Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Výberová chronológia slovenských úspechov v roku 2015

Slovák Peter Sagan sa stal novým majstrom sveta v cestnej cyklistike v kategórii Elite v pretekoch s hromadným štartom mužov 27. septembra 2015 v americkom Richmonde. Foto: TASR/AP

TASR vydáva výberovú chronológiu významných športových úspechov slovenských športovcov roku 2015.


Bratislava 17. decembra (TASR) - Výberová chronológia športových udalostí roku 2015 z pohľadu úspechov slovenských reprezentácií, klubov i jednotlivcov.


JANUÁR

6. Hokejoví reprezentanti si vybojovali bronzové medaily na majstrovstvách sveta do 20 rokov v Kanade, keď zdolali v súboji o tretie miesto favorizovaných Švédov v torontskom Air Canada Centre 4:2. Zopakovali tak doposiaľ jediný medailový úspech zo šampionátov tejto vekovej kategórie, keď sa v roku 1999 tešili rovnako z bronzu.
Slovenskí hokejisti Pavol Skalický (vľavo), Matúš Holenda a v pozadí brankár Daniel Gibl oslavujú víťazstvo v zápase o bronzové medaily na MS hráčov do 20 rokov Švédsko - Slovensko v kanadskom Toronte v pondelok 5. januára 2015. Na snímke vľavo v pozadí tréner Ernest Bokroš.
Foto: TASR/AP

11. Biatlonistka Jana Gereková obsadila piate miesto na pretekoch s hromadným štartom v rámci štvrtého kola Svetového pohára.

13. Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová skončila v nočnom slalome SP v rakúskom Flachau na piatom miesto. V 2. kole dosiahla suverénne najrýchlejší čas.

15. Motocyklista Ivan Jakeš sa stal víťazom 11. etapy Rely Dakar a rovnaký úspech aj v záverečnej 13. etape. Celkovo obsadil 8. miesto. Ďalší slovenský zástupca Štefan Svitko skončil druhý v 13. a tretí vo ôsmej etape, v celkovej klasifikácii bol piaty.

21. Akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková získala bronzovú medailu v slopestyle na majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu.

21. Snoubordistka Klaudia Medlová získala na majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu bronzovú medailu v disciplíne slopestyle a dosiahla životný úspech.

23. Jana Gereková obsadila v 6. kole Svetového pohára v talianskej Anterselve v šprinte na 7,5 km 4. miesto.

25. O prvú medailu pre slovenskú výpravu sa na SZU postarala biatlonistka Paulína Fialková. Na 15 km vytrvalostnej trati skončila v Osrblí na bronzovom stupienku a pre slovenský biatlon vybojovala v histórii univerziád 17. vzácny kov. O dva dni neskôr pridala zlato v šprinte a v stíhacích pretekoch na 10 km pridala do svojej zbierky striebro.

31. Tenistka Tereza Mihalíková sa stala víťazkou juniorskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Vo finále si poradila so štrnástou nasadenou Britkou Katie Swanovou hladko v dvoch setoch 6:1, 6:4 a dosiahla životný úspech.

FEBRUÁR

7. Krasokorčuliari Federica Testová a Lukáš Csölley získali v súťaži tanečných párov na 27. Svetovej zimnej univerziáde v španielskej Granade bronzové medaily.

8. Až osem medailí vybojovala na ME juniorov a kadetov v Zürichu slovenská výprava karatistov. Dovedna tak pozoruhodná zbierka vzácnych kovov predstavuje jedno zlato, štyri striebra a tri bronzy. Slováci tak prekonali vlaňajšiu zbierku siedmich medailí na ME v Lisabone.

8. Lyžiar Matej Falat získal na 27. Svetovej zimnej univerziáde v Granade bronzovú medailu v alpskej kombinácii, pričom iba jedna stotina ho delila od striebra.

9. Akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková si na 27. Svetovej zimnej univerziáde v Granade v disciplíne slopestyle vybojovala striebornú medailu.

13. Cyklista Peter Sagan z tímu Tinkoff-Saxo obsadil druhé miesto v 4. etape Okolo Kataru. Rovnaký výsledok zaznamenal aj v nasledujúcej 5. etape. Okrem toho nazbieral ešte tri štvrté miesta, stal sa víťazom súťaže mladých pretekárov a celkovo obsadil 6. miesto.

14. Matej Falat získal po bronze v alpskej kombinácii na SZU v Granade aj striebro v slalome.

14. Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová dosiahla životný výsledok na MS, keď v slalome skončila štvrtá. Na medailu jej chýbalo 17 stotín, v druhom kole na autorskom kurze svojho otca Timoteja Zuzulu zašla najlepší čas.

15. Tenistka Daniela Hantuchová triumfovala tretíkrát v kariére na turnaji WTA v thajskej Pattayi. Vo finále si poradila s Chorvátkou Aljou Tomljanovičovou v troch setoch 3:6, 6:3, 6:4 a získala siedmy singlový titul na WTA Tour, prvý od júna 2013, keď nenašla premožiteľku na tráve v anglickom Birminghame.

18. Športová strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková obsadila vo svojej tohtosezónnej súťažnej premiére 3. miesto vo finálovom rozstrele trapu na medzinárodných majstrovstvách Kataru.

