieste.

9. augusta - Vodný slalomár Matej Beňuš získal na olympijských hrách v Riu de Janeiro prvú medailu pre Slovensko. Vo finále C1 si vybojoval striebro.

Na snímke slovenský vodný slalomár Matej Beňuš pózuje so striebornou medailou po finálovej jazde kategórie C1 vo vodnom slalome počas XXXI. letných olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro 9. augusta 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


10. augusta - Strelec Pavol Kopp obsadil v olympijskom finále ľubovoľnej pištole 60 v Riu de Janeiro siedmu priečku.

10. augusta - Vodný slalomár Jakub Grigar obsadil vo finále K1 na olympijských hrách v Riu de Janeiro piatu priečku.

11. augusta - Deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci sa stali olympijskými víťazmi vo vodnom slalome. Vo finále C2 v Riu de Janeiro predviedli jazdu bez trestných sekúnd a pri svojej premiére pod piatimi kruhmi dosiahli na najcennejší kov.

11. augusta - Vodná slalomárka Jana Dukátová obsadila na olympijských hrách v Riu de Janeiru v K1 štvrtú priečku.

16. augusta - Rýchlostná kanoistka Martina Kohlová obsadila v B-finále K1 na 200 m na OH v Riu de Janeiro druhé miesto a v celkovom hodnotení disciplíny tak skončila desiata.

16. augusta - Rýchlostný kanoista Peter Gelle obsadil v A-finále K1 na 1000 m na olympijských hrách v Riu de Janeiro ôsme miesto.

18. augusta - Dvojkajak rýchlostných kanoistov v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr obsadil v A-finále K2 na 1000 m na olympijských hrách v Riu de Janeiro ôsme miesto.

19. augusta - Chodec Matej Tóth sa stal olympijským víťazom na 50 km. Pre Slovensko tak získal prvú olympijskú atletickú medailu v ére samostatnosti.

Na snímke slovenský atlét Matej Tóth oslavuje víťazstvo a zisk zlatej olympijskej medaily v cieli chodeckých pretekov na 50 km mužov na letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro, 19. augusta 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


20. augusta - Štvorkajak rýchlostných kanoistov v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka získal na olympijských hrách v Riu de Janeiro v K4 na 1000 m striebro.

20. augusta - Kladivár Marcel Lomnický sa v olympijskom finále v Riu de Janeiro umiestnil na piatej priečke.

27. augusta - Biatlonista Martin Otčenáš sa stal majstrom sveta v letnom biatlone v estónskom Otepää v šprinte mužov na 10 km.

27. augusta - Veslár Lukáš Babač vybojoval na MS v Rotterdame bronzovú medailu v disciplíne skif ľahkých váh.

27. augusta - Vodný slalomár Andrej Málek získal v slovinskom Solkane titul majstra Európy v K1 v kategórii do 23 rokov. Simona Maceková sa stala juniorskou majsterkou Európy v C1.

28. augusta - Biatlonista Martin Otčenáš sa stal majstrom sveta v letnom biatlone v stíhacích pretekoch na 12,5 km v estónskom Otepää.

SEPTEMBER


3. septembra - Vodný slalomár Matej Beňuš zvíťazil v C1 na pretekoch 4. kola Svetového pohára v pražskej Troji, celkove skončil v seriáli siedmy.

4. septembra - Deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci vyhrali preteky 4. kola Svetového pohára vodných slalomárov v pražskej Troji.

Na snímke slovenskí deblisti Ladislav a Peter Škantárovci.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok


8. septembra - Strelkyňa Veronika Vadovičová získala v disciplíne vzduchová puška na 10 m v stoji na 40 rán na paralympijských hrách v Riu de Janeiro zlato. Vo finále kategórie R2 triumfovala rekordným nástrelom hier 207,8.

10. septembra - Cyklista Peter Sagan vyhral Grand Prix v Quebecu, zaradené do seriálu World Tour.

10. septembra - Cyklista Jozef Metelka získal na paralympijských hrách v Riu de Janeiro striebro v pretekoch na 1 km s pevným štartom.

10. septembra - Strelkyňa Veronika Vadovičová získala na paralympijských hrách v Riu de Janeiro zlatú medailu vo vzduchovej puške mix v ľahu na 60 rán.

10. septembra - Vodný slalomár Alexander Slafkovský sa stal druhýkrát v kariére víťazom Svetového pohára medzi singlkanoistami. Vo finále záverečného podujatia seriálu v Tacene obsadil druhú priečku.

11. septembra - Cyklista Jozef Metelka získal na paralympijských hrách v Riu de Janeiro zlatú medailu v stíhacích pretekoch na 4 km.

