Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Hokejisti Nitry zdolali Liptovský Mikuláš, Martin vyhral v Poprade

Radosť hráčov Nitry po góle v zápase 29. kola Tipsport extraligy HK Nitra - MHK 32 Liptovský Mikuláš v Nitre 11. decembra 2016. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Do streleckej listiny sa v drese Nitry zapísal dvakrát Henrich Ručkay.

Nitra 11. decembra (TASR) - Zápas v Nitre začali aktívne najmä domáci. Corgoni sa snažili tlačiť všetko do bránky, ale viacero dobrých pokusov zlikvidoval Križan. V 3. minúte ho domáci prekonali, ale Križanovi pomohla konštrukcia bránky. Aktivita Nitry však nezostala bez gólu. V 5. minúte sa ocitol v dobrej príležitosti Ručkay a Križanovi nedal šancu – 1:0. O dve minúty neskôr mohol vyrovnať Richard Huna, ale Valent jeho strelu vyrazil vyrážačkou. V 10. minúte poslal do dvojgólového vedenia domácich Pupák, ktorý dokonale zaskočil Križana nahodenou strelou. V 15. minúte pekne zakombinovala dvojica Blackwater – Slovák, ale druhý menovaný neprekonal Križana. Domáci gólostroj sa nezastavil a v 18. minúte bolo už 3:0, keď sa presadil Šille.

Na začiatku druhej tretiny sa v úniku ocitol Piačka, ale Križan jeho strelu vyrazil. V 28. minúte dostal dobrú prihrávku za hosťujúcu obranu Slovák a bekhendovým blafákom pridal štvrtý gól. O dvadsaťšesť sekúnd napriahol Milam a bolo už 5:0 a s Liptákmi to vyzeralo veľmi zle. V bráne nahradil Križana Nagy, ale aj ten inkasoval hneď z prvej strely. Na 6:0 zvýšil H. Ručkay. Domáci brankár Valent bol dlhšie bez práce a v 35. minúte si nepostrážil prvú tyčku, keď ho nachytal najstarší z bratov Hunovcov – Rudolf.

Liptáci mali v úvode tretej tretiny výhodu dvoch presilových hier a jednu z nich využil strelou od modrej čiary Bobček – 6:2. V 47. minúte mal veľkú šancu hosťujúci Richard Huna, ale ľavý betón Valenta vystrelil veľmi rýchlo. Domáci gólman neskôr zneškodnil aj sľubné pokusy Urama a Krišku. V 52. minúte mohol spečatiť hetrik domáci Ručkay, ale trestné strieľanie nepremenil. V 56. minúte sa dostal do úniku Uram a bekhendovým blafákom znížil na 6:3. V Nitra aréne už diváci desiaty gól nevideli a Nitra tak zvíťazila 6:3.
HK Nitra – MHk 32 Liptovský Mikuláš 6:3 (3:0, 3:1, 0:2)
Góly:
5. H. Ručkay (Bajtek, Ordzovenský), 10. Pupák (Bajtek, Paukovček), 18. Šille (Piačka, J. Šiška), 28. Slovák (P. König), 28. Milam (Slovák, Macík), 30. H. Ručkay (Bajtek, Paukovček) – 35. Ru. Huna (M. Šiška), 46. Bobček (Rich. Huna, Cibák), 56. Uram (M. Sukeľ). Rozhodovali: Jonák – Synek, Tvrdoň vylúčení: 3:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 2533 divákov

Zostavy:
Nitra: Valent – Rais, Milam, Mezei, Meland, Ordzovenský, Pupák, P. König – Blackwater, Slovák, Macík, Cope, Krištof, Štefanka, Bajtek, Paukovček, H. Ručkay, Piačka, Šille, J. Šiška, Chalupa

Liptovský Mikuláš: Križan (30. Nagy) – M. Šiška, Burzala, Mezovský, Nádašdi, Makovský, Kadlubiak, Bobček – Ru. Huna, Ro. Huna, Rich. Huna, Kriška, M. Sukeľ, Uram, Števuliak, Cibák, Uhrík, Brezniak, Stümpel, Kabáč

Hlasy po zápase:
Andrej Kmeč, tréner Nitry: "Prvé dve tretiny boli z našej strany veľmi dobré. Vytvárali sme si veľa šancí a dosť z nich sme premenili, jednoducho sme prehrávali súpera a tretia tretina sa ťažko hodnotí. Začali sme dvomi oslabeniami, súper má skúsených hráčov a pokiaľ majú priestor a príležitosť, tak si to vedia nahrať a robilo nám to problémy. Od toho momentu sme nepochopiteľne prestali hrať, súper bol tretiu tretinu lepší, z našej strany bola katastrofálna, ale našťastie sme si nahrali prvé dve tretiny dostatočný náskok a zápas doviedli do víťazného konca."

