Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Správa o smrti diváka zomkla fanúšikov Dortmundu

Futbaloví fanúšikovia Borussie Dortmund spievajú pieseň na južnej tribúne štadióna na počesť fanúšika, ktorý dostal v hľadisku infarkt a na mieste zomrel počas zápasu 26. kola nemeckej Bundesligy Borussia Dortmund - FSV Mainz 05 v Dortmunde 13. marca 2016. Foto: TASR/AP

Krátko pred koncom stretnutia sa 81-tisíc divákov postavilo zo sedačiek a zodvihli nad hlavy šály. Po zápase spoločne s hráčmi spievali futbalovú hymnu Liverpoolu.

Dortmund 14. marca (TASR) - Po 26. kole nemeckej futbalovej Bundesligy rezonujú najmä udalosti na Vestfálskom štadióne v Dortmunde. Viac ako o výsledku zápasu Borussie s Mainzom (2:0) sa hovorí o tragickej smrti fanúšika a reakcii divákov na tribúnach na túto smutnú správu.

Ako informovala agentúra dpa, 79-ročný muž dostal počas sledovania duelu v hľadisku infarkt a na mieste zomrel. Iný 55-ročný muž potreboval resuscitáciu a v súčasnosti leží v miestnej nemocnici v stabilizovanom stave. Správa o smrti fanúšika sa za veľmi krátky čas rozšírila po celom štadióne a väčšina domácich priaznivcov ani neoslavovala gól Šindžiho Kagawu v druhom polčase. Fanúšikovia prestali nahlas skandovať a zápas sa hral v nezvyčajne tichej atmosfére. Krátko pred koncom stretnutia sa 81-tisíc divákov postavilo zo sedačiek a zodvihli nad hlavy šály. Po zápase spoločne s hráčmi spievali futbalovú hymnu Liverpoolu "You'll Never Walk Alone" (Nikdy nekráčaš sám).

Pietne správanie fanúšikov vyzdvihli neskôr aj samotní aktéri duelu. "Vyjadrujem im hlboký rešpekt. Ukazuje to, ako hlboko sú v nich zakorenené hodnoty ako úcta či rešpekt k iným a ako môžu byť vyjadrené. Reakcia fanúšikov bola extrémne spontánna. Je to niečo, čo som dosiaľ nezažil," vyslovil sa prezident Borussie Reinhard Rauball.

Úmrtia fanúšikov počas sledovania zápasov nie sú vo futbale ničím nezvyčajným, no internetové spojenie a zvýšené užívanie sociálnych sietí pomohli vytvoriť úplne nový fenomén, keď diváci okamžite dostávajú informácie o udalostiach na štadióne. Moderátori fanklubov následne dokážu megafónmi skoordinovať celý fanúšikovský "kotol" a docieliť, aby sa fanúšikovia utíšili, či skryli transparenty. Hráči a tréneri pri hracej ploche však netušili, čo je príčinou takého zvláštneho správania sa tribún.

"Pýtal som sa - čo je to za nezvyčajnú atmosféru?" - vravel tréner Mainzu Martin Schmidt. "Je inšpirujúce, ako sa dokázala masa 80-tisíc ľudí v priebehu niekoľkých minút utíšiť a vyjadriť tak svoj rešpekt. Taká solidarita je pôsobivá. Davy na štadióne sa zomkli do jedného celku, to nebýva vždy pravidlom."

Aj autor prvého gólu Dortmundu Marco Reus zostal prekvapený z atmosféry na štadióne v druhom polčase. "Na ihrisku sme nemali ani potuchy, čo sa deje inde na štadióne. Aj rozhodca sa ma pýtal, čo sa deje a prečo je atmosféra zrazu taká ponurá. Až po zápase nám tréner objasnil dôvod. Zápas sa tak stal pre nás bezvýznamným. Je to jednoducho tragédia," poznamenal nemecký reprezentant. Jeho spoluhráč Mats Hummels priznal, že mu v hlave prebleskla spomienka na dianie na Stade de France v Paríži, keď sa prípravný zápas Francúzsko - Nemecko dohral v tieni krvavých teroristických útokov. "Všimol som si atmosféru na tribúnach a hneď som si na to spomenul. Nie je ľahké udržať si koncentráciu v takej čudnej atmosfére," uviedol dortmundský stopér.

Tréner Borussie Thomas Tuchel po stretnutí vyzdvihol svojich zverencov. Vďaka víťazstvu sa Dortmund udržal v päťbodovom závese za vedúcim Bayernom Mníchov. "Bolo ťažké stáť na trávniku a nevedieť, čo sa deje a pritom stále sa snažiť splniť naše povinnosti a odviesť čo najlepší možný výkon," priznal Tuchel.