Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

SVET ŠPORTU 2016: Zaujali hriešna Šarapovová a zázrak z Leicestru

Foto: TASR/AP

V prvej polovici tohto roka sa zrodilo vo svete športu viacero pozoruhodných výsledkov. V nasledujúcich riadkoch si pripomeňme tie najzaujímavejšie.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Výberová chronológia medzinárodných udalostí vo svete športu roku 2016 - 1. polrok:

JANUÁR


4. januára - Olympijský šampión z Pekingu Sa Jae-hyouk dostal od Juhokórejskej vzpieračskej federácie desaťročný zákaz športovej činnosti za to, že zbil svojho mladého reprezentačného kolegu. Tridsaťročný Sa Jae-hyouk získal na OH 2008 v Pekingu zlatú medailu vo vzpieraní v hmotnostnej kategórii do 77 kg. Hwang Woo-man utrpel pri bitke zranenia, ktoré si vyžiadali šesťtýždňovú liečbu.

5. januára - Fínski hokejisti si vybojovali zlaté medaily na juniorských majstrovstvách sveta v Helsinkách. "Suomi" si v dramatickom finále poradili s Ruskom 4:3 po predĺžení, v zápase o tretie miesto zvíťazili Američania nad Švédskom vysoko 8:3.

6. januára - Slovinský skokan na lyžiach Peter Prevc suverénnym spôsobom vyhral prestížne Turné štyroch mostíkov a ukončil tak sedemročnú rakúsku hegemóniu. Triumfoval s výrazným náskokom 26,5 bodu pred Nemcom Severinom Freundom.
Slovinský skokan na lyžiach Peter Prevc.
Foto: TASR/AP

8. januára - Africkým Futbalistom roka 2015 sa stal Pierre-Emerick Aubameyang z Gabonu. Útočník bundesligovej Borussie Dortmund na tróne pre najlepšieho hráča kontinentu vystriedal Yayu Toureho z Pobrežia Slonoviny (Manchester City), ktorý vyhral anketu štyrikrát za sebou v rokoch 2011-2014.

8. januára - Do Jedenástky roka 2015 podľa Európskej futbalovej únie (UEFA) sa dostalo päť hráčov úradujúceho európskeho šampióna FC Barcelona. Rekordný desiatykrát sa v elitnom tíme UEFA, ktorý vybralo viac ako 7 miliónov fanúšikov prostredníctvom hlasovania na webe UEFA, objavil Portugalčan Cristiano Ronaldo z Realu Madrid.

10. januára - Slovinec Peter Prevc sa stal v rakúskom Kulme historicky prvým slovinským majstrom sveta v letoch na lyžiach. Najväčší favorit triumfoval s náskokom 3,3 bodu pred Nórom Kennethom Gangnesom. Tretí skončil Rakúšan Stefan Kraft. V súťaži družstiev triumfovalo nórske kvarteto v zložení Anders Fannemel, Johann Andre Forfang, Daniel Andre Tande, Kenneth Gangnes.

10. januára - Nórski bežci na lyžiach Therese Johaugová a Martin Johnsrud Sundby sa stali celkovými víťazmi 10. ročníka prestížnej série Tour de Ski. Johaugová sa tešila druhýkrát v kariére, Sundby zopakoval prvenstvo z predchádzajúcich dvoch ročníkov a ako prvý muž v histórii triumfoval trikrát za sebou.

11. januára - Lionel Messi z FC Barcelona sa stal piatykrát držiteľom Zlatej lopty FIFA určenej pre najlepšieho futbalistu roka 2015. Argentínsky útočník triumfoval v prestížnej ankete magazínu France Football a Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pred ďalšími dvoma finalistami - portugalským obhajcom trofeje Cristianom Ronaldom z Realu Madrid a klubovým spoluhráčom Neymarom z Brazílie.

12. januára - Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne rozhodol, že tridsaťštyri hráčov austrálskeho futbalu dostalo dištanc za doping. Škandál sa týka tímu Essendon. Lekári z klubu z predmestia Melbourne, ktorý vo svojej 145-ročnej histórii vyhral 16 ligových titulov, mali hráčom v rámci proteínového programu podávať zakázané látky. Za všetkým stojí kontroverzný športový vedec Stephen Dank. Ten od roku 2011 v minimálnych dávkach ordinoval hráčom látku, ktorú v Severnej Amerike používali pri dopingu koní.

