Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

SADA bojuje proti dopingu, najviac testov absolvovali Sagan a Tóth

Z tlačovej konferencie Antidopingovej agentúry Slovenskej republiky (SADA) 12. júna 2017 v Bratislave. Na snímke zľava riaditeľka SADA Žaneta Csáderová, antidopingový komisár Ľubomír Gulán, tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov Norbert Javorčík, plážová volejbalistka Dominika Nestarcová a vodný slalomár Matej Beňuš. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Antidopingová agentúra SR (SADA) vykonala vlani viac ako 500 odberov. Porušenia antidopingových pravidiel sa v roku 2016 dopustili piati slovenskí športovci, dva prípady sú ešte v štádiu riešenia.

Bratislava 12. júna (TASR) - Užívanie dopingu už dlhé roky patrí medzi hlavné problémy športu na celom svete. Na Slovensku boj proti zakázaným podporným látkam zastrešuje Antidopingová agentúra Slovenskej Republiky (SADA). Tá vlani vykonala viac ako 500 odberov. Porušenia antidopingových pravidiel sa v roku 2016 dopustili piati slovenskí športovci, dva prípady sú ešte v štádiu riešenia.

SADA sa vlani sústredila najmä na mimosúťažné testovanie vrcholových športovcov pred olympijskými hrami v Riu de Janeiro, futbalovej reprezentácie pred EURO 2016, ako aj na súťažné a mimosúťažné testovanie rizikových športov. Agentúra z roka na rok zvyšuje počet odberov moču. V roku 2014 to bolo 387, o rok neskôr 432 a vlani 508. "Až 311 odberov sme urobili vo vlastnej réžii, z toho 131 bolo počas súťaží a 180 mimo nich. Ďalších 197 sme robili v spolupráci s národnými a medzinárodnými zväzmi a federáciami. Išlo o podujatia nielen národného, ale aj európskeho a svetového významu. Z dôvodu konania olympijských a paralympijských hier sme testovali širší výber slovenských reprezentantov. Takisto sme pred odchodom na EURO robili testy národnému futbalovému tímu," bilancovala vlaňajší rok riaditeľka SADA Žaneta Csáderová.

Odbery moču vykonali v jednotlivých športoch nasledovne (top 10): futbal 49, atletika 44, plávanie 28, rýchlostná kanoistika 21, ľadový hokej 18, kulturistika a fitnes 18, zápasenie 14, vodný slalom 11, box 11, športová streľba 9. Najčastejšie testovanými boli tí najlepší - dvojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan (39 odberov) a olympijský šampión v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth (10).

SADA postupne získava skúsenosti aj s odbermi krvi a vytvára zázemie pre ich zvyšovanie. V roku 2016 sa mierne zvýšil počet odberov pre potreby biologického pasu športovca (ABP) i na zistenie rastového hormónu (GH). Spolu takýchto odberov agentúra vykonala 25.

Porušenia antidopingových pravidiel sa vlani na Slovensku dopustili hráči ľadového hokeja, kulturista a športovci naturálnej kulturistiky - celkovo išlo o päť prípadov. Dva prípady, v boxe a zápasení, sú ešte v štádiu vyšetrovania. Z pohľadu užívania zakázaných látok boli nájdené kanabinoidy, anabolické látky, hormonálne a metabolické modulátory a peptidové hormóny. Medzi porušenia antidopingových pravidiel patria aj odmietnutie dopingovej kontroly alebo manipulácia so vzorkami.

Lekár a antidopingový komisár MUDr. Ľubomír Gulan upozornil, že pre užívanie spoločenských drog sú najviac rizikové kolektív a mládež. "Okrem štandardných testov moču alebo krvi v akreditovanom laboratóriu WADA robíme aj tzv. skríningové testy. Dokážu takmer okamžite odhaliť vybrané látky v moči, ktoré sú počas súťaže zakázané. Využívame najmä viacparametrové testy 'Multi' a jednoparametrové testy 'THC'. Toto testovanie robíme najmä pri kolektívnych športoch, aj pri mládežníckych kategóriách. Kolektív a mládež sú totiž najviac rizikové pre užívanie spoločenských drog," uviedol Gulan.