Róbert Spišák, tréner Liptovského Mikuláša: "Nezačali sme optimálne urobili sme strašne veľa individuálnych chýb, hlavne v organizácii obrany a súper to dokonale využil a odskočil nám. To nás prinútilo ku kroku, kde sme urobili dosť veľké rotácie v zložení jednotlivých formácií. V druhej tretine to ešte nebolo veľmi vidieť, ale v tretej sa už ukázala správna obmena. Pozitívne bolo, že sme hrali dokonca útočne, lepšie sme začali organizovať obranu, menej sme púšťali súpera do šancí. Naopak sme si vytvárali dostatok streleckých príležitostí a ku cti slúži to, že sme dokázali skorigovať tento nepriaznivý stav."


HKM Zvolen - Dukla Trenčín 6:2

Domáci vyťažili maximum zo streleckej efektívnosti Radovana Puliša. V 36. min na ľad padla aj šiltovka na znamenie, že si užil hetrik. Puliš už v 3. min otvoril skóre, keď sa mu oplatila spolu so Zuzinom predbránková agresivita. Druhý pridal v 29. min, v správnej chvíli bol na správnom mieste a pred bránkou namieril presne po odrazenom puku. Trenčania pôsobili rozpačito, v 33. min ich síce trochu prebral gól Hossu v presilovke o dvoch hráčov, no aj vtedy puk tečovaný brankárom Šimkom ledva doletel do siete. Zvolenčania odpovedali razantne, v 35. min Majdan v presilovke a v 36. min Puliš po nakorčuľovaní pred Cháberu naznačili, kto je pánom na ľade.

Okrem gólov mali domáci viacero výborných šancí, v 16. min Misenev spálil samostatný nájazd, často sa dostávali do prečíslení, no puk ich neposlúchal a viackrát odskočil od hokejok v tom rozhodujúcom momente. V tretej tretine sa čakala od hostí väčšia ofenzíva, akú ukázali, súper im veľa nedovolil, navyše ich Dlouhý dvoma vylúčeniami za sebou, neskôr aj tretím dosť pribrzdil. V 47. min jednu z týchto presiloviek využil zblízka Hraško a prikrášlil tak jednoznačné víťazstvo domácich. Pre Trenčanov už zníženie v 57. min po strele Gašparoviča a dorážke Dlouhého veľa neznamenalo, najmä keď o pár sekúnd neskôr v 58. min Puliš pridal v zápase už svoj štvrtý gól.
HKM Zvolen - Dukla Trenčín 6:2 (1:0, 3:1, 2:1)
Góly:
3. Puliš (Zuzin), 29. Puliš (Ivan, Zuzin), 35. Majdan (Mráz, Valenta), 36. Puliš (Zuzin), 49. Hraško (Majdan, Klhůfek), 58. Puliš (Zuzin) - 33. Hossa (Kozák), 57. Dlouhý (Gašparovič, Danko). Rozhodcovia D. Konc, Majling - Výleta, Orolin, vylúčení 7:6, presilovky 2:1, v oslabení 0:0, 1159 divákov.

Hlasy po zápase
Milan Staš, tréner Zvolena:
"My sme chceli nadviazať na dobrý výkon z Nových Zámkov a aj sa nám to podarilo. Prvá tretina nebola stopercentná, no druhá nám vyšla nad očakávanie, Rado Puliš strelil góly, ktoré nás upokojili. Som rád, že po dlhšom čase sme zvíťazili v dvoch zápasoch za sebou. Sú zápasy, keď to padá a Rado Puliš skutočne hral veľmi dobre, bránil, útočil a hokejová šťastena sa k nemu priklonila."

Josef Turek, tréner Trenčína: "Hrali sme slabo, preto sme prehrali, ja by som sa k tomu nechcel viac vyjadrovať a hodnotiť, to je všetko, takto to vidím a cítim."