13. januára - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) prepustila generálneho sekretára Jeromeho Valckeho. Vyšetrovacia komora etickej komisie mu navrhla deväťročný zákaz činnosti. FIFA zbavila 55-ročného Francúza všetkých právomocí v septembri 2015 po obvineniach z nelegálneho predaja vstupeniek na atraktívne zápasy MS 2014 v Brazílii.

16. januára - Víťazom 38. ročníka Rely Dakar sa stal motocyklista Toby Price. Medzi automobilmi triumfoval Stéphan Peterhansel a najrýchleším spomedzi kamionistov bol Gerard De Rooy.
Austrálsky motocyklový pretekár Toby Price na KTM na trati 9. etapy Rely Dakar v argentínskom Belene v utorok 12. januára 2016.
Foto: TASR/AP

18. januára - Americká plavkyňa Katie Ledecká prekonala svoj vlastný rekordný zápis a v disciplíne 800 m v.sp. stanovila nové svetové maximum na 8:06,68 s. Podarilo sa jej to na mítingu Arena Pro Swim Series v texaskom Austine. Osemnásťročná olympijská šampiónka vylepšila svoj predošlý rekord o 71 stotín sekundy. "
19. januára - Slávne české dostihové preteky Veľká Pardubickká čelili dopingovému škandálu. Víťazný kôň 125. ročníka Nikas, v sedle s džokejom Marekom Stromským, mal pozitívny test na zakázané látky kofeín a theobromin. Previnenie potvrdila aj analýza B-vzorky.

21. januára - Austrálsky tenista Lleyton Hewitt sa rozlúčil s kariérou prehrou v 2. kole Australian Open. Dvojnásobný grandslamový šampión nestačil na ôsmeho nasadeného Španiela Davida Ferrera, ktorému podľahol v troch setoch 2:6, 4:6, 4:6. Hewitt sa stal vo veku 20 rokov najmladšou singlovou svetovou jednotkou a má na konte dva grandslamové tituly - v roku 2001 triumfoval na US Open a v roku 2002 vo Wimbledone. Dvakrát za sebou vyhral Turnaj majstrov (2001, 2002) i Davisov pohár (1999 a 2003).

30. januára - Nemecká tenistka Angelique Kerberová sa stala víťazkou ženskej dvojhry na Australian Open v Melbourne. Vo finále si ako nasadená sedmička poradila s najvyššie nasadenou obhajkyňou titulu Američankou Serenou Williamsovou 6:4, 3:6, 6:4 a získala prvý grandslamový titul v kariére. Kerberová je po legendárnej Steffi Grafovej druhou nemeckou grandslamovou šampiónkou v open ére.

30. januára - Najúspešnejšou výpravou na krasokorčuliarskych ME v Bratislave sa stalo Rusko s dvoma zlatými, jednou striebornými a všetkými štyrmi možnými bronzovými medailami. Rusky úplne ovládli súťaž žien, v ktorej zlato pre favorizovanú krajinu získala len šestnásťročná debutantka na tomto fóre, Jevgenija Medvedevová. Na striebornú pozíciu odsunula o rok staršiu Jelenu Radionovovú, bronz vybojovala Anna Pogorilá. Úplne prvým zlatým medailistom sa v Bratislave stal Španiel Javier Fernandez, ktorý kontinentálnemu fóru vládne už štvrtý rok v rade. Striebro si domov odviezol izraelský reprezentant Alexej Byčenko a bronz Rus Maxim Kovtun. Úradujúci olympijskí šampióni Tatiana Volosožarová a Maxim Traňkov získali pre Rusko druhý titul v súťaži športových dvojíc, štvrtýkrát v ich kariére. Strieborné medaily si odviezli Nemci Aľona Savčenková a Bruno Massot a bronz ruské duo Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov. Primát v tanečných pároch obhájili Francúzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. Na druhú priečku odsunuli talianske duo Anna Cappelliniová a Luca Lanotte, bronz putuje do Ruska zásluhou Jekateriny Bobrovovej a Dmitrija Soloviova (176,50).