19. Športový strelec Erik Varga triumfoval v trape na medzinárodných majstrovstvách Kataru.

19. Bežkyňa na lyžiach Alena Procházková obsadila 8. miesto v šprinte klasickou technikou na MS v severských disciplínach vo švédskom Falune.

21. Tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prvýkrát v kariére prebojovala do finále dvojhry na turnaji WTA. Podarilo sa jej to v brazílskom Riu de Janeiro (dotácia 250.000 USD), no neuspela v ňom, keďže prehrala ako turnajová šestka s najvyššie nasadenou Taliankou Sarou Erraniovou.

21. Snoubordistka Klaudia Medlová obsadila v pretekoch Svetového pohára v kanadskom Stonehame tretie miesto v disciplíne slopestyle.

22. Reprezentantka v dráhovej cyklistike Alžbeta Pavlendová obsadila 5. miesto v scratchi na majstrovstvách sveta vo Francúzsku. Postarala sa tak o historicky najlepší výsledok slovenskej pretekárky na svetovom šampionáte.
Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová (vľavo) obsadila druhé miesto v slalome Svetového pohára žien vo švédskom Aare 14. marca 2015.
Foto: TASR/AP

22. Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila v slalome Svetového pohára v slovinskom Maribore druhé miesto a dostala sa tak v seriáli už v 17-tych pretekoch na pódium.

MAREC

4. Družstvo šachistov v zložení Ľubomír Ftáčnik, Igor Štohl, Gennadij Timoščenko a Peter Petrán získalo na majstrovstvách sveta tímov seniorov v Drážďanoch zlaté medaily.

5. Junior Patrik Jány obsadil vo vzduchovej puške 60 na ME v streľbe v holandskom Arnheme šiestu priečku.

6. Reprezentant v športovej streľbe Juraj Tužinský obsadil vo finále vzduchovej pištole 60 na ME v holandskom Arnheme siedme miesto.

7. Atlétka Iveta Putalová skončila štvrtá v slovenskom rekorde 52,84 s na halových majstrovstvách Európy v Prahe.
Iveta Putalová
Foto: TASR/Pavel Neubauer

8. Džudista Peter Žilka obsadil tretie miesto v kategórii do 81 kg na turnaji Európskeho pohára vo švajčiarskom Usteri.

13. Lyžiar Matej Prieložný získal bronzovú medailu v zjazde v kategórii do 18 rokov na MSJ v Kringleasene.

14. Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová dosiahla 18. pódiové umiestnenie v pretekoch Svetového pohára, keď v slalome vo švédskom Aare skončila na druhom mieste za suverénnou Američankou Mikaelou Shiffrinovou.

17. Cyklista Peter Sagan vyhral bodovaciu súťaž na pretekoch Tireno-Adriatico. Na podujatí zároveň dosiahol prvý etapový triumf v sezóne (6. etapa), okrem toho skončil aj dvakrát na druhej priečke.

20. Víťazom 34. ročníka Dudinskej päťdesiatky chodcov sa stal Matej Tóth impozantným spôsobom. Časom 3:34:38 pokoril cenné bariéry, vytvoril nový národný rekord i rekord podujatia a zaradil sa na tretie miesto svetových historických tabuliek.

21. Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová skončila tretia vo finálovom slalome Svetového pohára. Vo francúzskom Meribeli predviedla na krátkom a pomerne jednoduchom svahu konštantné a dynamické jazdy, ktoré jej priniesli 19. pódiové umiestnenie v SP.

21. Športová strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková získala v pretekoch Svetového pohára v Al Ain bronzovú medailu v trape.

22. Karatistka Ingrida Suchánková získala na jubilejných 50. majstrovstvách Európy v Istanbule bronz v športovom zápase kumite v hmotnosti do 61 kg. Okrem nej sa v turnajovom pavúku posunuli vyššie v kumite do 75 kg Matúš Lieskovský a do 68 kg Veronika Semaníková, obaja so 7. miestami, 9-te patrilo v kata Kataríne Longovej.

22. Cyklista Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) obsadil na 106. ročníku pretekov Miláno - San Remo štvrté miesto.

24. Hubert Andrzej Olejnik obsadil v pretekoch Svetového pohára v Al-Aine v dvojitom trape 6. miesto.

29. Triatlonista Richard Varga obsadil na pretekoch Svetovej série ITU v novozélandskom Aucklande siedme miesto. Varga dosiahol v prestížnom seriáli druhý najlepší výsledok v kariére, jeho maximom zostáva 6. miesto z Kitzbühelu 2013.

APRÍL

4. Slovenský reprezentant v bowlingu Tomáš Vrabec obsadil na juniorských ME v Lipsku tretiu priečku.

5. Cyklista Peter Sagan obsadil štvrtú priečku na 99. ročníku pretekov Okolo Flámska.

12. Reprezentant v silovom trojboji Róbert Valach sa stal juniorským majstrom Európy v kategórii do 120 kg. Ďalší slovenský junior Adrian Perháč obsadil v kategórii do 66 kg tretie miesto.

