Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Oscarová noc košického športu sa blíži, novinkou kategória Masters

Na snímke kapitánka tímu Good Angels Košice Zuzana Žirková, ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Od roku 2009 v rámci ankety ocenili 133 športovcov, legiend, nádejí, organizátorov či športových novinárov.

Košice 20. februára (TASR) - Už tradičná anketa Športová osobnosť Košíc napíše v piatok 3. marca svoje ôsme pokračovanie. Slávnostný galavečer odhalí meno ôsmeho víťaza v hlavnej kategórii, ktorý na pomyselnom tróne vystrieda tenistku Annu Karolínu Schmiedlovú. Novinkou bude kategória Masters, vďaka ktorej sa počet ocenených zaokrúhli na dvadsať.

Od roku 2009 v rámci ankety ocenili 133 športovcov, legiend, nádejí, organizátorov či športových novinárov.

Z titulu víťaza ankety ŠOK sa doteraz tešilo sedem športovcov, ku ktorým v piatok 3. marca pribudne ďalší víťaz, ten získa 47 centimetrov vysokú putovnú umeleckú plastiku z dielne akademického sochára Jána Leška. "Galavečer ŠOK je už niekoľko rokov akási oscarová noc košického športu. Vo viacerých slovenských mestách sú oceňovaní najlepší športovci, no myslím si, že nikde nemá oceňovanie takú úroveň ako u nás v Košiciach," uviedol primátor Richard Raši. "Máme 20 osobností, z ktorých všetci sú laureáti. Jediná zatiaľ nezodpovedaná otázka je, kto sa stane víťazom ankety ŠOK 2016. Nie je to súťaž, ale skôr nominácia a všetci z nominovaných sú pre nás rovnako cenní a zároveň sú naveky zapísaní v histórii tejto ankety," uviedol Branislav Koniar zo spoločnosti Progress Promotion, ktorá je organizátor ankety.

Novinka je kategória Masters, v ktorej ocenia tých, ktorí sa športu a športovaniu venujú celý život a aj v seniorskom veku dosahujú obdivuhodné výsledky. Vlaňajší ročník ankety priniesol premiérové udelenie ocenenia Legenda - In memoriam horolezcovi Jozefovi Psotkovi. Tentoraz získa rovnakú poctu legendárny futbalista Andrej Kvašňák. Cenu v jeho mene prevezme syn Jaroslav. Organizátori očakávajú takmer 400 hostí, medzi ktorými bude viacero zaujímavých osobností. Pozvanie už prijali prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel, generálny sekretár SOV Jozef Liba, prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik či primátor Košíc Richard Raši.

Už niekoľko týždňov pred slávnostným galavečerom je známa desiatka laureátov v hlavnej kategórii. Nachádza sa v nej aj kapitán hokejistov HC Košice Ladislav Nagy, ktorý sa však na galavečere nezúčastní, keďže v tom čase bude na zápase Tipsport Ligy v Trenčíne. "Mrzí ma, že sa na tejto akcii nezúčastním, no okolnosti ma nepustia. Iba ak by pán primátor po mňa poslal vrtuľník. Ak sa tak nestane, ocenenie za mňa prevezme manželka," uviedol Nagy s úsmevom. Podobne ako majster sveta z roku 2002 sa na galavečere nezúčastní ani atlétka Alexandra Bezeková, ktorá bude v tom čase na 34. halových majstrovstvách Európy v Belehrade.

V ôsmom ročníku ankety sa organizátori rozhodli oceniť rovných 20 športovcov, resp. športových subjektov. V kategórii Kolektív si ocenenie prevezmú zástupcovia florbalového klubu Akademik TU Košice. "Tento šport sa na Slovensku rozvíja a to nás veľmi teší. Aj naša účasť v tejto ankete je motivácia do budúcna. Naša minulá sezóna bola úspešná, keďže náš klub získal tituly v troch kategóriách - muži, juniori, dorast. Myslím si, že nominácia nášho klubu v tejto ankete je oprávnená," uviedol tréner A-mužstva Róbert Bučko.

Laureáti TOP 10 ŠOK 2016:

Michal Baťka (basketbal), Alexandra Bezeková (atletika), Saskia Cakoci (fitness), Romana Gajdošová (triatlon), Miroslav Jakubov (volejbal), Ladislav Nagy (hokej), Peter Šinglár (futbal), Dominik Turek (florbal), Jozef Urban (atletika), Zuzana Žirková (basketbal)

Hendikepovaný športovec: Marcel Pavlík (lukostreľba)
Športový kolektív: Akademik TU Košice (florbal)
Masters: Maxibasketball TU Košice
Nádeje: Karin Boříková (vodné lyžovanie), Gabriela Briškárová (taekwondo), Sarah Saloňová (kickbox)

Doterajší víťazi ankety ŠOK:

2009 - Dana Velďáková (atletika)
2010 - Peter Bartoš (hokej)
2011 - Lucia Kupčíková (basketbal)
2012 - Igor Kočiš (kulturistika)
2013 - Richard Štochl (hádzaná)
2014 - Alexander Vaško ml. (vodné lyžovanie)
2015 - Anna Karolína Schmiedlová (tenis)