Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Cassovia končí v extralige žien. Dôvod je strata sponzora

Na snímke hráčky klubu Cassovia Košice Foto: TASR/František Iván

Hráčky Cassovie tak už nenastúpia na sobotný zápas 15. kola na palubovke Slovana Bratislava. Po ich odchode bude mať extraliga osem účastníkov.

Košice 6. januára (TASR) - Vedenie ženského basketbalového klubu BK SOŠŽ Cassovia Košice ukončilo pôsobenie A-družstva v extralige. Dôvodom je odchod významného sponzora, po ktorom bolo pre klub nereálne dokončiť sezónu. Riaditeľka klubu Elena Szabadkaiová zároveň pre TASR potvrdila, že účinkovanie mládežníckych družstiev v súťažiach ohrozené nie je.

Hráčky Cassovie tak už nenastúpia na sobotný zápas 15. kola na palubovke Slovana Bratislava. Po ich odchode bude mať extraliga párny počet účastníkov (8) a doterajšie výsledky Cassovie budú anulované. Rozhodnutie opustiť najvyššiu súťaž malo podľa riaditeľky klubu Eleny Szabadkaiovej racionálny základ. "Po nedávnom odstúpení hlavného sponzora sme sa trápili so zásadnými finančnými problémami. Po dlhom zvažovaní sme dospeli k názoru, že takto nemôžeme ďalej pokračovať a tak sme opustili extraligu. Druhým dôvodom bolo aj sklamanie z výsledkov. Naše očakávania sa nenapĺňali," uviedla Szabadkaiová pre TASR.

A-družstvo Cassovie bolo na poslednom 9. mieste extraligy, keď prehralo 11 z 12-tich zápasov. Zverenky Jána Hricka triumfovali iba raz - v 4. zápase sezóny zdolali Banskú Bystricu 60:57. Veľkým sklamaním pre vedenie klubu bola najmä decembrová prehra 59:75 s Nitrou na domácej palubovke. "Táto prehra podporila naše rozhodnutie odísť. Veľmi nás vtedy sklamal výkon dievčat, ktorým chýbali nasadenie i bojovnosť. Tie vôbec neboli podľa našich predstáv," prezradila riaditeľka klubu.

Vedenie klubu sa aj po odchode významného sponzora snažilo zachrániť sezónu. Podľa riaditeľky však hráčky neakceptovali zmenu podmienok, ktorú navrhlo vedenie klubu. "Je nám to veľmi ľúto, pretože Cassovia pôsobila v československej súťaži nepretržite 25 rokov. Mrzí nás, že sme vzniknutý problém museli riešiť takto, zvlášť počas rozbehnutej sezóny. Snažili sme sa nájsť iného sponzora, prípadne viacerých, ale viete, ako to dnes chodí. Nevedeli sme nájsť sponzora, iba by sme sa trápili. Museli sme to riešiť odchodom A-družstva z extraligy. Náklady na extraligu boli okolo 30.000 eur. Na dokončenie sezóny sme potrebovali asi 15.000, no už sme neboli schopní ich získať," pokračovala Szabadkaiová pre TASR.

Podľa riaditeľky klubu nie je ohrozené dokončenie sezóny mládežníckych družstiev. Hráčky Cassovie mali pred sebou ešte štyri zápasy základnej časti, vrátane derby s Good Angels, k tomu však už nedôjde. "Dievčatám to bolo veľmi ľúto. Najmä mladým, ktoré mali šancu sa ukázať v extralige. Bola to pre ne výborná škola. Tie, ktoré mali záujem zostať, si aj poplakali. Povedali sme si preto, že ak by sa niekedy do júna našiel sponzor, ktorý pomôže klubu, tak by sme sa návratu nebránili. Extraligu by sme ešte určite chceli hrať, no keď nie sú financie, tak je to ťažké. Teraz sa budeme venovať iba mládeži a uvidíme, čo nám prinesie budúcnosť," dodala Szabadkaiová.

Najväčšie úspechy basketbalového družstva Cassovia Košice:

3 x víťaz Slovenského pohára (1997/1998, 1999/2000, 2000/2001)

2. miesto v najvyššej slovenskej súťaži (1995/1996)

3. miesto v najvyššej slovenskej súťaži (2000/2001)

Účasť vo štvrťfinále pohára FIBA (1997/1998)