12. Tenistka Anna Karolína Schmiedlová získala v poľských Katoviciach prvý titul na okruhu WTA. Vo finále halového podujatia si ako nasadená osmička poradila s trojkou "pavúka" Taliankou Camilou Giorgiovou v dvoch setoch 6:4, 6:3 a dosiahla životný úspech. Zverenka trénera Milana Martinca sa stala po Radke Zrubákovej, Karine Habšudovej-Cílekovej, Henriete Nagyovej, Daniele Hantuchovej, Martine Suchej, Magdaléne Rybárikovej a Dominike Cibulkovej ôsmou Slovenkou so singlovou trofejou na okruhu WTA.
Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová (vľavo) s trénerom Milanom Martincom pózuje s trofejou po zisku svojho prvého titulu v ženskej dvojhre na okruhu WTA v poľských Katoviciach na tlačovej konferencii v Bratislave 13. apríla 2015.
Foto: TASR/Milan Martinec

12. Tenista Martin Kližan získal v marockej Casablance tretí singlový titul na okruhu ATP. Vo finále antukového podujatia si ako nasadená dvojka poradil so Španielom Danielom Gimenom-Traverom za 76 minút hladko v dvoch setoch 6:2, 6:2.

18. Thajboxer Marko Novák získal v Bratislave titul majstra Európy organizácie WKU, keď v hmotnostnej kategórii do 67 kg zdolal na body Taliana Shana Cangelosiho.

26. Slalomári na divokej vode si v brazílskom Foz do Iguacu na MS juniorov a kategórie do 23 rokov vybojovali vo finále päť medailí, z toho tri zlaté. Juniorskými majstrami sveta sa stali singlista Marko Mirgorodský, kajakári Jakub Grigar a Michaela Haššová, na striebornom stupienku skončili deblisti v kategórii do 23 rokov Matúš Gewissler - Juraj Skákala a bronz pridal v kategórii do 23 rokov kajakár Andrej Málek.

MÁJ

2. Trapistka Zuzana Rehák-Štefečeková skončila v streleckých pretekoch Svetového pohára v cyperskej Larnake piate miesto a ani na tretí pokus si v prebiehajúcej sezóne nevybojovala miestenku na olympijské hry v Rio de Janeiro.

3. Dvojkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr vybojoval na ME v Račiciach striebornú medailu v K2 na 500 m. Matej Rusnák obsadil v C1 na 5000 m na ME v Račiciach štvrté miesto. Dvojkajak v zložení Ivana Kmeťová, Martina Kohlová bol vo finále K2 na 200 m rovnako štvrtý. Zverenky trénera Filipa Petrlu do posledných metrov bojovali o medailu, bronz im napokon vyfúkli Srbky Nikolina a Olivera Moldovanové. Kmeťová skončila 40 minút predtým pri premiére vo finále singla na ME deviata. V nedeľu absolvovala celkovo tri finálové štarty, v K2 na olympijskej päťstovke boli s Kohlovou ôsme.

10. Veslár Lukáš Babač triumfoval v A-finále skifu ľahkej hmotnosti na Svetovom pohári v slovinskom Blede.

10. Kladivárka Martina Hrašnová triumfovala na atletickom mítingu IAAF World Challenge v japonskom meste Kawasaki. Dvojnásobná európska vicešampiónka dosiahla výkon 74,27 metra.

13. Kolkárka Dominika Jankovičová získala zlatú medailu v šprinte na majstrovstvách sveta do 18 rokov v nemeckom Speichersdorfe.

17. Cyklista Peter Sagan dosiahol celkový triumf na pretekoch Okolo Kalifornie, kde zároveň zaknihoval dva etapové vavríny, tri druhé a dve tretie miesta. V bodovej súťaži skončil na striebornej pozícii.

17. Chodec Matej Tóth dosiahol ďalší výrazný úspech v kariére, keď na 11. ročníku Európskeho pohára družstiev v španielskej Murcii finišoval na 20 km časom 1:20:21 na 2. mieste.

18. Slovenská výprava získala na majstrovstvách Európy v kulturistike a fitness mužov, žien a juniorov trinásť cenných kovov. Na šampionáte, ktorý sa uskutočnil v španielskej Santa Susanne, vybojovali Slováci päť seniorských a osem juniorských medailí. Z početného zastúpenia reprezentantov spod Tatier sa najviac darilo juniorke Sabine Plevákovej, ktorá sa stala absolútnou víťazkou v bikiny fitness junioriek (do 163 cm) a potom triumfovala aj medzi ženami (do 158 cm). V kulturistike mužov uspeli Andrej Varga (do 175 cm) a Igor Kočiš (do 70 kg), obaja získali striebra.

20. Kladivárka Martina Hrašnová obsadila na atletickom mítingu World Challenge v Pekingu tretie miesto výkonom 73,80 m.
Na snímke slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Matej Rusnák.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


24. Reprezentanti v raftingu si na majstrovstvách Európy šesťčlenných posádok v Bosne a Hercegovine vybojovali jedinú medailu. Postarala sa o ňu juniorská posádka v kategórii do 19 rokov v zložení Ronald Černý, Oliver Turek, Matúš Vosátko, Július Koyš, Matej Krempaský a Denis Antalík, ktorá získala zlato v slalome. V maratóne obsadili piate miesto. V slalome sa menej darilo mužskému tímu Cabanos, ten v kategórii Open obsadil šieste miesto.

31. Veslár Lukáš Babač si na európskom šampionáte v Poznani vybojoval striebornú medailu. V A-finále skifu ľahkých váh ho predstihol iba Francúz Pierre Houin.

