Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Šport

Slovenskí futbalisti do 21 rokov prehrali v baráži s Holandskom 0:2

Z barážového futbalového stretnutia Slovensko - Holandsko do 21 rokov o postup na ME 2013 Foto: TASR

Zverencov trénera Ivana Galáda čaká odveta v Rotterdame v pondelok 15. októbra. Na záverečný turnaj postúpia víťazi siedmich barážových duelov, ktorých doplní Izrael ako organizátor šampionátu.

Senec 11. októbra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov prehrali vo štvrtok v prvom zápase baráže o postup na ME 2013 v Senci s Holandskom 0:2. Triumf suverénneho víťaza 10. kvalifikačnej skupiny zariadil v druhom polčase dvoma gólmi Marco Van Ginkel.

po siedmich sekundách mohol otvoriť skóre Pauschek, ktorý sa hneď po rozohraní lopty a rýchlej akcii dostal až pred brankára Zoeta, ten však včasným vybehnutím zmaril jeho príležitosť. Hostia prvýkrát pohrozili v siedmej minúte, no Van Ginkel spred šestnástky namieril len do stredu brány.

O päť minút neskôr hlavičkoval po centri Mikoviča z pravej strany Kiss iba do rúk súperovho gólmana. Onedlho sa na druhej strane dostal k nebezpečnému zakončeniu Blind, keď lopta len tesne minula vinkel Šullovej svätyne.

Mladí Slováci hrali s favoritom vyrovnanú partiu, čo dokumentovala aj tutovka Maka z 19. minúty. Po Mikovičovej kolmici sa rútil sám na Zoeta a hoci ho dokázal obísť, jeho zakončeniu v páde chýbala razancia a obranca stihol upratať loptu na rohový kop.

Do konca polčasu si už ani jedno z mužstiev nevypracovalo žiadnu vážnejšiu šancu, zaujali len dva tvrdé, ale nepresné pokusy Maka.

Aj po zmene strán sledovali diváci na vypredanom štadióne Národného tréningového centra zaujímavý futbal. V 54. minúte sa postaral o vzruch ďalekonosnou strelou tesne vedľa Wijnaldum, no o ďalšie dve minúty už hostia udreli po tom, čo sa Van Ginkel dostal za chrbát domácej obrany a strelou k žrdi nedal Šullovi šancu - 0:1.

Holanďania po tomto momente prevzali iniciatívu a v 62. minúte mohol zvýšiť ich náskok po rýchlej akcii De Jong, ktorého strele chýbali len milimetre. V 67. minúte Zoet s námahou vytesnil Mikovičovu strelu na rohový kop, po ktorom sa takmer podarilo vyrovnať Kolčákovi, keď jeho odkop v tiesni z polovice ihriska vyškriabal holandský gólman spod brvna.

Snaženie domácich výrazne otupil v 82. minúte Van Ginkel svojim druhým gólom, keď v skrumáži zvlízka dorazil loptu do siete - 0:2. Tri minúty pred koncom ešte spred veľkého vápna napriahol Lásik, no nepochodil rovnako ako ani v nadstavenom čase Kolčák.

Zverencov trénera Galáda čaká odveta v Rotterdame v pondelok 15. októbra. Na záverečný turnaj postúpia víťazi siedmich barážových duelov, ktorých doplní Izrael ako organizátor šampionátu.

Kvalifikácia ME 2013 do 21 rokov, 1. zápas baráže:
Slovensko "21" - Holandsko "21" 0:2 (0:0)

Zostavy a striedania:
Slovensko "21": Šulla - Štetina, Gyömbér, Kolčák, Čonka - Greguš, Lásik - Pauschek (59. Holúbek), Kiss (77. Oršula), Mak - Mikovič (88. Vojtuš)

Holandsko "21": Zoet - Leerdam, Bruma, Nuytinck (86. Dijks), Blind - Wijnaldum, Maher, Clasie, Van Ginkel - De Jong, Wildschut (75. Cabral)

Góly: 56. a 82. Van Ginkel. Rozhodovali: Gautier - Annonier, Jeanne (všetci Fra.), ŽK: Gyömbér, Lásik, Štetina - Nuytinck, Van Ginkel
Počet divákov: 3260 (vypredané)

Galéria z barážového zápasu medzi Slovenskom a Holanskom:


Povedali po zápase:

Ivan Galád, tréner SR 21: "Mali sme svoj plán, ktorý sme v prvom polčase dodržiavali a vypracovali sme si dve veľké šance, ale súper bol silný a napokon aj efektívnejší. My sa učíme, Holanďania už sú top mužstvo a to nám dokázali, keď svoje príležitosti premenili. Futbal nám dnes ukázal realitu. Sme v ťažkej situácii, prehrať 0:2 doma je veľmi nepríjemné, ale v odvete sa pokúsime hrať dobrý futbal. Nič nie je nemožné, aj keď naše šance sú už menšie."



Róbert Mak, stredopoliar SR 21: "Za prvý polčas sme si nezaslúžili prehrať 0:2. Hneď na začiatku sme mali veľkú šancu, išli sme sami na brankára, v podobnej pozícii som sa ocitol aj ja sám a boli tam aj ďalšie naše príležitosti. Taký je však futbal. Náš dobrý polčas skončil bez gólov, Holanďania pri svojom dobrom polčase dvakrát skórovali. Jednoducho boli efektívnejší."



Lukáš Pauschek, stredopoliar SR 21: "Bol to veľmi ťažký zápas. Holanďania sú náročný súper, hrali pokojne a s rozvahou. My sme do toho dali všetko, mohli sme ich zaskočiť. Hneď na začiatku som mal veľkú šancu, ale situáciu som vyriešil zle. Mal som strieľať hneď po prvom dotyku."

Richard Lásik, stredopoliar SR 21: "V prvom polčase sme si vypracovali viacero dobrých šancí a keby sme niektorú z nich využili, myslím si, že zápas by sa vyvíjal úplne inak. Nádej do odvety v každom prípade žije, musíme však streliť minimálne dva góly."