Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Paralympionik Riapoš vníma nový zákon o športe ako nedostavaný dom

Na snímke predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa neho sa teraz viac času trávi nad zmenami ako nad systémovým zlepšením podmienok športu.

Bratislava 12. marca (TASR) - Nový zákon o športe výrazne ovplyvnil činnosť Slovenského paralympijského výboru (SPV). Podľa jeho predsedu Jána Riapoša sa teraz viac času trávi nad zmenami ako nad systémovým zlepšením podmienok športu.

Prijatie zákona o športe vníma zatiaľ Riapoš rozporuplne: "Nejde len o zmenu pre SPV, ale pre šport zdravotne znevýhodnených športovcov. Nový zákon dostal celú túto oblasť pod Slovenský paralympijský výbor a je ešte veľmi veľa nedoriešeného pre správne nastavenie v zmysle nového zákona o športe. Nazvem to ako rozostavaný dom, ktorý zastal v polovici a je nedokončený."

Šéf SPV kritizuje zmeny, ktoré museli v dôsledku prijatia zákona vykonať. Podľa jeho slov ide o vynútené zmeny, čo nie je šťastné riešenie. "Je to všetko v riešení, ale už v súčasnosti sme mnoho museli zmeniť. Vnímam to ako vynútenú zmenu, čo nebolo šťastné riešenie a hlavný cieľ zákona doniesť viac športu, urobiť viac pre šport na všetkých úrovniach, sa zatiaľ nedarí. Venujeme viac času zmenám legislatívnym, administratívnym, organizačným a nie systémovým ako zlepšiť podmienky pre šport. Navyše stále nefunguje informačný systém športu, čiže ani vlastne nevieme, čo všetko budeme musieť zabezpečiť s ohľadom na nový zákon. Vo všeobecnosti platí, že ak neviete kam kráčate, čo máte ako povinnosť, stupňuje sa aj nervozita a nespokojnosť, čo sa aj v súčasnosti deje v športovom hnutí," uviedol Riapoš.

Pre paralympionikov zatiaľ nepriniesol zákon o športe nejakú výraznejšiu zmenu v objeme peňazí, s ktorými môže narábať. "Na túto otázku zatiaľ neviem odpovedať presne, ale ak by som mal odpovedať k dnešnému dňu a stavu, nie je to viac ani menej, sme na tom čo sme mali, ale s ohľadom na povinnosti vynútené zákonom napríklad audit, budeme potrebovať oveľa viac zdrojov na administratívne činnosti", povedal predseda SPV.

V celkovom hodnotení zákona o športe zatiaľ prevládajú negatíva nad pozitívami: "K plusom patrí len snaha niečo zmeniť, k negatívam nedokončená práca a z toho vyplývajúci chaos."