Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Ruské úrady chcú pri vyšetrovaní dopingu spolupracovať s WADA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Svetová antidopingová agentúra oznámila, že má databázu všetkých dopingových testov z moskovského laboratória z rokov 2012 - 2015

Moskva 13. novembra (TASR) - Ruské úrady požiadali Svetovú antidopingovú agentúru (WADA), aby sa spojili pri vyšetrovaní nových informácií o dopingových prípadov.

WADA v piatok podľa agentúry AP oznámila, že má databázu všetkých dopingových testov z moskovského laboratória z rokov 2012 - 2015, čo by mohlo detailnejšie objasniť prácu vtedajšieho riaditeľa laboratória Grigorija Rodčenkova. Ten prezradil praktiky laboratória v spolupráci s Ruskou antidopingovou agentúrou (RUSADA), čo viedlo k suspendácii ruských športovcov na viacerých významných podujatiach vrátane OH 2016 v Rio de Janeiro.

Hovorkyňa ruskej vyšetrovacej komisie Svetlana Petrenková povedala, že orgán je pripravený na spoluprácu s WADA. Žiadosť Rusov prichádza týždeň po tom, ako tvrdili, že zmarili pokus o získanie databázy. Podľa Petrenkovej sa Rodčenkov snažil v mene WADA získať databázu od súčasného vedenia laboratória. Riaditeľka laboratória Maria Dikunecová to však odmietla, databázu zaistila a kontaktovala ruské úrady.