31. januára - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal šiestykrát v kariére víťazom dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Obhajca prvenstva tak vyrovnal rekordný zápis domácej legendy Roya Emersona. V repríze finále 2015 si ako nasadená jednotka poradil s dvojkou "pavúka" Britom Andym Murraym 6:1, 7:5, 7:6 (3).
Srbský tenista Novak Djokovič pózuje s trofejou po tom, ako sa stal šiestykrát v kariére víťazom dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne, keď vo finále vyhral nad Britom Andym Murraym 6:1, 7:5, 7:6 (3) v nedeľu 31. januára 2016.
Foto: TASR/AP


31. januára - Majstrovský titul na ME hádzanárov v Krakove si vybojovali nemeckí reprezentanti, ktorí vo finále najmä vďaka výbornému výkonu brankára Andreasa Wolffa nečakane zdolali Španielov 24:17. Bronzové medaily si odviezli Chorváti, ktorí v zápase o 3. miesto zdolali Nórov 31:24.

FEBRUÁR


1. februára - Víťazom 61. All Star exhibície zámorskej hokejovej NHL sa stal výber Pacifickej divízie, ktorý vo finále miniturnaja štyroch tímov v nashvillskej Bridgestone Arene zdolal tím Atlantickej divízie chudobným skóre 1:0. Autorom jediného gólu bol Corey Perry. Titul MVP pre najužitočnejšieho hráča zábavnej šou získal kapitán víťazného mužstva John Scott, ktorého si fanúšikovia zvolili do exhibície z recesie.

4. februára - Medzinárodná vzpieračská federácia (IWF) potrestala duo ruských juniorských majstrov Európy štvorročnými suspendáciami za doping. Zlatý z MEJ 2014 v kategórii do 85 kg Ilja Atnabajev mal pozitívny test na anabolický steroid stanozolol. Víťaz kategórie do 94 kg Denis Kechter pyká za to, že zmeškal antidopingové kontroly.

8. februára - Hráči Denveru Broncos sa stali víťazmi Národnej ligy amerického futbalu (NFL) v sezóne 2015/16. Tím z Colorada ovládol jubilejný 50. ročník Super Bowlu, keď vo finále v kalifornskej Santa Clare zdolal favorizovanú Carolinu Panthers 24:10 a získal tretiu trofej Vincea Lombardiho v klubovej histórii.
Hráči Denveru Broncos sa tešia z víťazstva v 50. finále amerického futbalu NFL proti Caroline Panthers, ktoré sa pod tradičným názvom Super Bowl hralo v nedeľu 7. februára 2016 v kalifornskej Santa Clare.
Foto: TASR/AP

12. februára - Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie potrestala bývalého generálneho sekretára FIFA Jeromeho Valckeho 12-ročným zákazom akejkoľvek činnosti vo futbale. Francúz napríklad trpel ilegálny predaj vstupeniek pred MS 2014, masívne zneužíval vyúčtovanie služobných ciest a pokúsil sa predať televízne práva na MS 2018 a 2022 pre oblasť Karibiku hlboko pod cenu.

26. februára - Novým prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a nástupcom Josepha Blattera sa stal 45-ročný Švajčiar Gianni Infantino. Rozhodli o tom hlasy 207 členských krajín na mimoriadnom kongrese FIFA v Zürichu. O novej hlave svetového futbalu sa rozhodlo v 2. kole. Infantino uspel v konkurencii bývalého zastupujúceho generálneho sekretára FIFA Jeromea Champagneho, jordánskeho princa Aliho Bin Al Husseina a bahrajnského šejka Salmana bin Ebrahima Al Khalifu.

MAREC


2. marca - Európska futbalová únia (UEFA) potrestala turecký klub Galatasaray Istanbul vyradením z medzinárodných pohárových súťaží na jednu sezónu. Dôvodom bolo závažné porušenie pravidiel UEFA v súvislosti s dodržiavaním finančnej fair play. UEFA už v januári uviedla, že Galatasaray porušil regule a čaká ho trest. Základným princípom finančnej fair play je, že kluby nemajú míňať viac peňazí ako sami zarobia.

4. marca - Český hokejista Jaromír Jágr sa vďaka asistencii v zápase proti Coloradu Avalanche dostal na 3. miesto v historickom poradí produktivity NHL. Pre útočníka Floridy Panthers to bol 1850. bod v zákadnej časti najprestížnejšej súťaže sveta. Viac kanadských bodov získali iba Wayne Gretzky (2857) a Mark Messier (1887).