31. Slovensko získalo na ME vodných slalomárov v nemeckom Markkleebergu dokopy až päť medailí 3-0-2. V konečnej bilancii vzácnych kovov zvíťazilo tak ako pred rokom vo Viedni pred Nemeckom 2-4-0, Španielskom 2-0-1, Veľkou Britániou 1-2-3, Slovinskom a Francúzskom 1-0-0. V individuálnych disciplínach získali bronz Matej Beňuš v C1 a Andrej Málek v K1. Tri zlaté kovy pridali hliadky C1 a C2 mužov a K1 žien.

JÚN

5. Slovenská výprava žala medailové úspechy na 25. majstrovstvách Európy v Sofii. Rebeka Martinkovičová vybojovala v kategórii do 21 rokov do 70 kg striebro rovnako ako Andrea Kušnieriková (do 60 kg). O bronzovú medailu sa zaslúžil Marek Emeríci (do 18 rokov, 75 kg), ktorý zopakoval výsledok zo súťaže ľavou rukou. Lucia Debnárová získala na 25. ME v Sofii ďalší titul majsterky Európy, keď triumfovala v ľavej ruke do 60 kg a v pravej ruke pridala striebro. Bronzovú medailu do slovenskej bilancie pridala po výbornom výkone Snežana Babajevová (ľavá ruka do 50 kg).

7. Na turnaji European Open v Minsku obsadil džudista Milan Randl v hmotnosti do 90 kg 5. miesto.

7. Štvrtkárka Iveta Putalová obsadila pri premiére na atletickom seriáli Diamantovej ligy v Birminghame 7. miesto.

8. Košice získali pre rok 2016 titul Európske mesto športu. Rozhodla o tom Medzinárodná komisia Asociácie európskych miest športu (ACES Europe). Východoslovenská metropola tak po prestížnom prívlastku Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 získala ďalší významný titul.

13. Karatistka Ingrida Suchánková obsadila na 1. európskych hrách v Baku v kumite do 61 kg 5. priečku.

14. Triatlonista Richard Varga obsadil na 1. európskych hrách v Baku 5. miesto.

14. Prvú medailu pre Slovensko získal na I. európskych hrách v Baku zápasník István Lévai. V grécko-rímskom štýle v hmotnostnej kategórii do 66 kg vybojoval bronz po tom, čo v dramatickom zápase o 3. miesto zdolal v Aréne Hejdara Alijeva Ukrajinca Denysa Dem'Jankova 6:4 na technické body.

14. Najlepší slovenský džudista Milan Randl skončil na turnaji Grand Prix v Budapešti na piatom mieste.

14. Vodný motorista Marián Jung obohatil svoju cennú zbierku vzácnych kovov ďalším titulom. Na majstrovstvách Európy triedy 0-500 obhájil v Poľsku na jazere Myšliborz prvenstvo z vlaňajška.

15. Dvojkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr obsadil vo finále K2 na 1000 m na 1. európskych hrách štvrté miesto. Úradujúci majstri sveta zaostali v azerbajdžanskom Mingačevire o vyše dve sekundy za víťaznými Maďarmi Zoltánom Kammererom a Tamásom Szalaiom.

16. Marián Hossa sa stal prvým slovenským hokejistom v histórii, ktorý dokázal trikrát vyhrať slávny Stanleyho pohár. Trofej pre víťaza zámorskej NHL získal 36-ročný krídelník zakaždým ako hráč Chicaga, okrem toho bol od roku 2008, teda za uplynulých sedem rokov ešte dvakrát vo finále. Starší z hokejových bratov Hossovcov vybojoval Stanley Cup s Chicagom už v rokoch 2010 a 2013, tretím triumfom sa v historickom poradí slovenských víťazov odpútal od Tomáša Kopeckého, ktorý má v zbierke dva prstene za zisk pohára.
Slovenský hokejista Marián Hossa so Stanleyho pohárom na ceste cez mesto počas osláv 21. augusta 2015 v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

16. Štvorkajak v zložení Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin obsadil vo finále K4 na 1000 m na 1. európskych hrách v Azerbajdžane siedme miesto. Dvojkajak v zložení Ivana Kmeťová, Martina Kohlová obsadil vo finále K2 na 500 m 7. miesto.

16. Reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Rehák-Štefečeková obsadila 8. miesto v trape na 1. európskych hrách v Baku.

17. Športový strelec Erik Varga v trape na EH v Baku vybojoval striebro. Vo finále prehral úradujúci majster sveta s Rusom Alexejom Alipovom, keď vo štvrtej sérii netrafil asfaltového holuba. Bronz pridal Juraj Tužinský v disciplíne vzduchová pištoľ 60.

17. Zápasník vo voľnom štýle Jozef Jaloviar obsadil na európskych hrách v Baku piate miesto v hmotnostnej kategórii do 97 kg.

18. Strelci Erik Varga a Zuzana Rehák-Štefečeková získali na EH v Baku zlaté medaily v mix trape.

18. Zápasník Soslan Gaglojev obsadil na I. európskych hrách v Baku piate miesto vo voľnoštýliarskej kategórii do 125 kg. Piate miesto je jeho najlepším výsledkom na vrcholnom seniorskom podujatí, na juniorskej úrovni už získal titul majstra sveta.

