Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

WADA je nespokojná, že Isinbajevová pokračuje na čele ruskej agentúry

Na archívnej snímke ruská atlétka Jelena Isinbajevová. Foto: TASR/AP

Trojnásobná olympijská medailistka v skoku o žrdi patrí k najväčším kritikom Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Moskva 10. marca (TASR) - Svetová antidopingová agentúra (WADA) vyjadrila rozčarovanie z pokračovania Jeleny Isinbajevovej na čele Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA). Trojnásobná olympijská medailistka v skoku o žrdi patrí k najväčším kritikom WADA.

Isinbajevová sa vedenia RUSADA ujala v decembri a vo štvrtok dostala nový mandát. Jej prioritná úloha je presvedčiť svetovú agentúru, aby zrušila suspendáciu ruskej, ktorá je v platnosti od roku 2015. Spôsobilo ju podozrenie, že zamestnanci kryli pozitívne dopingové prípady. Vzťahy medzi organizáciami sú však naštrbené po tom, ako sa bývalá atlétka opakovane negatívne vyjadrila na adresu WADA, obvinenia označila za protiruskú konšpiráciu a vyzvala na doživotný dištanc pre hlavnú informátorku.

"Isinbajevovej menovanie nie je v súlade s plánom, ktorý sme vytýčili pre obnovenie licencie RUSADA. Ide o rozhodnutie tamojších autorít, ale agentúra by ho mala dať na posúdenie nezávislej komisii," citovala agentúra AP zo stanoviska WADA. Isinbajevová vyhlásila, že chce chrániť ruských športovcov, ale zároveň prisľúbila napĺňanie reformného programu WADA.