5. marca - Rakúšan Marcel Hirscher sa vďaka víťazstvu v obrovskom slalome v Kranjskej Gore stal už predčasne piatykrát celkovým víťazom Svetového pohára. Dvadsaťsedemročný lyžiar tak vyrovnal rekord legendárneho Luxemburčana Marca Girardelliho.

7. marca - Ruská tenistka Maria Šarapovová na mimoriadnej tlačovej konferencii v Los Angeles oznámila, že na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open mala pozitívny dopingový test na meldonium. Šarapovová uviedla, že meldonium užívala uplynulých desať rokov, ale na zozname zakázaných sa táto látka objavila až od 1. januára 2016. Svetová antidopingová agentúra (WADA) poslala 22. decembra Šarapovovej informáciu o zmenách, ale 28-ročná tenistka priznala, že si zoznam zakázaných látok dobre nepreštudovala.
Ruská tenistka Maria Šarapovová, päťnásobná grandslamová víťazka a bývalá svetová jednotka na tlačovej konferencii v Los Angeles 7. marca 2016.
Foto: TASR/AP


9. marca - Špeciálne zložky prehľadali v utorok sídlo Francúzskeho futbalového zväzu (FFF) v Paríži v rámci vyšetrovania korupcie bývalého prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera. Operáciu vykonali francúzski finanční vyšetrovatelia, pričom sa na nej zúčastnili aj švajčiarski úradníci. Pri prehliadke zabavili niekoľko dokumentov.

11. marca - Medzinárodná cyklistická únia (UCI) potrestala za doping Rusa Alexeja Schmidta a Kolumbijčanku Mariu Luisu Calleovú. Bývalého majstra Európy v dráhovej cyklistike usvedčila dodatočná analýza z užitia krvého dopingu EPO v roku 2011. Schmidt dostal dvojročný zákaz s platnosťou od augusta 2015. Niekdajšia majsterka sveta v scratchi mala v júli 2015 pozitívny test na rastový hormón. Jej štvorročný trest vyprší v júli 2019.

13. marca - Švajčiarska lyžiarka Lara Gutová získala prvýkrát v kariére veľký krištáľový glóbus. Dovtedy sa v kariére tešila len z malého glóbusu, ktorý v roku 2014 získala v super G.

13. marca - Futbalisti Parížu Saint-Germain sa stali štvrtýkrát za sebou majstrami Francúzska po tom, čo v súboji 30. kola Ligue 1 deklasovali Troyes na jeho ihrisku 9:0. Parížania získali celkovo šiesty ligový titul v klubovej histórii. Útočníka PSG Zlatana Ibrahimoviča zvolili za najlepšieho hráča sezóny vo francúzskej lige.

17. marca - Plavkyňa Julija Jefimovová bola ďalšou prominentnou ruskou športovkyňou, ktorá mala pozitívny dopingový test na zakázanú látku meldónium. Bol to už druhý dopingový prehrešok 23-ročnej plavkyne. Jefimovová si od novembra 2013 do februára 2015 odpykávala 16-mesačný dištanc po tom, čo jej vo vzorke našli stopy po anabolických steroidoch. Stihla však štartovať na domácich MS v Kazani, kde bývalá svetová rekordérka získala pri svojom "comebacku" zlato na 100 m prsia a bronz na dvojnásobne dlhej trati.
Julia Jefimovová
Foto: TASR/AP


18. marca - Športový arbitrážny súd (CAS) uznal svetové rekordy pre štvoricu britských plavcov. Medzinárodná plavecká federácia (FINA) ich pôvodne odmietla potvrdiť, pretože Briti nepodstúpili dopingový test na erythropoetín (EPO). Kvarteto v zložení Adam Peaty, Francesca Halsallová, Jemma Loweová a Chris Walker-Hebborn triumfovalo na ME 2014 v Berlíne v mixštafete na 4x100 m polohové preteky časom 3:44,02 minúty. Nové svetové maximum (26,62) dosiahol Peaty v rámci štafety aj na 50 m znak. FINA odmietla časy zapísať ako svetové rekordy. Ako dôvod uviedla, že Briti sa síce podrobili dopingovým testom, ale v procedúre chýbal test na EPO. Traja arbitrážni sudcovia z CAS rozhodli, že absencia testu nie je dostatočným dôvodom na neuznanie rekordov.