19. Reprezentant v športovej streľbe Hubert Andrzej Olejnik obsadil na 1. európskych hrách v dvojitom trape šiestu priečku.

19. Stolná tenistka Eva Ódorová obsadila štvrté miesto v ženskej dvojhre na 1. európskych hrách v Baku.

20. Športový strelec Pavol Kopp získal na I. európskych hrách v Baku striebornú medailu v ľubovoľnej pištoli 60 finálovým výkonom 187,5 bodu. Zároveň vybojoval v tejto disciplíne miestenku na OH 2016 v Riu de Janeiro. Juraj Tužinský skončil ôsmy.

20. Skeetarka Danka Barteková obsadila na I. európskych hrách v Baku štvrté miesto.

20. Reprezentant v športovej gymnastike Slavomír Michňák obsadil vo finále na koni s držadlami na I. európskych hrách v Baku šieste miesto.

21. Vodní slalomári Matej Beňuš a Alexander Slafkovský obsadili v 1. kole Svetového pohára slalomárov na divokej vode v pražskej Troji piate resp. šieste miesto v C1.

21. Cyklista Peter Sagan zaknihoval dva etapové vavríny na pretekoch Okolo Švajčiarska a vyhral bodovaciu súťaž. Zároveň pridal aj dve druhé miesta a jedno štvrté.

22. Strelci Štefan Zemko a Danka Barteková obsadili v mix skeete na 1. európskych hrách štvrtú priečku.

23. Boxer Viliam Tankó dosiahol životný úspech, keď sa na I. EH v Baku prebojoval do semifinále kategórie do 52 kg a tak si zaistil bronzovú medailu. V boji o postup do finále neskôr prehral s Talianom Vincenzom Picardim.

28. Hokejbaloví reprezentanti obhájili na MS vo švajčiarskom Zugu zlaté medaily. V nedeľňajšom finále triumfovali nad výberom USA 4:3 po predĺžení a obhájili tak titul svetových šampiónov spred dvoch rokov z Kanady. Slovenky si zo šampionátu odviezli bronz.

28. Druhé kolo SP v Krakove prialo slovenským vodným slalomárom. Z triumfu v C1 sa tešil Matej Beňuš, druhé miesto v K1 pridal Martin Halčin. Jana Dukátová v K1 žien skončila šiesta.

J Ú L

5. Vodní slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci ovládli disciplínu C2 na pretekoch 3. kola SP v Liptovskom Mikuláši. V K1 triumfovala Jana Dukátová, v C1 vyhral Michal Martinkán pred Alexandrom Slafkovským.

5. Cyklista Peter Sagan vystúpil v 2. etape na 102. ročníku Tour de France (TdF) prvýkrát na pódium, keď finišoval na druhej priečke.

8. Plavkyňa Katarína Listopadová získala bronzovú medailu vo finále na 100 m motýlik na 28. Svetovej letnej univerziáde v kórejskom Gwandžu. Matúš Bubeník získal striebro v skoku do výšky výkonom 228 cm, ktorým si zároveň vytvoril nové osobné maximum.

9. Futbalová reprezentácia poskočila v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na 15. priečku a prekonala historické maximum.

11. Triatlonista Richard Varga obsadil v kategórii elite na ME v Ženeve štvrté miesto, medaila mu ušla len o 3,6 sekundy.

11. Tenistka Tereza Mihalíková s Bieloruskou Verou Lapkovou postúpili do finále juniorskej štvorhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V ňom následne podľahli maďarskému páru Dalma Gálfiová, Fanni Stollarová 3:6, 2:6.

19. Tenistka Anna Karolína Schmiedlová získala v Bukurešti druhý titul na okruhu WTA a prvýkrát v kariére sa stala národnou singlovou jednotkou. Vo finále si poradila s najvyššie nasadenou Taliankou Sarou Erraniovou v dvoch setoch 7:6 (3), 6:3. Prvú cennú trofej vybojovala v apríli na harde v poľských Katoviciach.

24. Schmiedlová postúpila do semifinále ďalšieho turnaja WTA v Bad Gasteine,

24. Družstvo skeetarok v zložení Danka Barteková, Andrea Stranovská a Veronika Sýkorová obhájilo na ME v Pragersku zlato v tímovej súťaži. Barteková sa tešila aj v individuálnom skeete, v ktorom sa stala vicemajsterkou Európy.

26. Trapistka Zuzana Rehák-Štefečeková sa na ME v Pragersku stala majsterkou starého kontinentu a vybojovala si miestenku na OH v Rio de Janeiro. Spoločne s Janou Mezeiovou a Luciou Boórovou pridali striebro v tímovej súťaži.
Slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom tričku pre najlepšieho špurtéra (vľavo) pózuje na pódiu s celkovým víťazom Britom Chrisom Froomeom (vpravo) na konci záverečnej 21. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France na trati zo Sevresu do Paríža, dlhej 109.5 km 26. júla 2015.
Foto: TASR/AP

26. Cyklista Peter Sagan získal na Tour de France štvrtýkrát v rade zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. Na 102. ročníku slávneho podujatia obsadil päťkrát druhú priečku a dva razy vystúpil na tretí stupienok.

