Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Banská Bystrica zdolala Košice, dvadsiatka prehrala po nájazdoch

Na snímke zľava Éric Faille, Josh Brittain, Tomáš Surový a Guillaume Asselin (všetci Banská Bystrica) sa radujú z gólu v zápase 22. kola Tipsport ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HC Košice 23. novembra 2017 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Rozhodujúci nájazd premenil Rapáč.

Banská Bystrica 23. novembra (TASR) - V predohrávanom stretnutí 22. kola hokejovej TL zvíťazil majstrovský tím HC'05 iClinic B. Bystrica nad HC Košice 5:3. Domáci skvele vkročili do zápasu a už v 5. minúte vyhrávali o tri góly.

Už v 5. min vyhrávali domáci 3:0 a takýto vstup do zápasu tretieho s druhým čakal málokto. Čo strela, to gól, v 3. min kanonádu 'baranov' odštartovala presilovková trefa Brittaina z medzikružia, v 5. min sa presadil Surový po rýchlom protiútoku a o 34 sekúnd neskôr Faille zblízka sa postaral o komfortný náskok a vyhnal z bránky Habala. Ak si však niekto myslel, že je po zápase, hlboko sa mýlil. V 8. min už po siedmich sekundách využil presilovku po teči Pacan, v 9. min ešte Nagy samostatný náskok nepremenil, no v 13. sa už nemýlil a znížil na rozdiel jediného gólu. V 16. min mali domáci jedinečnú príležitosť na ďalší gólový brejk, no dvojminútovú presilovku piatich na troch si znemožnili po vylúčení Ďatelinku. Druhú tretinu začali domáci presilovkou, výbornú príležitosť v nej spálil Brittain a gól nestrelil ani v šanci strieľajúci Lamper v 25. min. Diváci sa radovali až v 27. min po chybe defenzívy hostí, konkrétne Gernáta, keď Lunter s prehľadom premenil samostatný nájazd. K ďalšiemu gólu bol blízko dvakrát Bubela v 29. min a opäť po chybe košickej obrany, ktorá nemala svoj deň. O prinavrátenie trojgólového náskoku sa zaslúžil v presilovke v 30. min Brittain po ukážkovej nahrávke od Surového a nádej Košičanov na zvrat vyzerala beznádejne. Opäť sa však nadýchli a ešte do prestávky vďaka strele Kessela v 38. min znížili. Po troch predchádzajúcich víťazstvách však už prehru v 3. tretine neodvrátili. V 43. min spálil oslabení jedinečnú možnosť na kontaktný gól Kafka, na druhej strane rovnako dopadol v 47. min v nájazde Hohmann a zápas nadštandardnej úrovne už dotiahli 'barani' s prehľadom až do konca.

HC'05 iClinic B. Bystrica - HC Košice 5:3 (3:2, 2:1, 0:0)
Góly:
3. Brittain (Asselin, Surový), 5. Surový (Sedlák), 5. Faille (Brittain, Asselin), 27. Lunter, 30. Brittain (Surový, Asselin) - 8. Pacan (Šedivý, Suja), 13. Nagy (Šedivý), 38. Kessel (Hovorka). Rozhodcovia Hradil, Šíl - Tosenovjan (všetci ČR), M. Kollár, vylúčení 3:8, presilovky 2:1, v oslabení 1:0, zmeny: 5. Škorvánek za Šedivého, 2532 divákov.