11. septembra - Deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci zvíťazili na záverečnom podujatí Svetového pohára vodných slalomárov v slovinskom Tacene. V celkovom hodnotení seriálu SP obsadili piatu priečku. Kajakárka Jana Dukátová ukončila sezónu 12. miestom a v konečnej klasifikácii si udržala tretiu pozíciu.

12. septembra - Reprezentanti v boccii Samuel Andrejčík, Michaela Balcová a Róbert Ďurkovič získali na paralympijských hrách v Riu de Janeiro zlaté medaily. Vo finále kategórie BC4 vyhrali nad domácou Brazíliou 4:2.

13. septembra - Strelkyňa Veronika Vadovičová získala na paralympijských hrách v Riu de Janeiro striebornú medailu v malorážke R8 žien na 50 m.

14. septembra - Cyklista Jozef Metelka získal na paralympijských hrách v Riu de Janeiro zlato v časovke kategórie C4. Patrik Kuril skončil tretí.

Jozef Metelka
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


16. septembra - Marián Kuřeja skončil na paralympijských hrách v Rio de Janeiro vo finále hodu kuželkou skupiny F51 bronzový.

17. septembra - Lukostrelec Peter Kinik získal v kategórii W1 na paralympijských hrách v Riu de Janeiro bronzovú medailu.

17. septembra - Boccista Samuel Andrejčík získal v kategórii BC4 na paralympijských hrách v Riu de Janeiro striebornú medailu.

18. septembra - Cyklista Peter Sagan sa stal majstrom Európy. V pretekoch elite s hromadným štartom na ME v bretónskom Plumelecu triumfoval v záverečnom špurte.

25. septembra - Slovenskí volejbalisti postúpili šiestykrát za sebou na záverečný turnaj majstrovstiev Európy 2017. Účasť medzi šestnástimi najlepšími tímami v Poľsku si zverenci Miroslava Palguta zabezpečili víťazstvom v kvalifikačnej D-skupine, keď zo šiestich zápasov vyhrali päť.

25. septembra - Cyklista Peter Sagan skončil v celkovej klasifikácii Eneco Tour 2016 na šiestom mieste. Na podujatí si pripísal dva etapové triumfy.

26. septembra - Reprezentantka v cyklotriale Tatiana Janíčková obsadila v celkovom hodnotení Svetového pohára druhé miesto.

30. septembra - Tím Európa so šiestimi Slovákmi Jaroslavom Halákom, Andrejom Sekerom, Zdenom Chárom, Mariánom Hossom, Mariánom Gáboríkom a Tomášom Tatarom obsadil druhé miesto na Svetovom pohári 2016. Vo finále neuspel proti vysoko favorizovanej Kanade.

OKTÓBER


6. októbra - Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov si definitívne zabezpečila účasť na finálovom turnaj majstrovstiev Európy tejto vekovej kategórie. Zverenci trénera Pavla Hapala vyhrali 8. kvalifikačnú skupinu.

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Pavel Hapal.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


10. októbra - Reprezentantka v pretláčaní rukou Snežana Babajevová získala na MS v bulharskom Blagoevgrade zlaté double. V kategórii do 50 kg nenašla premožiteľku v ľavačke ani v pravačke. Lucia Debnárová získala v ľavej ruke v kategórii do 60 kg striebro.

15. októbra - Trapista Erik Varga získal na finálovom podujatí Svetového pohára brokárov v Ríme striebro.

16. októbra - Cyklista Peter Sagan obhájil v katarskej Dauhe titul svetového šampióna v cestnej cyklistike. Stal sa prvým jazdcom, ktorý v jednom roku získal titul majstra sveta aj Európy.

16. októbra - Tenistka Dominika Cibulková triumfovala na turnaji v rakúskom Linzi. Vo finále dvojhry zdolala Švajčiarku Viktoriju Golubicovú 6:3, 7:5 a získala siedmy titul na okruhu WTA.

17. októbra - Fitneska Eva Martinková získala na majstrovstvách sveta profesionálov federácie WFF-WBBF v Kaunase titul absolútnej majsterky sveta v kategórii fitnes model.

22. októbra - Lyžiarka Petra Vlhová obsadila v prvej súťaži novej sezóny Svetového pohára 8. miesto v obrovskom slalome na rakúskom ľadovci nad Söldenom.

23. októbra - Tenista Norbert Gombos sa stal víťazom dvojhry na challengeri vo francúzskom Breste. Vo finále si ako lucky loser poradil s Belgičanom Yannickom Reuterom 7:5, 6:2.

28. októbra - Lucia Cmárová získala na majstrovstvách Európy v kickboxe WAKO v slovinskom Maribore bronz v disciplíne K1 žien do 60 kilogramov.