27. Reprezentant vo vodnom lyžovaní za vlekom Alexander Vaško vylepšil svoj vlastný svetový rekord. Na medzinárodnom turnaji v nemeckom Kiefersfeldene získal dve zlaté medaily, pričom v skokoch stanovil hodnotu toho najdlhšieho na 64,7 m.

28. Džudistka Dominika Kincelová získala na XIII. európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v gruzínskom Tbilisi v kategórii do 44 kg bronzovú medailu. Miroslav Kopiš získal do 81 kg striebro rovnako ako Matúš Štoček v cestnej cyklistike.

29. Strelci vybojovali na ME v Pragersku ďalšie cenné kovy. Zlato v tímovej súťaži trapu pridali Erik Varga, Roman Čavara a Marián Kovačócy, ktorý skončil individuálne na 5. priečke. Bronz v juniorských tímoch Filip Praj, Adrián Drobný a Michal Slamka. Praj sa navyše stal individuálnym európskym šampiónom.

AUGUST

1. Plážové volejbalistky Natália Dubovcová s Dominikou Nestarcovou obsadili na finálovom turnaji ME v rakúskom Klagenfurte konečné štvrté miesto. Vylepšili tak svoje doterajšie maximum, ktorým bola 9. priečka.

2. Plavec Richard Nagy vytvoril na MS FINA v ruskej Kazani štyri nové národné rekordy. Na 400 m v.sp. dosiahol čas 3:51,63, ďalší vlastný zápis na 7:55,31 min. vylepšil na 800 m v.sp. a rovnako tak aj na 1500 m voľný spôsob časom 15:04,03. V doplnkovej disciplíne na 400 m pol.pr. dosiahol ďalší slovenský rekord (4:16,37) a splnil olympijský limit do Ria de Janeiro.

2. Tenista Andrej Martin zaznamenal na antukovom challengeri v talianskej Bielle víťazné double, keď po triumfe vo štvorhre nenašiel premožiteľa ani vo dvojhre.

2. Reprezentant vo vodnom motorizme Marián Jung obhájil na ME v nemeckom Kriebsteine titul majstra Európy v kategórii 0-700.

5. Tenisti do 18 rokov Lukáš Klein a Alex Molčan sa stali prvýkrát v ére samostatnosti víťazmi ME tejto vekovej kategórie. Vo finálovom dueli vo francúzskom La Rochelle zvíťazili nad Rumunskom 2:1 a získali zlaté medaily.

9. Cyklista Erik Baška vyhral preteky jednotlivcov do 23 rokov na majstrovstvách Európy v estónskom Tartu a získal zlatú medailu.

13. Reprezentant Juraj Tužinský dosiahol vo štvrtok najväčší kariérny úspech na pretekoch Svetového pohára. Na strelnici v Gabale obsadil vo vzduchovej pištoli 60 tretiu priečku a získal bronz.

15. Singlista Matej Beňuš sa stal celkovým víťazom seriálu Svetového pohára slalomárov na divokej vode. Vo francúzskom Pau obsadil vo finále 2. miesto, čo mu pohodlne stačilo na zisk veľkého krištáľového glóbusu. Kajakárka Jana Dukátová obsadila v celkovom hodnotení druhú priečku.

22. Dvojkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr skončil v A-finále K2 na 1000 m na MS v Miláne štvrtý a získal olympijskú miestenku na OH 2016 v Riu de Janeiro. Ivana Kmeťová, Martina Kohlová v K2 na 200 m siahali na bronz, napokon skončili piate. Marek Krajčovič a Gábor Jakubík obsadili na 500 m trati ôsmu priečku.

22. Prvú etapu cyklistických pretekov Okolo Španielska, ktorou bola časovka tímov na 7,4 km najlepšie zvládla stajňa BMC. Na páske sa prvý objavil Peter Velits a odel sa do červeného dresu.

23. Štvorkajak v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka získal na MS v Miláne zlatú medailu v K4 na 1000 m. Pre Slovensko zároveň vybojoval ďalšie dve miestenky na OH 2016 v Riu de Janeiro. Ďalšiu pridal Peter Gelle vďaka 8. miestu v K1 na 1000 m.

23. Martin Bartalský si na európskom šampionáte vo vodnom lyžovaní za člnom vybojoval bronz, keď na rieke Marne na predmestí Paríža obsadil tretie miesto v kombinácii.

23. Kladivár Marcel Lomnický obsadil v na MS v Pekingu ôsmu priečku výkonom 75,79 m.

24. Cyklistka Tatiana Janíčková zvíťazila i v 3. kole Svetového pohára v cyklotriale, ktoré sa konalo vo francúzskom Albertville.

24. Cyklista Peter Sagan vyhral 3. etapu na pretekoch Okolo Španielska, ktorá viedla z Mijasu do Malagy. Do cieľa pretekov však neprišiel, po nepríjemnom incidente s motorkou z pretekov odstúpil.
Slovenský chodec Matej Tóth oslavuje víťazstvo na 50 km v chôdzi na Majstrovstvách sveta v atletike v Pekingu 29. augusta 2015.
Foto: TASR/AP

29. Matej Tóth sa stal na MS v Pekingu svetovým šampiónom v chôdzi na 50 km. Pre slovenskú atletiku vybojoval v samostatnej ére premiérový titul a počet medailí v histórii rozšíril na štyri, s jedným zlatom a tromi bronzmi.