26. marca - Talianski lyžiari Ivan Origone a Valentina Greggiová stanovili na zjazdovke Chabriéres v zimnom stredisku Vars vo francúzskych južných Alpách nové hodnoty svetových rekordov v rýchlostnom zjazde. Origone výkon svojho brata Simona z roku 2015 zlepšil o vyše 2 km za hodinu na 254,958 km/h a Greggiová maximum Švédky Sanny Tridstrandovej (242,590) posunula na 247,083 km/h.

27. marca - Švajčiarske curlerky získali v kanadskom Swift Current titul majsteriek sveta, keď vo finále vvyhrali nad Japonkami 9:6. Bronz vybojovali Rusky

APRÍL


2. apríla - Španielsky krasokorčuliar Javier Fernandez obhájil titul majstra sveta. Vo voľnej jazde na svetovom šampionáte v Bostone predviedol skvelý výkon s troma štvoritými skokmi a na striebornú pozíciu odsunul svetového rekordéra Juzuru Hanjua z Japonska, tretí bol Číňan Po-jang Ťin. Medzi ženami triumfovala len 16-ročná ruská debutantka Jevgenija Medvedevová pred Američankou Ashley Wagnerovou a svojou krajankou Annou Pogorilou. Titul v tanečných pároch obhájili Francúzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron pred dvoma americkými pármi Maia Shibutaniová, Alex Shibutani a Madison Chocková, Evan Bates. V športových dvojiciach triumfovali kanadskí krasokorčuliari Meagan Duhamelová a Eric Radford a tiež obhájili titul majstrov sveta. Uspeli pred čínskym duom Suej Wen-ťing a Chan Cchung, bronzové medaily získali Nemci Aľona Savčenková a Bruno Massot.

3. apríla - Na užitie zakázanej dopingovej látky meldonium doplatil aj najlepší ruský gymnasta Nikolaj Kuksenkov. Ten sa musel odhlásiť z národného šampionátu deň potom, ako ho informovali o pozitívnom teste na túto substanciu. Bývalý reprezentant Ukrajiny, ktorý od roku 2013 reprezentuje Rusko, vyhral viacboj družstiev na ME 2014 a o rok aj viacboj na prvých Európskych hrách. Na meldonium, ktoré je na zozname zakázaných látok od 1. januára 2016 doplatil aj ruský skeletonista Pavel Kulikov.

5. apríla - Rusko suspendovalo olympijskú víťazku v hode kladivom z roku 2012 Tatjanu Beloborodovovú na základe pozitívneho dopingového testu. Ruské média informovali o dodatočnom pozitívnom náleze z majstrovstiev sveta v roku 2005, na ktorých Beloborodovová získala striebro. V roku 2007 dostala dvojročný dištanc za užívanie steroidov.

10. apríla - Muži Kanady získali titul majstrov sveta v curlingu. Vo finále vo švajčiarskom Bazileji vyhrali nad Dánskom 5:3. Bronz si vybojovali Američania.

14. apríla - Americký basketbalista Kobe Bryant z Los Angeles Lakers sa po 20 rokoch rozlúčil s kariérou v zámorskej NBA fantastickým spôsobom. Všetkých 1346 zápasov odohral výhradne v drese kalifornského klubu a tým posledným bol súboj Lakers proti Utahu (101:96). V ňom sa 37-ročný rozohrávač rozlúčil ako sa na legendu patrí, za 42 minút pobytu na palubovke nastrieľal 60 bodov.
Hráč Los Angeles Lakers Kobe Bryant sa prihovára k svojim fanúšikom na konci zápasu zámorskej basketbalovej NBA proti Utahu Jazz v Los Angeles 13. apríla 2016.
Foto: TASR/AP


17. apríla - Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) suspendovala 14 členských zväzov. Išlo o reakciu na dlhoročný spor medzi FIBA a spoločnosťou Euroleague Commercial Assets (ECA). Európska zložka FIBA dočasne vylúčila zo svojich radov Španielsko, Rusko, Srbsko, Chorvátsko, Litvu, Grécko, Taliansko, Izrael, Čiernu Horu, Macedónsko, Bosnu a Hercegovinu, Slovinsko, Poľsko a Turecko.

18. apríla - Etiópsky vytrvalec Lemi Berhanu Hayle sa stal víťazom 120. ročníka Bostonského maratónu a slávil tak svoj najväčší triumf v doterajšej kariére. Trať dlhú 42,195 km zvládol za 2:12:45 h. Medzi ženami dominovala jeho krajanka Atsede Baysaová. Prvýkrát v histórii najstaršieho svetového maratónu tak vyhrali mužskú i ženskú kategóriu bežci z Etiópie.