Zostavy:

HC'05 iClinic B. Bystrica: Lassila - Brejčák, Sedlák, Kubka, Ďatelinka, Gründling, Mihálik, , Košecký - Lamper, Surový, Lunter - Hohmann, Bubela, Bartánus - Asselin, Faille, Brittain - Belluš, Češík, Gabor

HC Košice: Habal - Dudáš, Šedivý, Kessel, Gernát, Puli, Bača, Michalčin, Matejka - Hričina, Boltun, Nagy - Kafka, Hovorka, Suja - Klíma, Pacan, Koyš - Novotný, Vrábeľ, Petráš

Hlasy:

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Hlavne pre diváka to bol veľmi dobrý zápas, padlo veľa gólov, ďalšie šance zostali nevyužité na oboch stranách. Mali sme dobrý vstup do zápasu, nevyhli sme sa však aj chybám, súper sa dotiahol. Pre nás bol veľmi dôležitý gól na 4:2, aj ten ďalší. Košice majú veľmi ofenzívnych hráčov, aj preto som rád, že sme záver zvládli, podržal nás aj brankár Lassila."



Milan Jančuška, tréner Košíc: "O prehre rozhodol zlý vstup do zápasu a za stavu 2:3 naša presilovka, keď sme dostali gól. My sme potom museli otvoriť hru, vznikalo veľa šancí a na moje gusto aj príliš veľa vylúčených hráčov. Horším mužstvom sme neboli, mohli sme sa vrátiť do zápasu, ak by sa nám to podarilo, asi by sme dopadli inak."



Tomáš Surový, strelec jedného gólu B. Bystrice: "Hrali sme proti veľmi kvalitnému súperovi, bol to výborný zápas,tempom blížiaci sa playoffovému. Bolo super, že nám nástup do zápasu vyšiel, potom Košice ukázali svoju silu, no my sme si záver postrážili. Istí víťazstvom sme nemohli byť ani na chvíľu, hralo sa tvrdo, čisto, aj s emóciami, jednoducho dobrý hokej."

Martin Gernát, obranca, nová posila Košíc: "Bol to náročný zápas, s rýchlym hokejom. Súper prechádzal dobre stredným pásmom, čo nám robilo problém, dopustili sme sa aj veľa faulov. Nezachytili sme začiatok, ja som si po dlhšom čase zahral v kvalitnej súťaži a postupne som si viac veril na puku. Škoda toho štvrtého gólu v našej sieti, keď som zle rozohral, bola to taká nováčikovská chyba a verím, že sa mi to už nestane."



Liptovský Mikuláš - HK Orange 20 3:2 pp a sn


Mladíci začali nebojácne a prvú päťminútovku zápasu odohrali v útočnom pásme, kde sa však do vážnej šance nedostali. Liptákov naopak mohol poslať do vedenia už v 5. minúte M. Sukeľ, ktorý sa dostal do samostatného nájazdu, lenže jeho blafák zneškodnil lapačkou Kostelný. V 11. minúte pohrozili hostia v presilovke, po tom čo Hílek nastrelil pravú žrď Košarišťanovej brány.

V úvode druhého dejstva mal dobrú šancu Kriška, ktorý sa natlačil pred hosťujúceho brankára, no strelecky sa nedokázal presadiť. V 25. minúte sa do zakončenia po prihrávke od Urama dostal M. Sukeľ, lenže jeho strelu z prvej zlikvidoval Kostelný. Liptáci sa aj naďalej trápili v zakončení. V 30. minúte sa dostal pred hosťujúceho brankára Rapáč, ten však v páde tesne minul. Streleckú nemohúcnosť Liptovského Mikuláša však trestali mladíci. V 33. minúte zavŕšil rýchly protiútok Jaško, ktorý nekompromisne poslal puk do ľavého horného rohu. Záverečné minúty ponúkli rýchle akcie na oboch stranách, problémom však bola presná koncovka, ktorá trápia obe mužstvá. V 28. minúte sa individuálne dostal medzi kruhy J. Sukeľ, ten však v ideálnej pozícii netrafil Kostelného bránu. Tri sekundy pred koncom mohol v presilovke vyrovnať Tabaček, ale jeho príklep skončil na pravej žrdi.

