Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

SLOVENSKÝ ŠPORT 2016: Zažiaril Svitko,Cibulková sa rozbehla za titulmi

Foto: TASR

V prvej polovici roka 2016 zaujali vo svete športu viaceré pozoruhodné výkony Slovákov. V nasledujúcich riadkoch si pripomeňme tie najzaujímavejšie.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Výberová chronológia športových udalostí roku 2016 z pohľadu úspechov slovenských reprezentácií, klubov i jednotlivcov - 1. polrok.

JANUÁR:


5. januára - Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila 3. miesto v slalome Svetového pohára v talianskej Santa Catarine. V druhom kole sa posunula o desať priečok vpred.

9. januára - Biatlonistka Paulína Fialková obsadila 6. miesto v stíhacích pretekoch štvrtého kola Svetového pohára v nemeckom Ruhpoldingu.

12. januára - Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová vyhrala nočný slalom Svetového pohára v rakúskom Flachau. Petra Vlhová vďaka najlepšej jazde v druhom kole obsadila 6. miesto.

14. januára - Biatlonistka Paulína Fialková obsadila 7. miesto vo vytrvalostných pretekoch na 15 km v piatom kole Svetového pohára v nemeckom Ruhpoldingu.

15. januára - Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová triumfovala aj v druhom nočnom slalome Svetového pohára v rakúskom Flachau. Petra Vlhová skončila tretia a prvýkrát v histórii sa na pódiu v prestížnom seriáli ocitli dve Slovenky.

16. januára - Motocyklista Štefan Svitko obsadil na 38. ročníku Rely Dakar druhé miesto v celkovej klasifikácii, čo je historicky najlepšie umiestnenie Slováka. Na prestížnom podujatí vyhral 10. etapu.

22. januára - Lyžiar Adam Žampa skončil na 5. mieste v pretekoch alpskej kombinácie Svetového pohára v rakúskom Kitzbüheli.

30. januára - Tenistka Tereza Mihalíková s Ruskou Annou Kalinskou vyhrali juniorskú štvorhu na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Pre Mihalíkovú to bol druhý grandslamový titul v kariére.

30. januára - Snoubordistka Klaudia Medlová skončila na 7. mieste v disciplíne slopestyle pri svojej premiére na prestížnych X-Games v americkom Aspene.

Slovenská snoubordistka Klaudia Medlová, archívne foto.
Foto: TASR/AP


30. januára - Krasokorčuliari Lukáš Csölley a Federica Testová obsadili 8. miesto v súťaži tanečných párov na ME v Bratislave a dosiahli najlepší výsledok usporiadateľskej krajiny na podujatí.

FEBRUÁR


6. februára - Biatlonista Matej Kazár obsadil desiate miesto v pretekoch s hromadným štartom na 15 km na podujatí Svetového pohára v kanadskom Canmore.

13. februára - Snoubordistka Klaudia Medlová triumfovala vo finále Big Air žien na podujatí Ale Invite v Göteborgu v rámci World Snowboard Tour.

14. februára - Tenista Martin Kližan sa stal víťazom dvojhry na halovom turnaji ATP v holandskom Rotterdame. Vo finále zdolal Francúza Gaela Monfilsa 6:7 (1), 6:3, 6:1 a získal štvrtý singlový titul na ATP Tour.

15. februára - Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila desiate miesto v slalome Svetového pohára vo švajčiarskej Crans Montane.

18. februára - Hokejista Sebastian Čederle vybojoval na Zimných olympijských hrách mládeže v nórskom Lillehammeri v súťaži zručností striebornú medailu.

24. februára - Miešaná štafeta v zložení Paulína Fialková, Jana Gereková, Matej Kazár, Martin Otčenáš získala na majstrovstvách Európy v biatlone v ruskom stredisku Ťumen striebornú medailu.

27. februára - Biatlonistka Paulína Fialková obsadila piate miesto v stíhacích pretekoch na 10 km na majstrovstvách Európy v ruskom stredisku Ťumeň. Predtým skončila desiata na 7,5 km. U mužov obsadil Matej Kazár siedme miesto v stíhacích pretekoch na 12,5 km.

Na snímke slovenská biatlonistka Paulína Fialková.
Foto: TASR/AP


27. februára - Cyklista Peter Sagan skončil druhý na pretekoch Omloop Het Nieuwsblad v okolí belgického Gentu.

28. februára - Biatlonistka Paulína Fialková získala striebro v pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km na majstrovstvách Európy v ruskom stredisku Ťumeň.

