Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Zákon o športe:Novela priniesla kanoistom peripetie,chcú profitrénerov

Róbert Petriska. Foto: TASR/Jakub Kotian

Jeho novelu schválili totiž iba pár týždňov pred spojením dvoch zväzov a vznikom nového subjektu pod názvom Slovenská kanoistika.

Bratislava 10. marca (TASR) - Pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku priniesla novela zákona o športe dvojnásobné starosti. Schválili ju totiž iba pár týždňov pred spojením dvoch zväzov a vznikom nového subjektu pod názvom Slovenská kanoistika. Šéf sekcie hladkých vôd Róbert Petriska v rozhovore pre TASR priznal, že celý proces prevádzajú rôzne peripetie.

Mnohé veci treba riešiť urgentne. "Teraz riešime trénerov-živnostníkov, ktorí mali byť do konca februára niekde zaregistrovaní. Keď sa neprihlásili, tak jednoducho majú smolu a nemôžeme ich platiť. Veľké množstvo z nich nevie, kde je sever, neprihlásili sa a teraz majú problém. Netýka sa to iba nás, ale aj iných športov," uviedol bývalý šéf Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky.

Petriska hodnotí pozitívne, že zákon o športe vymedzuje mantinely trénerom, odborníkom, športovcom a funkcionárom. Ma však výhrady k tomu, že na základe novely musia dať všetky zväzy rovnaké percento klubom. "Doteraz sme rozdeľovali peniaze klubom podľa rôznych parametrov - na základe športových výsledkov na domácich a svetových vrcholných podujatiach, na základe organizácie súťaží či aktivity funkcionárov. Teraz musia dať zväzy klubom peniaze bez ohľadu na to, či ich pretekári dosiahli dobré výsledky a priniesli medaily z ME či MS. Klub, ktorý má päť športovcov a nezúčastnil sa na troch pretekoch, podľa mňa nemá čo existovať. Pri podpore treba diferencovať medzi tými, čo si prídu zahrať na lodenicu futbal a tými, ktorí aj niečo prinášajú pre reprezentáciu."

Vzorec na prerozdeľovanie peňazí zakotvený v zákone zohľadňuje popularitu a úspešnosť jednotlivých športov i členskú základňu. "Kanoistika žije z výsledkov. My máme dokopy 600 aktívnych športovcov do 23 rokov - kanoistov i slalomárov. Nemôžeme sa porovnávať z tými, čo majú 10 alebo 20 tisíc. Chceme zväčšiť členskú základňu, aj preto sme sa rozhodli investovať do podpory mládeže. Prišli sme s novým projektom, na základe ktorého by v najlepších ôsmich kluboch nášho rebríčka fungovali profesionálni tréneri. Vyčlenili sme na tento účel z navŕšenej dotácie čiastku 100.000 eur ročne, ale bude tam aj spoluúčasť klubov. Najdôležitejšie a najťažšie bude vybrať tých správnych ľudí. V našom športe totiž ostávajú predovšetkým mohykáni, pre ktorých je kanoistika životný štýl. Potrebujeme do toho zatiahnuť mladých a dať im viac peňazí. Nový projekt chceme prezentovať v apríli na valnom zhromaždení sekcie hladkých vôd. Ak ho schvália, prinesie svoje pozitíva i negatíva a môže byť aj kontraproduktívny. Problém môže nastať napríklad vtedy, ak máme trénera, ktorý pôsobí v stredisku za 600 eur mesačne a nájdeme niekoho, kto bude dostávať 1000 eur."

Štátne dotácie chce vedenie Slovenskej kanoistiky využiť aj na zlepšenie infraštruktúry kanála na bratislavskom Zemníku, na ktorom sa vlani prvýkrát uskutočnili kvalifikačné preteky i majstrovstvá Slovenska. "Je skvelé, že na Zemníku môžeme organizovať preteky, no musíme ešte popracovať na odstránení niektorých chýb. V tomto smere sme vyzvali na spoluprácu všetkých, trénerov aj rodičov. Na drobné práce sme vyčlenili 50.000 eur. Miničiastkou sa na tom bude podieľať aj Bratislavský kraj. Čakáme ešte, ako dopadne rozdelenie financií na inštraštruktúru v rámci rozpočtu pre jednotlivé zväzy. Tento rok je pre nás nosný. Ak príde stavebné povolenie, investori musia spraviť na Zemníku veci, ktoré tam chýbajú - zaviesť vodu, plyn a elektrinu. Robili sme to celé na kolene a postavili kanál na holej lúke, no máme tam už kontajnery na uskladnenie techniky i veľký hangár na lode, ktorý sa môže využívať počas sústredení. Musíme ešte vylepšiť prístupovú cestu a dotiahnuť ďalšie detaily. V roku 2018 chceme na Zemníku usporiadať súťaž olympijských nádejí a v roku 2020 by sme radi zorganizovali MEJ," dodal Petriska.