29. októbra - Monika Chochlíková získala na majstrovstvách Európy v kickboxe WAKO v slovinskom Maribore zlato v disciplíne K1 žien do 52 kilogramov.

29. októbra - Hokejista Marián Hossa sa stal 44. hráčom histórie, ktorému sa podarilo v NHL pokoriť magickú 500-gólovú hranicu. Po Stanovi Mikitovi (541) a Petrovi Bondrovi (503) je tretí Slovák, ktorý dosiahol túto métu.

Na snímke slovenský útočník Chicaga Marián Hossa so svojou dcérkou Zojou oslavuje po tom, ako si prevzal pamätné ocenenie za pokorenie 500-gólovej méty v NHL pred zápasom Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings v noci na 31. oktpóbra 2016.
Foto: TASR/AP


29. októbra - Slovensko získalo na MS v karate v Linzi dve bronzové medaily. Postarali sa o to Ingrida Suchánková v kumite žien do 61 kg a Dominika Tatárová v kumite žien nad 68 kg.

30. októbra - Tenistka Dominika Cibulková sa stala víťazkou prestížnych MS WTA Tour v Singapure. Vo finále dvojhry si poradila so svetovou jednotkou Nemkou Angelique Kerberovou 6:3, 6:4 a pri premiére na turnaji majsteriek dosiahla životný úspech. V rebríčku WTA sa posunula na 5. miesto, najlepšie v kariére.

NOVEMBER


6. novembra - Hokejisti Slovenska vyhrali štvrtýkrát v histórii Nemecký pohár. Výber trénera Zdena Cígera vyhral na 27. ročníku tradičného turnaja všetky tri zápasy.

12. novembra - Lyžiarka Petra Vlhová obsadila tretie miesto v úvodnom slalome novej sezóny Svetového pohára vo fínskom Levi. Veronika Velez-Zuzulová skončila na 4. priečke a historicky sa vyšvihla na prvé miesto renkingu svetového slalomu.

13. novembra - Tenista Norbert Gombos sa stal víťazom dvojhry na challengeri Peugeot Slovak Open v bratislavskom NTC. Vo finále si poradil s Rumunom Mariusom Copilom 7:6 (8), 4:6, 6:3.

13. novembra - Fitnesky Lucia Košecká (body fitnes nad 168 cm), Eva Bániková (fitnes nad 163 cm) a Saskia Cakoci (bikiny fitnes do 172 cm) získali zlaté medaily na MS v v poľskom Bialystoku.

16. novembra - Reprezentantka vo vodnom lyžovaní Zuzana Vráblová získala zlatú medailu v kategórii wakeskate na MS v Mexiku. Junior Július Lang skončil tretí.

20. novembra - Nohejbalisti získali na majstrovstvách sveta v Brne zlaté medaily v súťaži dvojíc. Vo finálovom zápase zdolalo družstvo v zložení Ján Brutovský, Ján Kilík a Ladislav Stupák favorizovaný tím Česka 2:1.

23. novembra - Basketbalové reprezentantky postúpili piatykrát za sebou na majstrovstvá Európy. Na šampionát sa prebojovali ako jeden zo šiestich najlepších celkov z druhých miest tabuliek všetkých skupín.

Na snímke basketbalistky Slovenska.
Foto: TASR/František Iván


27. novembra - Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila druhé miesto v druhom slalome sezóny Svetového pohára v americkom Killingtone. Petra Vlhová skončila na piatej pozícii.

DECEMBER


3. decembra - Dve bronzové medaily vybojovali sálové cyklistky na majstrovstvách sveta v nemeckom Stuttgarte. Postarali sa o to štvorica ACT 4 Slovakia v zložení Henrietta Domin, Viktória Glofák, Dóra Szabó a Alica Vinczeová a v kategórii jednotlivkýň Nicole Frýbortová.

9. decembra - Biatlonistka Anastasia Kuzminová skončila na 6. mieste v druhom kole Svetového pohára v slovinskej Pokljuke.

11. decembra - Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová vybojovala druhé miesto v slalome Svetového pohára v talianskom Sestriere. Petra Vlhová skončila na 7. priečke.

11. decembra - Džudista Milan Randl obsadil druhé miesto na armádnych majstrovstvách sveta vo švajčiarskom Usteri v hmotnosti do 100 kg.

11. decembra - O tri zlaté medaily sa na majstrovstvách juniorov a masters IFBB v kulturistike a fitnes v Dominikánskej Republike postarali Michal Zaukolec v klasickej kulturistike a bikiny fitnesky Tímea Trajteľová (do 166 cm) a Sabína Pleváková (do 160 cm).