Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Správa, ktorá zaskočila hokejové Slovensko: Zomrel Ján Kobezda

Ján Kobezda Foto: TASR/Erika Ďurčová

Mladý tréner zastával v Trenčíne okrem funkcie trénera aj post generálneho manažéra.

Bratislava 27. januára (Teraz.sk/TASR) - Hokejovú rodinu na Slovensku zasiahla v piatok smutná správa. Vo veku 41 rokov zomrel na následky infarktu tréner a generálny manažér Dukly Trenčín Ján Kobezda. TASR informáciu potvrdil manažér klubu Eduard Hartmann.

Kobezdovi prišlo náhle nevoľno na rannom rozkorčuľovaní pred odchodom mužstva na zápas do Košíc. "Previezli ho sanitkou do nemocnice. Žiaľ, tam následkom infarktu podľahol," uviedol Hartmann pre TASR.

Mužstvo informácia zasiahla už na ceste do Košíc. Autobus s hráčmi sa vrátil do Trenčína, po dohode piatkový duel 41. kola Tipsport Ligy medzi HC Košice a Duklou zrušili. Na ostatných štadiónoch bude pred začiatkom zápasov minúta ticha.

Kobezda na začiatku roka okrem manažérskej funkcie prevzal aj trénerský post v Dukle, keď nahradil českého kouča Josefa Tureka. V zlúčenej funkcii pôsobil už v minulom ročníku, Duklu spolu s asistentom Marcelom Hanzalom doviedol do play off, vo štvrťfinále s ňou nestačil na neskoršieho finalistu z Banskej Bystrice.

Bývalý obranca začal svoju hráčsku kariéru v Dubnici, v sezóne 1997/98 pôsobil jeden rok v Dukle Trenčín, odkiaľ zamieril do zámoria. Po dvoch rokoch v USA v tímoch ECHL, IHL a UHL sa vrátil do Európy, sezónu odštartoval vo Vítkoviciach, no jej gro odohral opäť v Trenčíne. Neskôr pôsobil ešte vo Fínsku a v Slovane Bratislava. Hráčske pôsobenie ukončil na Islande v klube Skautafélag Akureyrar. Na "ostrove gejzírov" začal aj svoju trénerskú kariéru, v ktorej pokračoval po návrate na Slovensko. V Dubnici nad Váhom bol koučom juniorky, neskôr dva roky A-tímu v II. lige. Štyri roky pôsobil v juniorskom tíme HK Bulldogs, svoje poznatky a skúsenosti potom zúročil v sezóne 2013/2014, keď ako tréner juniorky Dukly dosiahol na zlatú medailu.