Mikulášanom však vyšiel vstup do tretej tretiny, v ktorom sa im podarilo zápas otočiť. Najskôr v 41. minúty vyrovnal Rapáč, následne o päť minút si blafákom vychutnal Kostelného skúsený Uram. Mladíci sa postupne však dokázali otriasať z dvoch inkasovaných gólov. V 52. minúte zakročil pred Smolkom Košarišťan, následne o pár sekúnd neskôr pálil tesne vedľa Vybíral. Minútu pred koncom mohol vyrovnať Čacho, no podarilo a to trinásť sekúnd pred koncom Zeleňákovi, ktorý potrestal nedôraznú mikulášsku obranu.

V predĺžení sa oba tímy prezentovali hrou zo zabezpečenej obrany. Pri puku boli síce viac domáci, no tí sa do vážnej šance nedostali. Na opačnej strane pohrozil Leško, no s jeho pokusom si poradil Košarišťan. O víťazovi napokon rozhodli až samostatné nájazdy. V nich boli úspešnejší hráči Liptovského Mikuláša, po tom čo rozhodujúci nájazd premenil Rapáč.

MHk 32 Liptovský Mikuláš - HK Orange 20 3:2 pp a sn (0:0, 0:1, 2:1 - 0:0, 1:0)
Góly a asistencie:
42. Rapáč (J. Sukeľ, Paukovček), 46. Uram (M. Sukeľ, Kriška), rozh. náj. Rapáč – 33. Jaško (Marcínek, Mesaroš), 60. Zeleňák (Smolka, Kelemen), vylúčenia: 4:4, presilovky 1:0, oslabenia 0:0

MHk 32 Liptovský Mikuláš: Košarišťan – Luža, Nádašdi, Moravčík, Tabaček, Suchý, Nemec, Pacalaj, Nitriansky – Uram, M. Sukeľ, Kriška – Piatka, Langhammer, Spilar – J. Sukeľ, Paukovček, Rapáč – Laco, Lištiak, Števuliak

HK Orange 20: Kostelný – Krempaský, Pupák, Hílek, Leško, Fereta, Zeleňák, Hedera, Matejovič – Václav, Bjalončík, Vašaš – Mesaroš, Jaško, Marcinek – Vybíral, Tamáši, Čacho – Smolka, Kundrík, Kelemen


MsHK DOXXbet Žilina – HK Dukla Trenčín 2:5 (0:0, 0:1, 2:4)


Siedma Žilina, posilnená o útočníka Mareka Tvrdoňa, chcela konečne po prvý raz v sezóne streliť gól Trenčínu a bodovať proti nemu, ale líder ju hneď v úvode dostal pod tlak. Vďaka Tomekovi a obetavej obrane však vlci prežili aj presilovku a neskôr aj vyrovnali hru. Šancí však mali stále viac hostia, s koncovkou si však nepotykali, ako napríklad aj v 12. min. v presilovke Varga, ktorý sám pred Tomekom nedokázal prekonať žilinského gólmana. O pár minút nedopravil do odkrytej brány puk ani Hossa a vojakom sa to takmer vypomstilo, keď práve Hossa musel za cenu faulu mariť tutovku Žiliny. Vlci sa snažili o prekonanie Valenta, ten však odolával až do konca tretiny a prežil bez ujmy aj záverečnú šancu Handlovského. Trenčín začal druhú časť rovnako ako prvú a tentoraz sa už presadil aj gólovo. Tomas nedokázal vyviezť puk z pásma, ten sa dostal k Hossovi a skúsený útočník spomedzi kruhov otvoril skóre. O minútu mali domáci šancu na vyrovnanie, ale novic v žilinskom tíme Tvrdoň nepremenil na gól dobrú prihrávku Stupku v situácii 2 na 1. Trenčania získali hernú istotu, mali viac z hry, no vlci po šanci E. Šveca v 27. min. ožili a chceli vyrovnať. Postupne sa dostávali do viacerých dobrých príležitostí, Valent bol často v permanencii a v 33. min. ho od vyrovnania zachránila žrď. Následne hrali domáci aj presilovku, no nič z nej nevyťažili a hostia pohodlne udržali najtesnejší náskok. Oveľa lepšia zo žilinskej strany bola početná výhoda od 37. do 39. min., ale vojaci obetavosťou a Valent dobrými zákrokmi nedovolili Žiline vyrovnať.