V roku 2016 bol nosnou časťou zakázaných látok a ich vzťahu k liekom registrovaným na Slovensku projekt zázemia databázy (www.zakazanelatky.sk). Prostredníctvom projektu si môžu športovci vyhľadať liek a overiť prítomnosť zakázanej látky. Väčšina odkonzultovaných liekov pracovníkmi SADA neobsahovala zakázanú látku, v niektorých prípadoch boli odporučené zmeny medikácie. Vlani agentúra udelila jednu terapeutickú výnimku pre zakázanú látku vilanterol.

Dôležité poslanie SADA je aj poskytovanie informácií, výchovná, poradenská a osvetová činnosť v súvislosti s bojom proti dopingu. Mladí športovci by si mali čo najskôr uvedomiť, že prípadné užívanie zakázaných látok môže negatívne ovplyvniť celú ich kariéru. Agentúra pripravila prednášku o rizikách dopingu aj pre slovenských hokejistov do 18 rokov, ktorí sa v úvode roka pripravovali na MS svojej vekovej kategórie v Poprade a Spišskej Novej Vsi. "Prednášku antidopingovej agentúry sme si vyžiadali z viacerých dôvodov. Mladí športovci, a to nielen hokejisti, si totiž často neuvedomia, že doping môže ukončiť ich kariéru v postate hneď na jej začiatku. V hokeji sa, našťastie, doping neobjavuje až tak často, napriek tomu treba stále myslieť napríklad na rôzne suplementy, ktoré hráči používajú. Športovec si nemusí v prvej chvíli uvedomiť, že doplnok stravy, ktorý si kupuje od kamaráta, môže byť kontaminovaný. Práve v tom vidím ja osobne veľké riziko. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sú podľa mňa tieto prednášky dôležité," zdôraznil tréner SR 18 Norbert Javorčík.

V boji proti dopingu pomáha aj systém ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System – Antidopingový správny a riadiaci systém). Ide o internetový databázový systém zriadený Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA). Okrem iného poskytuje informácie o jednotlivých športovcoch, ich miestach pobytu, antidopingových kontrolách, terapeutických výnimkách (TUE) a prípadných sankciách voči športovcom. ADA SR Národný register pre testovanie priebežne aktualizuje. V koordinácii s národnými zväzmi je v ňom aktuálne zaradených 122 reprezentantov v 47 športoch a disciplínach z 26 zväzov a federácií. Vzhľadom na snahu znížiť celkový počet športovcov zaradených v tomto registri a systéme ADAMS predstavuje počet aktuálne zaradených športovcov - od januára 2016 - pokles o 13,5 percenta.

Strieborný singlkanoista vo vodnom slalome z OH v Riu Matej Beňuš tvrdí, že športovci musia pozorne sledovať informácie ohľadom zakázaných látok a dbať na presné zapisovanie do systému ADAMS. "Dopingové kontroly beriem už ako bežnú súčasť môjho života. Byť športovec totiž nie je len chodiť na tréningy a súťaže, je to celý kolobeh vecí a činností, ktoré musia zapadnúť. Okrem toho, že so špecialistami konzultujeme stravu, musíme si študovať aj informácie ohľadom zakázaných látok. Všetci vieme, že zoznamy sa každý rok rozširujú a je na nás, či zbytočne ohrozíme svoju kariéru, alebo to budeme dôrazne sledovať a vyhneme sa problémom. To isté platí aj o nahlasovaní sa do systému, beriem to už ako rutinu," vyjadril sa Beňuš.

Novinka je, že aj športovci môžu dať spätnú väzbu na antidopingových komisárov. Iniciatíva vyšla od SADA a cieľ je skvalitnenie činnosti agentúry vzhľadom na ISO štandardy. Testovaných sa pýtajú, či neboli porušené ich práva, prípadné etické záležitosti, ide o tzv. "dotazníky spokojnosti".