Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Šport

Šéfovia zväzov vyjadrili podporu novému zákonu, do NR SR pôjde v lete

Z tlačovej konferencie po skončení prezentácie navrhovaného znenia Zákona o športe 8. apríla 2015 v Bratislave. Na snímke zľava prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček a generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zákon by mal ísť na rokovanie do Národnej Rady SR v lete, prvé a druhé čítanie bude na jeseň a nový zákon by mal byť účinný od 1. januára 2016.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Vrcholní funkcionári najväčších slovenských športových zväzov vyjadrili v stredu jednohlasnú podporu pripravovanému novému zákonu o športe. Jeho hlavnými cieľmi sú vytvorenie štandardného prostredia a zvýšenie transparentnosti rozdeľovania a používania peňazí.





Členovia pracovnej skupiny predstavili šéfom slovenských športov aktuálne dokončené hrubé paragrafové znenie nefinančnej časti zákona, nasledovať bude finančná časť. S ňou sú spojené otázky, ako nájsť dodatočné zdroje na financovanie športu z verejných zdrojov a ako vytvoriť transparentné prostredie aj pre súkromný sektor, aby šport podporoval.



"Reforma čohokoľvek sa nerobí na rok, robí sa raz za dvadsať rokov. Zákon o športe vzniká na slovenské pomery netradičným spôsobom, začína zdola. A nás to teší a preto sme sa zhodli, že my ako zástupcovia športových zväzov vyjadríme podporu pracovnej skupine. Oboznámili sme sa s prvou časťou zákona, verím, že aj vyjednávanie finančnej časti bude úspešné. Šport na Slovensku je podvyživený, len v porovnaní s Českom a Maďarskom sme výrazne pozadu," povedal prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček chce v slovenskom športe poriadok. "Chceme prezentovať jednotnosť. Zákon ide od športových zväzov a nie zvrchu, že nám niekto rozkáže. Dnes sme debatovali o všeobecnej časti, samozrejme, všetkých bude zaujímať najmä tá finančná. Dôležité je, aby sme sa úrovňou a spôsobom financovia športu dostali aspoň na rovnakú úroveň s okolitými štátmi. Verím, že nový zákon vnesie do slovenského športu celkový poriadok a bude pre všetkých funkčný. Našu podporu má, som presvedčený, že s jeho podobou budú súhlasiť aj menšie zväzy. Čaká nás ešte veľa práce, ale od roku 2016 by mohol vstúpiť do platnosti," uviedol Nemeček.

Tenistov zastupoval generálny sekretár STZ Igor Moška. "Začína sa nová éra v slovenskom športe, dnes najväčšie zväzy deklarovali podporu novému zákonu. Všetci vieme, že šport sa pohybuje vo vysoko konkurenčnom prostredí, doterajšie pravidlá neboli dostatočné. Hlavnou tézou je väčšia autonómia zväzov, výmena za transparentnosť a informovanosť je správna a verím, že sa to celé podarí," dodal Moška.

Zákon by mal ísť na rokovanie do Národnej Rady SR v lete, prvé a druhé čítanie bude na jeseň a nový zákon by mal byť účinný od 1. januára 2016. Nové pravidlá dávajú väčšiu autonómiu zväzom, ale zároveň posilňujú prvky kontroly. Rezortný minister Juraj Draxler pred týždňom uviedol, že cieľom novej právnej úpravy je zvýšiť transparentnosť používania peňazí, ktoré idú na šport. "Podstatné je, aby bola verejnosť oboznámená s finančnými tokmi," deklaroval. Prerozdeľovanie peňazí medzi jednotlivé zväzy má zabezpečiť vzorec tak, aby bola rovnováha medzi financovaním vrcholového a masového športu. "Sú tam prvky, ktoré majú zohľadňovať vrcholový šport, medaily, úspechy, na druhej strane je tam aj početnosť danej základne," dodal Draxler.