28. februára - Snouboridstka Klaudia Medlová obsadila piate miesto v disciplíne Big Air na podujatí X-Games v nórskom Osle.

MAREC


6. marca - Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila tretie miesto v historicky prvých pretekoch zjazdárskeho Svetového pohára na území samostatného Slovenska. Petra Vlhová skončila v Jasnej na deviatej pozícii.

10. marca - Ivaná Horná sa stala vicemajsterkou Európy v klasickom silovom trojboji na kontinentálnom šampionáte v estónskom Tartu.

15. marca - Cyklista Peter Sagan obsadil druhé miesto v celkovom poradí pretekov Tirreno-Adriatico. Zároveň sa stal víťazom bodovacej súťaže.

15. marca - Paralympionička Veronika Vadovičová prekonala na Svetovom pohári strelcov v thajskom Bangkoku svetový rekord v mix disciplíne R3 - vzduchová puška v ľahu 60 rán. Celkovým nástrelom 639,7 bodov získala zlato.

Veronika Vadovičová
Foto: TASR/Martin Baumann


17. marca - Paralympionička Veronika Vadovičová triumfovala v disciplíne R2 (vzduchová puška v stoji 40 rán) na Svetovom pohári strelcov v thajskom Bangkoku. K prvenstvu vo finále pridala aj nový európsky rekord.

18. marca - Snoubordistka Klaudia Medlová obsadila na prestížnom podujatí Nine Queens v rakúskom stredisku Serfaus Fiss Ladis delené druhé miesto.

18. marca - Cyklista Erik Baška vyhral klasiku Handzame Classic na severozápade Belgicka.

18. marca - Paracyklista Jozef Metelka vybojoval na majstrovstvách sveta v talianskom meste Montichiari striebornú medailu na kilometrovej trati s pevným štartom.

19. marca - Paracyklista Jozef Metelka získal zlato na MS v Montichiari v stíhacích pretekoch na 4 km.

19. marca - Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila vo finálovom slalome Svetového pohára vo švajčiarskom St. Moritzi druhé miesto. V sezónnom hodnotení disciplíny skončila historicky na druhom mieste.

20. marca - Atlétka Iveta Putalová skončila vo finále na 400 m na halových MS v Portlande na šiestom mieste.

22. marca - Skeetarka Danka Barteková obsadila v pretekoch Svetového pohára v cyperskej Nikózii v streľbe z brokových zbraní štvrtú priečku.

Na snímke slovenská skeetarka Danka Barteková.
Foto: TASR/Michal Svítok


25. marca - Cyklista Peter Sagan obsadil druhé miesto na 59. ročníku belgickej klasiky E3 Harelbeke.

27. marca - Cyklista Peter Sagan triumfoval v belgickej klasike Gent – Wevelgem.

APRÍL


3. apríla - Cyklista Peter Sagan sa stal víťazom jubilejného 100. ročníka belgickej klasiky Okolo Flámska.

10. apríla - Tenistka Dominika Cibulková získala v poľských Katoviciach piaty titul na okruhu WTA. Vo finále zdolala Talianku Camilu Giorgiovú 6:4, 6:0.

16. apríla - Strelec Juraj Tužinský vybojoval vo vzduchovej pištoli 60 na podujatí Svetového pohára v Riu de Janeiro tretie miesto.

26. apríla - Vladimír Moravčík získal svetový titul v thajskom boxe. Stal sa interkontinentálnym šampiónom najprestížnejšej organizácie WMC (World Muaythai Council) vo váhovej kategórii do 76,2 kg.

MÁJ


6. mája - Kulturista Igor Kočiš triumfoval v kategórii do 70 kg na ME v kulturistike a fitnes v španielskej Santa Susanne.

Igor Kočiš
Foto: TASR/Pavel Neubauer


7. mája - Fitneska Sabína Pleváková získala európske tituly v kategórii bikiny fitnes žien a junioriek do 160 cm v španielskej Santa Susanne. Na najvyššie priečky dosiahli aj Saskia Cakoci (bikiny fitnes ženy do 172 cm) a Tatiana Kožuchová (fitnes žien nad 163 cm).

8. mája - Veslár Lukáš Babač získal titul kontinentálneho šampióna v skife ľahkých váh na ME v nemeckom Brandenburgu.