19. apríla - Tenisové hviezdy Novak Djokovič a Serena Williamsová i tím ragbistov Nového Zélandu získali v Berlíne prestížne ocenenia Laureus pre najlepších športovcov za rok 2015. Športového "Oskara" si Djokovič pripísal druhý rok za sebou. Serena Williamsová má na konte už štyri ocenenia a vyrovnala sa tak švajčiarskemu tenistovi Rogerovi Federerovi. Za celoživotný prínos získal cenu Laureus niekdajší jazdec formuly 1 Niki Lauda a za prácu v oblasti charity nedávno zosnulý bývalý holandský futbalista Johan Cruyff.

24. apríla - Keňania Eliud Kipchoge a Jemima Sumgongová triumfovali na prestížnom Londýnskom maratóne. Kipchoge zabehol traťový rekord a iba o osem sekúnd zaostal za svetovým maximom. Sumgongová vyhrala napriek tomu, že v priebehu pretekov sa zaplietla do pádu. Kipchoge prekonal doterajší najlepší londýnsky čas, ktorý držal Wilson Kipsang z roku 2014 a zaradil sa na druhé miesto historických tabuliek. Svetový rekord drží Dennis Kimetto (Berlín 2014) výkonom 2:02:57 h.

MÁJ


2. mája - Futbalisti Leicestru City sa stali senzačným majstrom anglickej Premier League. Oporu Leicesteru City Jamieho Vardyho vyhlásila britská Asociácia futbalových novinárov za Hráča roka v Anglicku. Claudia Ranieriho zvolili za najlepšieho futbalového trénera v Anglicku.

9. mája - Športový arbitrážny súd (CAS) skrátil o dva roky trest suspendovanému prezidentovi Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelovi Platinimu. Francúzsky funkcionár žiadal úplné zrušenie šesťročného dištancu, no dosiahol len jeho skrátenie na štyri roky. Bezprostredne po verdikte CAS oznámil, že vo funkcii šéfa UEFA skončí. Inštitúciu viedol od roku 2007. Platini dostal v decembri 2015 osemročný trest od etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) za porušenie pravidiel pri netransparentnom finančnom prevode dvoch miliónov švajčiarskych frankov z roku 2011 od bývalého šéfa federácie Josepha Blattera. Ten rovnako neunikol trestu.

15. mája - Futbalisti FC Barcelona dokázali po roku obhájiť titul v španielskej Primera division. Hetrik Luisa Suareza v záverečnom zápase dlhodobej súťaže proti Granade zabezpečil katalánskemu klubu ôsmy majstrovský primát za uplynulých dvanásť rokov.

18. mája - Futbalisti FC Sevilla triumfovali vo finále Európskej ligy nad Liverpoolom 3:1. Španielsky obhajca tak získal v EL rekordný tretí titul v rade a celkovo piaty v súťaži. Sevilla už Pohár UEFA, resp. jeho nástupcu EL vyhrala v rokoch 2006, 2007, 2014 a 2015.
Hráči FC Sevilla oslavujú s pohárom UEFA víťazstvo 3:1 vo finálovom zápase Európskej ligy FC Liverpool - FC Sevilla na štadióne Sv. Jakuba v Bazileji 18. mája 2016.
Foto: TASR/AP


22. mája - Hokejisti Kanady zvíťazili vo finále 80. MS v Rusku nad Fínskom 0:2 a obhájili titul. O góly Kanady sa postarali Connor McDavid a v poslednej sekunde Matt Duchene. Bronzové medaily získali reprezentanti Ruska po výhre 7:3 nad USA v zápase o 3. miesto. Najužitočnejším hráčom turnaja sa stal iba 18-ročný Fín Patrik Laine, Kanaďan Corey Perry sa stal 28. členom Tripple Gold Clubu.

28. mája - Taliansky cyklista Vincenzo Nibali vyhral 99. ročník pretekov Giro d'Italia. Jazdec Astany dobyl taliansku Grand Tour druhýkrát v kariére, z celkového víťazstva sa tešil aj v roku 2013.
28. mája - Víťazmi futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 sa stali hráči Realu Madrid, ktorí vo finále na milánskom San Sire zdolali mestského rivala Atletico po 120-minútovom výsledku 1:1 v jedenástkovom rozstrele 5:3. Real je suverénnym rekordérom súťaže, keď do svojej vitríny získal už 11. trofej za prvenstvo v Európskom pohári majstrov, resp. LM.