Vlci v úvode záverečnej tretine nadviazali na dobrý výkon z druhej časti a v 44. min. po Chaloupkovej strele od modrej dostal zblízka puk za Valenta Švihálek. Domáci však potom sami ponúkli Trenčínu šancu získať vedenie späť, a ten to aj využil. Harant zbytočne fauloval a po siedmich sekundách presilovky a 50 sekúnd po vyrovnávajúcom góle poslal hostí do vedenia Ölvecký. Vojaci boli pri chuti a v 47. min. zvýšil na 3:1 pre hostí Pardavý. Vyburcovať svojich sa snažil 10 minút pred koncom v pästnej výmene s obrancom Pačom Jurík, ktorý nakoniec dostal svojho vyššieho protivníka na ľad, ale obom bitkárom museli potom krvavé zranenia ošetrovať doktori. Vlci sa snažili vyrovnať, ale Trenčín náskok pozorne bránil a nedovolil im pomýšľať na gól. Tri minúty pred koncom sa domáci odhodlali k hre bez brankára, ale po polminúte využil ich chybu Sojčík a do prázdnej brány rozhodol o výhre Trenčanov. Holovič síce v 59. min. ešte vykresal nádej gólom na 2:4, ale v ďalšej hre vlkov bez brankára upravil Hossa svojim druhým gólom na konečných 5:2 pre hostí.

MsHK DOXXbet Žilina – HK Dukla Trenčín 2:5 (0:0, 0:1, 2:4)
Góly:
44. Švihálek (Chaloupka), 59. Holovič (M. Tvrdoň, Harant) - 22. Hossa (T. Varga, Cebák), 45. Ölvecký (Bezúch, Radivojevič), 47. J. Pardavý ml. (D. Hudec, Sojčík), 58. Sojčík (Radivojevič), 60. Hossa (Holenda, T. Varga). Rozhodovali: Snášel, J. Konc st. – R. Gajan st., Stanzel. Vylúčení: 5:6, navyše: Pač 10 min. nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 821 divákov. Zmeny: 50. Žilina s Váňom – 50. Trenčín s J. Švecom.

Zostavy:

Žilina: Tomek – P. Mikuš, Juraško, Poulin, Chaloupka, Harant, Hatala, Mich. Roman – Handlovský, Hruška, Klimenta – Tomas, Švihálek, J. Jurík – M. Tvrdoň, Holovič, Stupka – E. Švec, Ondruš, Rogoň.

Trenčín: Valent – Starosta, L. Romančík, Cebák, Frühauf, Holenda, Bohunický, Páč – Bezúch, Ölvecký, Radivojevič – T. Varga, Bulík, Hossa – M. Hecl, R. Dlouhý, Mikula – D. Hudec, J. Pardavý ml., Sojčík.

Hlasy po zápase:

Stanislav Škorvánek, tréner Žiliny: „Úvod zápasu a prvá tretina nebola podľa našich predstáv. Chceli sme v domácom prostredí dostať Trenčín pod tlak, ale hostia podali dobrý výkon a pod tlakom sme boli my. V druhej tretine sme dostali gól, ale paradoxne sa nám vydarila lepšie, mali sme šance, hrali sme presilovky, chýbal nám gól, aby sa nám hralo lepšie. V tretej tretine sme vyrovnali, ale taktickou chybou sme inkasovali a po góle na 1:3 už Trenčín ako skúsený tím postrážil náskok."

Peter Oremus, tréner Trenčína: „V druhej tretine mali domáci tlak, ale dali sme gól na 1:0. Trochu sme si to potom skomplikovali, ale hrali sme proti húževnatému súperovi. Víťazstvo nás veľmi teší.“