Radovan Puliš, strelec štyroch gólov Zvolena: "Za moje góly môže celé mužstvo, chalani mi to tam dobre hádzali. Rozbehli sme sa a dúfam, že takto budeme pokračovať, aj v novom roku. Strelecky sme sa chytili, aj ja, celá moja päťka i celé mužstvo hralo výborne."

Marcel Hossa, strelec jedného gólu Trenčína: "Nepovedal by som, že to bol nešťastný zápas, mali sme zlý začiatok, ja som znížil, trochu sme sa chytili, no súperovi to padalo s lacnými gólmi. Z našej strany to nebolo ono, predstavovali sme si iný výkon. Chceli sme body, predtým sme mali dosť ťažké zápasy, no keď chceme pomýšľať na playoff, musíme hrať lepšie."


HK Poprad - MHC Martin 1:3

V prvej tretine diváci videli obojstranne nezáživný hokej s nevyužitými presilovkami na oboch stranách. Najprv pohrozili hostia. V dobrých príležitostiach sa ocitol hosťujúci Galamboš a po ňom Varga, ale svoje šance nepremenili. Počas domácej presilovky 5 na 3 vychytal martinský Dzubina domáceho Fabiana a tak sa na prvú prestávku odchádzalo za bezgólového stavu.

Taktický hokej pokračoval i v druhej tretine. Zásluhou prísneho metra rozhodcov sa väčšinou hralo v nerovnovážnom stave. Jednu z početných presiloviek využili domáci na začiatku 32. minúty. Paločko šikovne tečoval Baginovo nahodenie a Poprad viedol 1:0. V závere ešte Popradčania nevyužili 39-sekundovú početnú výhodu o dvoch hráčov.

Hostia sa snažili o vyrovnanie, ale Rapáč ani Varga pred Šúrekom neuspeli. Päť minút pred koncom stretnutie si sadol na trestnú lavicu Paločko za sekanie a martinský obranca Salija bol na konci biliardovej kombinácie - 1:1. O minútu a pol prišla pre domácich studená sprcha. Najprv sa presne trafil Varga a pri hre domácich bez brankára pečatil šieste víťazstvo Martina nad Popradom dve sekundy pred koncom zápasu Markovič.
HK Poprad - MHC Martin 1:3 (0:0, 1:0, 0:3)
Góly:
32. Paločko (Bagin, Štrauch) – 55. Salija (Varga, Brňák) 57. Varga (Markovič), 60. Markovič (Brňák). Rozhodovali: Jura, Kalina – Jobbágy, Korba, vylúčení: 8:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 957 divákov

Zostavy:
Poprad: Šúrek – Ježek, Fabian, Suchý, Dinda, Bagin, Postnikov, Pokovič, Abramov – Lapšanský, Zagrapan, Henderson – Kroták, Mlynarovič, Hvila – Bondra, Troliga, Murček – Paločko, Lichanec, Štrauch

Martin: Dzubina – Pulli, Dvořák, Rusina, Brňák, Salija, Leško, Pacalaj, Bačik – B. Rapáč, Heizer, Koyš – Markovič, Galamboš, R. Varga – Korostin, Pokrivčák, R. Mráz – Rzavský, Jurášek, Surovka

Hlasy po zápase
Marcel Ozimák, tréner Popradu:
"Dnes nám v závere zápasu chýbali emócie aj sily, pretože sme hrali často v oslabení. V závere z toho pramenila individuálna chyba, z ktorej dal súper víťazný gól. V hre 6 proti 5 to je vabank a dali nám tretí gól. Martinu k víťazstvu gratulujem."

Pavel Paukovček, tréner Martina: "Podľa môjho názoru podalo celé mužstvo jednoliaty výkon, za ktorý sme si zaslúžili víťazstvo."


HC'05 iClinic Banská Bystrica - HC Košice 4:0

Prvá tretina bola v réžii Bystričanov, no do vedenia mohli ísť v presilovke hostia. Po strele Suju Košarišťan puk vyrazil pred Biceka, aby ho napokon na čiare bravúrne vychytal. V oslabení sa do prečíslenia dostali Surový s Matouškom, ale domáci kapitán neprihral a napokon puk poslal do bočnej siete Habalovej svätyne. Košický gólman napokon kapituloval v desiatej minúte. Ujala sa strela Ivana Ďatelinku príklepom, ktorý mieril parádne pod hornú žŕdku – 1:0. Východoslováci ani po tomto zásahu nehrozili, naopak vedenie mohli zvýšiť Hickomott a Matoušek zblízka, český brankár v drese "oceliarov" podržal svoj tím. "Barani" hrali od siedmej minúty bez Kubku, ktorého trafil puk do tváre po koncovke Suju.