29. Singlista Marko Mirgorodský triumfoval na ME juniorov a vodných slalomárov do 23 rokov v kategórii C1. Kajakár Richard Macúš pridal v K1 striebornú medailu. V hliadke 3xC1 vystúpilo trio Marko Mirgorodský, Martin Dodok, Felix Krupa na bronzový stupienok, v 3xK1 si zlato vybojovali Jakub Grigar, Richard Macúš, Samuel Stanovský.

30. Martin Otčenáš získal na MS v letnom biatlone medailu aj v stíhacích pretekoch, ktoré vyhral. Jeho krajan Matej Kazár si v tej istej disciplíne vybojoval bronz.

SEPTEMBER

2. Futbalisti do 21 rokov ovládli Challenge Trophy 2013/2015. Vo finále turnaja zdolali Turecko po remíze 2:2 v riadnom hracom čase a po predĺžení až v jedenástkovom rozstrele.

2. Reprezentantka v lyžovaní na tráve Barbara Míková sa stala majsterkou sveta v super-G. Na šampionáte v talianskom stredisku Tambre získala už tretí titul majsterky sveta v tejto disciplíne za sebou.

6. Džudista Milan Randl zvíťazil na turnaji Európskeho pohára v Bratislava, a to napriek tomu, že neštartoval vo svojej kategórii do 90 kg, ale o hmotnosť vyššie v 100 kg.

6. Alexander Vaško získal na ME vo vodnom lyžovaní za vlekom v nemeckom Alfsee Rieste striebornú medailu v kombinácii. V akrobatickej jazde vybojoval v novom slovenskom rekorde 10.710 bodov bronz.

12. Erik Varga obhájil na MS brokárov v Lonate titul svetového šampióna v trape. V juniorskej kategórii triumfoval Filip Praj, ktorý sa spoločne s Adriánom Drobným a Michalom Slamkom stal držiteľom striebornej medaily v družstvách. Drobný navyše pridal do zbierky bronz z individuálnej súťaže.
Na snímke slovenský reprezentant v trape Erik Varga pózuje so zlatou medailou po obhajobe titulu na MS v streľbe v brokových disciplínach v talianskom Lonate 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok

13. Tenistka Viktória Kužmová s Ruskou Aleksandrou Pospelovovou sa stali víťazkami juniorskej štvorhry na grandslamovom turnaji US Open. Vo finále si poradili s ruským párom Anna Kalinská, Anastasia Potapovová v dvoch setoch 7:6, 6:2.

13. Danka Barteková obsadila na MS brokárov v Lonate piatu priečku v disciplíne skeet. Hubert Andrzej Olejnik skončil v dvojitom trape deviaty. Filip Praj skončil v tej istej disciplíne juniorskej kategórie šiesty.

16. Richard Varga sa stal po štvrtýkrát v kariére majstrom sveta v akvatlone.

19. Vodnoslalomárka Jana Dukátová obsadila na MS v Lee Valley 6. priečku v K1. V mužskej kategórii C1 skončil Alexander Slafkovský piaty, Matej Beňuš o priečku nižšie..

20. Londýnsky kanál Lee Valleey priniesol slovenským slalomárom napokon dve medaily. Zlato v hliadkach 3xC1 získali Martin, Slafkovský a Beňuš, striebrom vylepšili zbierku v 3xK1 Martin Halčin, Andrej Málek, Jakub Grigar. Slováci vybojovali na MS celkovo štyri olympijské miestenky.

25. Traja slovenskí tenisti sa prebojovali do semifinále na turnajoch WTA, respektíve ATP. Anna Karolína Schmiedlová však nepostúpila ďalej v Soule, Dominika Cibulková v Tokiu a Martin Kližan prehral boj o finále v Métach.

26. Vodnopóloví reprezentanti postúpili z kvalifikačnej F-skupiny na ME 2016. Na európskom šampionáte hrali naposledy v roku 2008 v Malage.

27. Tenista Lukáš Lacko ovládol challengerový turnaj v Izmire, kde triumfoval už druhýkrát.

27. Peter Sagan sa stal majstrom sveta v cestnej cyklistike - pretekoch s hromadným štartom mužov elite. Pre rodnú krajinu vybojoval historické zlato v najvyššej kategórii.

30. Reprezentantka v pretláčaní rukou Rebeka Martinkovičová obhájila na MS v malajzijskej metropole Kuala Lumpur dve zlaté medaily medzi juniorkami. Lucia Debnárová pridala v pravačke do 60 kg striebro.

OKTÓBER

3. Futsalisti sériového slovenského šampióna Slov-matic FOFO Bratislava sa bez straty bodu prebojovali do elitného kola UEFA Futsal Cupu 2015/2016.

4. Kolkárky slovenského klubu ŽP Šport Podbrezová senzačne triumfovali na Európskom pohári družstiev v nemeckom Straubingu. Vo finále zdolali maďarský ZTE-ZAEV TK Zalaegerszeg 7:1. 10. Matej Kováč získal na majstrovstvách Európy vo vzpieraní do 23 rokov zlatú medailu v kategórii do 105 kg. V litovskej Klajpede zdvihol v dvojboji 386 kg. Radoslav Tatarčík obsadil v kategórii nad 105 kg 6. priečku.

