Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Zákon o športe: Podľa Mošku bráni zväzom stanoviť si vlastné priority

Na snímke generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Predstaviteľ tenisového zväzu už pri tvorbe dokumentu upozorňoval, že bude administratívne veľmi náročné napĺňať informačný systém v zmysle zákona.

Bratislava 10. marca (TASR) - Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška považuje prijatie nového zákona o športe za kľúčový systémový krok. Má však výhrady voči novele, ktorá vyňala zo spoločného finančného balíka futbal s hokejom a bráni zväzom stanoviť si vlastné priority.

Podľa Mošku je nový zákon o športe veľkým krokom vpred. "Šport nebol riešený nejakou novou zákonnou normou dlhé roky. To, že od 1. januára 2016 začal platiť, bola pre šport veľmi pozitívna správa. Hlavný prínos zákona bol v tom, že sa systémovo vyriešilo financovanie športu. Nastavili sa jednotné pravidlá pre všetky športové zväzy, ktoré sa chcú uchádzať o štátne peniaze. Zväzy vedia, že keď splnia verejný záujem, ktorý zákon zadefinoval a budú podporovať športovanie mládeže a reprezentáciu, môžu sa uchádzať o štátne dotácie. Druhým krokom vpred bolo, že sa stanovili pravidlá, ako sa bude šport finančne podporovať. Zákon presne stanovil, že do športu nemôže ísť menej peňazí ako v uplynulom roku. Najbližšie štyri roky sa bude systémovo navršovať o 25 percent z lotérii a v poslednom štvrtom roku pôjde do športu 100 percent z lotérií. Týmto zákonom slovenský šport takmer zdvojnásobí svoj rozpočet, čo je úžasný posun vpred," povedal v rozhovore pre TASR.

Predstaviteľ jedného z popredných slovenských športových zväzov už pri tvorbe dokumentu upozorňoval, že bude administratívne veľmi náročné napĺňať informačný systém v zmysle zákona. "Vyžaduje si to vybudovať informačný systém v športe a trpezlivo vysvetľovať športovým zväzom i klubom, ako ho napĺňať. Prechodné ustanovenia mali byť trochu dlhšie, aby nenastali komplikácie administratívneho charakteru, no nie je to kľúčová vec. Podstatné je, že sa vyriešilo systémové financovanie športu. Mrzí ma, že zákon nebol v platnosti ani rok a prišlo k prijatiu novely, ktorá priniesla dosť zásadné koncepčné zmeny. Bola proti nej väčšina veľkých športových zväzov, ktoré si mali možnosť naštudovať danú problematiku. Novela vyňala futbal a hokej zo súťaže všetkých športových zväzov, čo považujem za nesprávne."

Moška tvrdí, že športové spolky by mali mať rovnaké pravidlá a kritériá pri uchádzaní sa o štátne dotácie. "Novela zaviedla niektoré systémové prvky, ktoré bránia zväzom vykonávať prácu podľa vlastných priorít. Určila ich centrálne pre každý šport rovnako. Stanovila, aké má každý zväz percento na administratívu, reprezentáciu, kluby a mládež. Pokiaľ má byť športový zväz zodpovedný za výsledky, treba mu nechať voľné ruky na to, aby si stanovil vlastné priority. Zákon pôvodne umožňoval zväzom stanoviť si dlhodobú stratégiu. Novela zviazala zväzom ruky, pretože unisono schválila percentá rovnako. Malé zväzy s rozpočtom 100.000 eur ročne nemôžu dať také isté percento na jednotlivé zložky ako zväzy s rozpočtom vyše milión eur. Pre malé zväzy prináša novela veľa problémov a je ťažko splniteľná. Rok-dva sa mal nechať zákon bežať, potom sa mali rozanalyzovať chyby. Keby sa vyskytli trendy, ktoré nie sú v súlade s cieľom zákona alebo spoločenskými prioritami, mohol sa zákon opraviť. Urobilo sa to rýchlo, bez diskusie a nejakej analýzy, čo považujem za systémovo nesprávne."

Pre tenis priniesol nový zákon o športe viac finančných prostriedkov na priamu podporu mládeže. "Začali sme podporovať 102 talentov od 12 do 20 rokov podľa kritérií sumou cca 400.000 eur. Podporu klubov sme navŕšili skoro o 100 percent a pridali sme k tomu priamu podporu rodičov talentovaných detí. Namiesto 12 klubov teraz podporujeme 40, pričom čiastka sa zdvojnásobila a chceme ju naďalej zvyšovať. Tenisové kluby pocítia zákon už v tomto roku a keď budú mať veľa detí a dobré výsledky, dostanú viac peňazí. Uľahčí to rodinný rozpočet. Aj naďalej platí, že rodičia sú veľmi dôležitou súčasťou tenisu."

STZ v spolupráci s mestom Košice intenzívne pracuje na kľúčovej investícií pre rozvoj tenisu na východe Slovenska - výstavbe NTC. "Chceme, aby sa vo východoslovenskej metropole mohli pripravovať naše talenty a priniesť do Košíc najlepšie reprezentačné zápasy Davisovho pohára a Pohára federácie. Chceme, aby aj fanúšikovia v tejto časti republiky mohli vidieť našich najlepších hráčov naživo. Viac ako polovica reprezentantov a členov NTC v Bratislave je z východu Slovenska a aj tento región si zaslúži mať svoj stánok. Novú investíciu chceme zároveň skĺbiť so športovaním ľudí v Košiciach. Každá takáto infraštruktúra je pre verejnosť veľkou príležitosťou na pravidelné športovanie, ktoré zvyšuje kvalitu života. V Košiciach majú byť v roku 2021 OH mládeže a práve v NTC by sa mali odohrávať nielen súťaže v tenise, ale aj v gymnastike a džude. Verím, že do roku 2019 bude hotové. V Košiciach by sme po dokončení jeho výstavby chceli organizovať nielen daviscupové a fedcupové zápasy na antuke, ale aj veľký letný medzinárodný turnaj mužov a žien po vzore jesenného bratislavského Slovak Open."