Na začiatku druhej tretiny mohli hostia vyrovnať z prečíslenia. Puk po strele Hričinu Košarišťan vyrazil pred Matejku, no ten sa pri ľavej žrdi nepresadil. V brejku neuspel ani Bicek. Tlak mali Bystričania, stupňovali ho a vyplatilo sa. Lunter dobre dobiedzal pred bránkou, kde bol natlačený, čo využil Petr Kafka. Dobre sa zorientoval a mieril do odkrytého priestoru Habalovej svätyne. Uplynulo iba 39 sekúnd a bolo 3:0. Tománek od zadného mantinelu nahral Saraaultovi, ktorý pohotovo zakončil. Košice potom nevyužili presilovku, v ktorej mali dobré možnosti Nagy a Šedivý. Na opačnej strane z prečíslenia Surový mieril do hornej žŕdky. Mrzieť ho to nemuselo, pretože v 37. minúte prihral ideálne Tománkovi a bývalý najlepší kanonier najvyššej súťaže švihom zavesil – 4:0.

Ani v tretej časti sa Východoslovákom nedarilo zdramatizovať stretnutie. Viac striel i príležitostí mali Banskobystričania, ktorí si kontrolovali hru a mohli pridať aj piaty gól. Najbližšie mali k nemu Lamper, Češík, v brejku Truchno a z dorážky Tománek. Na opačnej strane bola nebezpečnejšia iba strela Klímu, ale puk sa pod hornú žŕdku nezmestil. Aj preto sa stav nemenil a tri body si udržali domáci hokejisti s prehľadom.
HC'05 iClinic Banská Bystrica – HC Košice 4:0 (1:0, 3:0, 0:0)
Góly:
10. I. Ďatelinka (Truchno, Matuškin) 26. Kafka (Bortňák, M. Lunter), 26. Sarault (Tománek, Truchno), 37. Tománek (T. Surový, Maione). Rozhodovali: Snášel, Valach – Gajan, Smrek, vylúčení: 3:4, navyše: 59. Bortňák (Banská Bystrica) 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, zmeny: od 7. minúty Banská Bystrica bez Kubku, 2307 divákov

Zostavy:
Banská Bystrica: Košarišťan – Kubka, Ďatelinka, Wishart, Maione, Mihálik, Matuškin, Cebák, Ťavoda – Lamper, Češík, Matoušek - Buc, Surový, Hickmott – Kafka, Bortňák, Lunter – Tománek, Sarault, Truchno

Košice: Habal – Deyl, Jankovič, Matejka, Šmach, Dudáš, Pavúk – Bicek, Suja, Nagy – Hričina, Boltun, Milý – Tibor Varga, Šedivý, Bartánus – Bartoš, Hruška, Klíma

Hlasy po zápase
Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice:
"Videli sme dobrý zápas. Prvá tretina bola vyrovnaná, v druhej sme dokázali dať dva góly v rýchlom slede, čo nás dostalo na koňa a popadalo nám to tam. Chalani hrali s chuťou, súper síce hrozil z brejkov, ale do ničoho vážnejšieho sme ho nepustili. Po šnúre nevydarených zápasov sa vraciame k našej typickej hre. Musím svojim zverencom pogratulovať k výbornému výkonu."

Rostislav Čada, tréner Košíc: "Zaostávali sme za domácimi hráčmi v korčuľovaní a boli sme neúspešní v osobných súbojoch, hlavne v obranných. Vyvrcholilo to troma gólmi v druhej tretine. Cez akúkoľvek snahu, úsilie a bojovnosť sme nedokázali dosiahnuť lepší výsledok. Domáci vyhrali zaslúžene, zaostali sme za nimi najmä po fyzickej stránke, keďže máme problém so zostavou."

Andrej Košarišťan, brankár Banskej Bystrice: "Dobre som sa pripravil na tento zápas, ktorý sme zvládli všetci. Sústredil som sa na to, aby som neinkasoval gól. Chlapci predo mnou bojovali, bolo vidno, že mi chcú dopriať nulu a som im za to vďační. Ďakujem aj fanklubu za blahoželanie k mojím sobotňajším narodeninám. Čisté konto je pekný darček."