12. Futbalová reprezentácia pod vedením trénera Jána Kozáka postúpila na ME 2016, ktoré sa budú konať vo Francúzsku. V kvalifikačnej C-skupine obsadili so ziskom 22 bodov druhú priečku za lídrom zo Španielska.
Na snímke vľavo Marek Hamšík (Slovensko) oslavuje svoj úvodný gól, vpravo jeho spoluhráč Viktor Pečovský v kvalifikačnom zápase C-skupiny o postup na EURO 2016 Luxembursko - Slovensko v Luxemburgu 12. októbra 2015.
Foto: TASR - Michal Svítok

19. Trapistka Zuzana Rehák-Štefečeková obsadila na finálových pretekoch Svetového pohára v Nikózii striebornú pozíciu. Erik Varga skončil medzi mužmi na šiestej priečke.

NOVEMBER

1. Kickboxerka Veronika Petríková získala na svetovom šampionáte WAKO v Belehrade titul v disciplíne K1 žien v kategórii do 56 kg. Vybojovala tak pre svoju krajinu historicky prvú zlatú medailu zo seniorských MS. Celkovo si Slováci z Belehradu odniesli päť cenných kovov.

5. Talentovaná šachistka Veronika Gažíková získala na majstrovstvách sveta mládeže v gréckom Chalkidiki striebornú medailu v kategórii dievčat do 16 rokov.

8. Kulturista Andrej Varga získal na 69. majstrovstvách sveta v španielskom Benidorme striebornú medailu v klasickej kulturistike do 175 cm. Zopakoval tým svoje umiestnenie na MS z roku 2010. V kategórii do 95 kg vybojoval Peter Kováč rovnaký kov.

14. Plavkyňa Katarína Listopadová prekonala na mítingu v rakúskom Grazi časom 58,89 sekundy slovenský národný rekord legendárnej Martiny Moravcovej na 100 m znak z roku 1999.
Slovenská reprezentantka v plávaní Katarína Listopadová.
Foto: TASR/Michal Svítok

15. Reprezentantka v kategórii bikiny fitnes do 160 cm Ľubica Bérešová získala na MS zlatú medailu. Slovenskú medailovú zbierku o striebro vylepšila Olívia Pohánková v kategórii nad 172 cm.

15. Slovenskí nohejbalisti získali na majstrovstvách Európy v Humennom dve strieborné medaily. V súťaži dvojíc aj trojíc ich o zlato obrali Česi.

28. Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová vynikajúco vstúpila do slalomovej sezóny Svetového pohára, keď v americkom Aspene skončila na druhom mieste. Výrazne 11. miestom dala o sebe vedieť aj Petra Vlhová.

29. Vlhová zabodovala prvýkrát v najlepšej desiatke slalomu Svetového pohára už o deň neskôr, v Aspene obsadila 7. miesto.

DECEMBER

2. Plavkyňa Katarína Listopadová sa prebojovala do finále na 100 m znak na ME v krátkom bazéne v izraelskom meste Netanya. Opäť prekonala slovenský rekord, nové maximum stanovila na 57,96 sekundy. Vo finále skončila siedma.

3. Slovenskí juniori získali na MS v raftingu šesťčlenných posádok v indonézskom Sukabumi striebornú medailu v maratóne. Tento úspech im priniesol aj bronzovú medailu v celkovom hodnotení krajín, domov si odviezli spolu tri cenné kovy.

4. Životný úspech dosiahol plavec Richard Nagy. Vo finále na 400 m pol.pr. na ME skončil štvrtý v novom slovenskom rekorde 4:04,73, od bronzu ho delilo iba päť stotín. Na 1500 m v.sp. obsadil siedme miesto.

5. Ženská slovenská posádka Mistral získala na MS v raftingu v indonézskom Sukabumi titul v slalome.

5. Listopadová obsadila na ME v krátkom bazéne vo finále na 50 m znak 7. pozíciu. Dosiahla čas 26,79 a opäť prekonala vlastný národný rekord. Maximum vylepšila aj Andrea Podmaníková na 200 m prsia v čase 2:23,61.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová oslavuje v cieli víťazstvo slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom stredisku Aare 13. decembra 2015.
Foto: TASR/AP

7. Lyžiarka Petra Vlhová obsadila v obrovskom slalome na podujatí Európskeho pohára v nórskom stredisku Trysil 3. miesto. O deň neskôr sa už v slalome tešila z prvenstva.

11. Snoubordistka Klaudia Medlová obsadila na prestížnom podujatí Dew Tour v americkom Breckenridge šieste miesto vo finále disciplíny slopestyle.

13. Fantastický úspech prvým víťazstvom kariéry dosiahla Petra Vlhová v slalome Svetového pohára vo švédskom Aare. Iba 20-ročná slovenská lyžiarka sa katapultovala v 1. kole na čelo súťaže s náskokom 28 stotín na Nórku Ninu Loesethovú a v druhom kole svoj náskok na konkurenciu zvýšila na 59 stotín. Veronika Velez-Zuzulová skončila šiesta.

13. Futsalová reprezentácia sa prebojovala do play off o postup na MS 2016. V 7. skupine hlavného kola kvalifikácie senzačne otočila skóre duelu proti obrovskému favoritovi Taliansku na 2:1 a obsadila v tabuľke postupové 2. miesto