Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Volejbalový pragmatik Halanda o zákone: Čarovný prútik neexistuje

Z tlačovej konferencie Slovenskej volejbalovej federácie 13. mája 2014 v Bratislave. Na snímke prezident SVF Ľubor Halanda. Foto: TASR/Martin Turanovič

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini na konci júna pre TASR uviedol, že verí, že zákon bude predložený na septembrovú schôdzu NR SR a platiť by mohol od budúceho roka.

Bratislava 3. júla (TASR) - Podľa šéfa slovenského volejbalu Ľubora Halandu neexistuje čarovný prútik, ktorý zabezpečí, že s novým zákonom bude v slovenskom športe odrazu všetko fungovať. Skúsený funkcionár tvrdí, že do športu sa pod Tatrami jednoducho dáva veľmi malá suma peňazí.

"Každý si od nového zákona sľubuje, že šport na Slovensku sa bude mať lepšie. Ale zatiaľ to tak nevyzerá, lebo doteraz sa nehovorilo o finančnej časti. Ak sa teda stane, že príde viac peňazí do športu, i keď neviem odkiaľ, potom to možno fungovať bude. Ale neexistuje žiadny čarovný prútik, že sa schváli nový zákon a zrazu bude v našom športe všetko super," hovorí pragmaticky pre TASR Halanda. Bývalému vynikajúcemu reprezentantovi, ktorý je od roku 2008 viceprezidentom Slovenského olympijského výboru (SOV) a od roku 2011 aj členom správnej rady Európskej volejbalovej konfederácie (CEV), chýbajú v slovenskom športe finančné prostriedky. "Na Slovensku sa dáva ročne do športu 30 miliónov eur, čo je smiešna suma. Ani jedna okolitá krajina tak málo peňazí do športu nedáva. A my sa tu zväzujeme na tak malú sumu, čo je odrobinka z rozpočtu ministerstva vnútra či obrany. Hlavný problém je, že do športu ide rovnaký objem peňazí ako predtým, ale náklady, inflácia či vstupy do športu išli hore. Dnes sa šport bez peňazí nedá robiť. A my potom nemôžme súťažiť s krajinami, ktoré dávajú do športu desať, dvadsať či päťdesiatnásobne viac financií ako my," dodáva.

Slovensko podľa neho nový zákon o športe ani príliš nepotrebuje. "Myslím, že sme mali veľmi dobrý systém, ktorý sa, žiaľ, po revolúcii zrútil. Neviem z akého dôvodu sa tak stalo, pretože ten systém bol dobre vybudovaný, ale prestal sa využívať. Pravidlá sme mali dobre nastavené a teraz ideme vymýšľať niečo, čo už bolo dávno vymyslené a v iných krajinách to funguje na úplne iných princípoch." Problém vidí aj v komplikovanosti navrhovaných pravidiel: "Keď si zoberieme susedné Česko, tak ono má zákon o športe na piatich stranách. A my máme len nefinančnú časť zákona na 67 stranách... Takže vidím to trochu komplikovane a zbytočne sa zväzujeme. Musíme si uvedomiť, že každá športová organizácia je občianske združenie. Zväzovať sa nejakým zákonom či ísť do podrobností, do detailov si myslím, že nie je úplne vhodné pre šport."

Spravodlivé rozdeľovanie peňazí do športu má po novom zabezpečiť nie jednoduchý vzorec. "Financovanie športu zo štátnych prostriedkov je veľmi komplikované, je to jeden hrozne dlhý vzorec. Tomu, kto to vymyslel, by som osobne dal Nobelovu cenu. V podstate je v platnosti už tri roky. My ho veľmi kritizujeme, pretože volejbalu nesmierne ublížil. Naopak, niektoré športy si polepšili. Žiaľ, musím otvorene povedať a hoci pán Moška (prezident Slovenského tenisového zväzu, pozn.) je môj kamarát, ale odkedy platí tento vzorec, tenisu narástli finančné prostriedky od štátu dvojnásobne. Nám zostali na rovnakej úrovni. Nezdá sa mi, že by tenis o toľko lepšie pracoval alebo mal o toľko lepšie výsledky ako volejbal." Hlavným problémom vzorca sú podľa neho premenné veličiny. "Jedna z tých premenných, ktorú napríklad my kritizujeme, je postavenie vo svetovom rebríčku. Veď nemôžme predsa porovnávať postavenie na svete v individuálnych a kolektívnych športoch. Navyše vzorec dáva dohromady individuálne, kolektívne, olympijské aj neolympijské športy. To je spolu 87 športov! Z tak mála peňazí a podľa jedného vzorca sa šport jednoducho nedá financovať."

Volejbalová federácia bola v skupine ôsmich najsilnejších zväzov, ktoré rokovali o novom zákone s vedením pracovnej skupiny na čele s členom Výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Petrom Sepešim. "Samozrejme, aj my sme mali niekoľko pripomienok. Ako som povedal, nepáči sa mi, že nový zákon ide strašne do detailov. A hlavne je zameraný, alebo lepšie povedané, veľmi veľa kapitol sa venuje kontrolórovi zväzu a športovému súdu. Veď každý zväz má dozornú radu či kontrolnú komisiu, ktorá je volená z radov členov či hnutia toho ktorého športu. Takže nevidím dôvod vytvárať ďalšiu novú funkciu. A čo sa týka športového súdu, čítal som aj vyjadrenie bývalého šéfa SFZ pána Laurinca. Tam dokonca hrozí, že to je v konflikte s pravidlami FIFA, UEFA či Medzinárodného olympijského výboru, aby sme my zavádzali nejaký športový súd. Takže neviem, či je to úplne košér a tejto otázke sa venovalo strašne veľa času a priestoru. Opakujem, zákon má 67 strán bez finančnej časti a práve finančná časť je najdôležitejšia," zamyslel sa pre TASR Halanda.

Šéfovi SVF chýba aj vhodná legislatíva, ktorá by zvýhodňovala osoby či firmy podporujúce šport. "A keď šport niekto konečne podporí, firma či súkromná osoba, nie je za to zvýhodnený, napríklad určitým znížením daní alebo odvodov. Veľmi tu chýba vhodná legislatíva. Keď dá sponzor zo svojho zisku do športu, tak ochudobňuje seba. Keď už veľké športy ako hokej a futbal majú na Slovensku problém nájsť sponzorov, tak čo potom tie malé?," pýta sa Halanda.