14. mája - Vodný slalomár Alexander Slafkovský sa stal v Liptovskom Mikuláši majstrom Európy v C1. Vo finálovej jazde bol o 1,79 s rýchlejší ako ďalší Slovák Michal Martikán. Hliadka 3xC1 v zložení Michal Martikán, Matej Beňuš, Alexander Slafkovský získala tiež zlatú medailu.

15. mája - Vodná slalomárka Jana Dukátová obsadila v K1 na ME v Liptovskom Mikuláši tretiu priečku. Posádka Tomáš Kučera, Ján Bátik získala zlato v C2, rovnako ako hliadka 3xC2 v zložení Ladislav a Peter Škantárovci, Peter a Pavol Hochschornerovci a Tomáš Kučera s Jánom Batíkom. Hliadka žien 3xK1 v zložení Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Nevařilová vybojovala bronz.

22. mája - Plavec Richard Nagy získal na ME v Londýne striebornú medailu vo finále na 400 m polohové preteky.

23. mája - Cyklista Peter Sagan zvíťazil v bodovacej súťaži na pretekoch Okolo Kalifornie. Sagan sa radoval z triumfu v prvej a štvrtej etape.

Na archívnej snímke slovenský cyklista Peter Sagan.
Foto: TASR/AP


27. mája - Reprezentantka v pretláčaní rukou Lucia Debnárová získala ôsmy titul majsterky Európy. Na kontinentálnom šampionáte v Bukurešti triumfovala v ľavej ruke v kategórii do 60 kg, v pravej ruke bola druhá.

28. mája - Kanoistka Martina Kohlová skončila v pretekoch v K1 na 200 m v rámci Svetového pohára v Račiciach na treťom mieste.

JÚN


2. júna - Kanoistky na divokej vode Katarína Kopúnová a Barbora Kortišová získali bronzové medaily v C2 žien v Banje Luke na MS v zjazde.

5. júna - Slovenská kickboxerka Veronika Petríková sa v Košiciach stala profesionálnou majsterkou sveta v K1 do 56 kg organizácie WAKO.

10. júna - Dvojkajak v zložení Miroslav Zaťko a Ľubomír Beňo vybojoval zlato v disciplíne K2 500 metrov na akademických MS v rýchlostnej kanoistike v portugalskom rezorte Montemor-o-Velho.

11. júna - Vodný slalomár Alexander Slafkovský zvíťazil na podujatí Svetového pohára v La Seu d'Urgell v C1.

15. júna - Slovenskí futbalisti zvíťazili v zápase B-skupiny EURO 2016 nad Ruskom 2:1 Zverenci trénera Jána Kozáka získali na štadióne Pierrea Mauroya v Lille historické tri body na európskom šampionáte.

Na snímke vľavo Martin Škrtel, vpravo jeho spoluhráč Vladimír Weiss.
Foto: TASR/Martin Baumann


18. júna - Vodný slalomár Alexander Slafkovský triumfoval na podujatí Svetového pohára vo francúzskom Pau v C1.

19. júna - Cyklista Peter Sagan vyhral dve etapy na podujatí Okolo Švajčiarska.

19. júna - Vodná slalomárka Jana Dukátová si na podujatí SP vo francúzskom Pau vybojovala v K1 druhé miesto. V celkovej klasifikácii skončila tretia.

21. júna - Futbaloví reprezentanti remizovali na EURO 2016 s Anglickom 0:0. V tabuľke B-skupiny skončili tretí so štyrmi bodmi, čo im zabezpečilo postup do osemfinále.

23. júna - Strelec Erik Varga obsadil vo finále trapu na podujatí Svetového pohára v Baku striebornú pozíciu.

25. júna - Štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka získal na ME rýchlostných kanoistov v Moskve striebro na 500 m.

25. júna - Tenistka Dominika Cibulková získala na tráve v anglickom Eastbourne svoj šiesty titul na okruhu WTA. Vo finále dvojhry si poradila s Češkou Karolínou Plíškovou 7:5, 6:3.

25. júna - Silová trojbojárka Ivana Horná získala na MS v texaskom Killeene v kategórii do 63 kg striebornú medailu a vytvorila aj dva európske rekordy.

Ivana Horná (vľavo)
Foto: Facebook


26. júna - Štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka získal na ME rýchlostných kanoistov v Moskve zlato na olympijskom kilometri. Dvojkajak v zložení Martin Jankovec, Gábor Jakubík získal zlato na 500 m. Ivana Kmeťová finišovala vo finále K1 na 200 m na bronzovej priečke.