JÚN


4. júna - Španielska tenistka Garbine Muguruzová Blancová sa stala víťazkou Roland Garros v Paríži a získala prvý grandslamový titul v kariére. Vo finále dvojhry si ako nasadená štvorka poradila s obhajkyňou titulu a turnajovou jednotkou Američankou Serenou Williamsovou 7:5, 6:4 a dosiahla životný úspech. Dvadsaťdvaročná rodáčka z Venezuely je historicky druhou španielskou šampiónkou antukového vrcholu sezóny.
Španielska tenistka Garbine Muguruzová Blancová.
Foto: TASR/AP


5. júna - Srbský tenista Novak Djokovič vyhral prvýkrát v kariére Roland Garros v Paríži a skompletizoval svoju grandslamovú zbierku. Vo finále dvojhry si ako nasadená jednotka poradil s turnajovou dvojkou Britom Andym Murraym 3:6, 6:1, 6:2, 6:4. "Nole" je po Fredovi Perrym, Donovi Budgeovi, Rodovi Laverovi, Royovi Emersonovi, Andrem Agassim, Rogerovi Federerovi a Rafaelovi Nadalovi ôsmym hráčom, ktorý dokázal triumfovať na všetkých podujatiach veľkej štvorky.

8. júna - Medzinárodná tenisová federácia (ITF) potrestala Rusku Mariu Šarapovovú dvojročným zákazom činnosti za dopingový prehrešok. Trest má spätnú platnosť od 26. januára 2016. Šarapovová neprešla dopingovým testom na úvodnom grandslame roka Australian Open, keď jej v tele našli zakázanú látku meldónium ktorá sa od zaačiaatku roka dostala na zoznam zakázaných substancií. Ruske následne v marci dočasne zastavili činnosť a hrozil jej až štvorročný trest. Nakoniec dostala polovičný.

13. júna - Hokejisti Pittsburghu Penguins vybojovali štvrtýkrát v histórii slávny Stanleyho pohár. O jeho zisku rozhodli v šiestom súboji finálového zápaseu play off, keď zvíťazili na ľade San Jose Sharks 3:1 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy. Najužitočnejším hráčom vyraďovacích bojov sa stal "tučniak" Sidney Crosby.

17. júna - Volejbalisti Srbska sa stali prvýkrát víťazmi prestížnej Svetovej ligy. Vo finálovom zápase turnaja Final Six I. divízie v Krakove zvíťazili nad Brazílčanmi 3:0 a po piatich prehrách v súbojoch o zlato sa konečne dočkali triumfu.

19. júna - Prototyp LMP1 Porsche 919 Hybrid s posádkou Romain Dumas, Neel Jani, Marc Lieb sa stal celkovým víťazom 84. ročníka najslávnejších vytrvalostných motoristických pretekov 24 hodín Le Mans. Česť pustiť posádky štyroch kategórií na francúzsku trať má každý rok iná osobnosť, tentoraz sa pocta ušla americkému hercovi Bradovi Pittovi.

20. júna - Basketbalisti Clevelandu Cavaliers sa stali šampiónmi zámorskej NBA. V rozhodujúcom siedmom zápase finále play off vyhrali na palubovke Golden State Warriors 93:89 a v celej sérii triumfovali 4:3 na zápasy. Stali sa prvým tímom v histórii súťaže, ktorý otočil stav finálovej série z 1:3 na 4:3 a získal titul - pre Cavaliers premiérový v histórii.
Basketbalista Clevelandu Cavaliers LeBron James (uprostred) sa teší po zisku titulu v zámorskej basketbalovej NBA v Oaklande 19. júna 2016.
Foto: TASR/AP


27. júna - Argentínsky futbalový útočník Lionel Messi oznámil koniec reprezentačnej kariéry. Kanonier Barcelony sa odhodlal k tomuto kroku po neúspešnom finále Copa America, ktorom jeho tím prehral s Čile po jedenástkovom rozstrele, v ktorom aj on sám zlyhal. Neskôr svoje rozhodnutie zvrátil a opäť reprezentuje.