Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Vodný slalom sa podľa svojho šéfa I.Cibáka cíti ako vazal

Na snímke Ivan Cibák Foto: TASR/Michal Svítok

Vodný slalom zažil v súvislosti so zákonom a povinnosťami s ním spojenými revolučné zmeny, administratívne sa v decembri spojil s rýchlostnou kanoistikou pod jednu strechu Slovenskej kanoistiky.

Liptovský Mikuláš 11. marca (TASR) -Prezident Slovenskej kanoistiky Ivan Cibák zo Zákona o športe zdôraznil len to podstatné, čo prináša najviac problémov v praxi. "Nerád by som ho zoširoka posudzoval, stačí mi na to v podstate zopár viet, aby bolo každému dostatočne jasné, z čoho pramenia najvážnejšie nedostatky."

Šéfovia jednotlivých športových zväzov všeobecne narážajú na stret záujmov, na jednej strane by sa mali vyjadrovať kriticky k nedostatkom a na strane druhej sú od kritizujúcich závislí. "Realitu popíšem len stručne," zvažuje slová Ivan Cibák. "Už v samom začiatku sme vedeli, že Zákon o športe nie je ideálny a bude potrebné mnohé veci upraviť, lepšie nastaviť alebo úplne zmeniť. Nakoniec sme ho podporili s tým, že konečne po dvadsiatich rokoch bude prúdiť viac finančných prostriedkov do športu, nastane väčšia transparentnosť, dotácie sa nebudú subjektívne a živelne prideľovať a zväzy budú mať možnosť viac rozhodovať o svojich prioritách, aby mohli byť úspešnejšie. Bohužiaľ, zatiaľ sme z toho veľa nepocítili, iba máme viac práce, byrokracia kvitne a stojí to viac peňazí."

Vodný slalom zažil v súvislosti so zákonom a povinnosťami s ním spojenými revolučné zmeny, administratívne sa v decembri spojil s rýchlostnou kanoistikou pod jednu strechu Slovenskej kanoistiky s nádejou, že si oba úseky finančne polepšia. "Po donútenom zlúčení dvoch medailovo najúspešnejších zväzov na olympijských hrách v samostatnej slovenskej ére, vodného slalomu a rýchlostnej kanoistiky, máme spoločne menej finančných prostriedkov a trpí tým okrem samotných športovcov celá infraštruktúra a investície, trpia významné športové podujatia," posťažoval sa prezident.

Ivan Cibák vyčíslil aj straty, aké kanoistiku postihli prijatím Zákona o športe. "Po nezrozumiteľnom, nepochopiteľnom, podľa právnikov až nezákonnom rozdelení finančných prostriedkov na projekty a jednotlivé zväzy, sľubované a garantované 25-percentné navŕšenie finančných prostriedkov na rok 2017 sa pre spoločnú kanoistiku skončilo na 15 percentách. Stali sme sa aj vazalmi, pretože podľa percentuálneho rozdelenia celého príspevku od štátu musíme účelovo finančné prostriedky používať aj na veci, ktoré zväz nepotrebuje momentálne podporovať. A čo je najdôležitejšie, na prioritné záležitosti nám financie akútne chýbajú."

Byrokracia by sa mala podľa mnohých vyhlásení z minulosti v štáte odbúravať, no prijatím Zákona o športe nadobudla obludné parametre. "Pribudla väčšia administratívna záťaž, musíme mať aj plateného kontrolóra podľa zákona," vyratúva Ivan Cibák. "Snažíme sa všetko nastaviť podľa novej normy a dodržiavať stanovené termíny pre každú jednu položku, no systém nefunguje. Jediné riešenie vidím v tom, aj keď si uvedomujem, že to nebude jednoduché, že sa prehodnotí a otvorí celý zákon. Spoliehame sa na spoluprácu so Slovenským olympijským výborom, aby sa vyriešili nezrovnalosti tak, že sa nezmyselnosti zo zákona v prospech celého slovenského športu čo najrýchlejšie odstránia."