Ladislav Nagy, kapitán Košíc:
"Ak nedáme tri góly do prázdnej bránky, ťažko sa vyhráva. Nevyužili sme presilovky. Ak by sme dali my prvý gól, bolo by to inak, ale súper ho dal a bol v laufe. Hráme v oklieštenej zostave, chýbajú nám hráči, takže je to náročné. Odišli nám fyzické sily. Navyše Bystričania dobre bránili, takže sme sa aj pre to nepresadili."


MsHK DOXXbet Žilina – HC Nové Zámky 7:2

Žilinčania chceli na výhru na Liptove nadviazať aj doma proti ďalšiemu nováčikovi a od začiatku diktovali tempo. V 6. min sa po prihrávke Matisa spoza bránky medzi kruhmi presadil kapitán Hovorka a zavelil do útoku. Hostia síce potom mali šancu vyrovnať v presilovke, ale proti Tomekovi nepochodili. V 16. min sa strelou z pravej strany presadil Švihálek a o tri minúty neskôr vyhnal Škorvánka z brány Stupka, ktorý zužitkoval ideálnu prihrávku Holoviča a nekrytý pred bránkou skóroval.

Žilinčania začali druhú tretinu presilovkou, ale napriek niekoľkým dobrým šanciam v nej takmer inkasovali. Hostia potom urobili veľkú chybu na útočnej modrej čiare, "vlci" sa vyrútili do úniku traja na jedného a po ukážkovej akcii druhého útoku zvýšil Jurík do odkrytej bránky na 4:0. Žilina mala hru pod kontrolou a snažila sa pridať ďalší gól. Šancu na to mala v polovici zápasu pri presilovke po faule Tibenského na domáceho obrancu Kříža, pri ktorom utrpel český legionár zranenie kolena a z ľadu ho museli vyniesť na nosidlách. Domáci mali dobrú šancu na zvýšenie náskoku v 35. min, ale Konečný po peknej individuálnej akcii už bekhendovou strelou neprekvapil Lundströma. Žilina potom prečkala aj presilovku hostí, pričom ich držala stále ďaleko od Tomeka.

Piaty gól prišiel v 42. min, keď sa premiérovo v sezóne presadil Novotný. O dve minúty síce Tibenský v presilovke prekonal Tomeka, ale v 47. minúte sa v priebehu 22 sekúnd presadili Švec a Konečný a bolo 7:1. Hostia si následne zobrali oddychový čas a ešte v tej istej minúte sa podarilo znížiť Paulovičovi. Na viac však už Nové Zámky nemali.
MsHK DOXXbet Žilina – HC Nové Zámky 7:2 (3:0, 1:0, 3:2)
Góly:
6. Hovorka (Matis, P. Mikuš), 16. Švihálek (J. Jurík, Novotný), 19. Stupka (Holovič, J. Jurík), 25. J. Jurík (Novotný, Švihálek), 42. Novotný (J. Jurík), 47. E. Švec (Gmitter, Gutwald), 47. Konečný (Stupka, Holovič) – 44. Tibenský (Čížek, M. Hudec), 47. Paulovič (M. Hudec, Mäkinen). Rozhodovali: Štefik - Rojík, Kollár, vylúčení: 5:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 621 divákov.

Zostavy:
Žilina: Tomek – Mikuš, Den. Rehák, Brejčák, Juraško, Drábek, Macejko, Kříž, Gutwald – Handlovský, Hovorka, Matis - J. Jurík, Novotný, Švihálek – Konečný, Holovič, Stupka – Rogoň, Švec, Gmitter.

Nové Zámky: Škorvánek (19. Lundström) – Drtina, Cardwell, Sandgrén, Čížek, Mäkinen, Martin Chovan – Saarinen, Brabenec, Bahenský – Čaládi, Hudec, Tibenský – Fábry, Kytnár, Paulovič – Tábi, Dom. Rehák, Lelkeš.

Hlasy po zápase
Milan Jančuška, tréner Žiliny:
"Som spokojný s výkonom aj s výsledkom. Nadviazali sme na dobrý výkon z Liptovského Mikuláša, kde sme hrali dobre herne aj takticky a bolo to cítiť aj v dnešnom zápase. Mali sme dobrý pohyb, dobre sme kombinovali, padli pekné góly a ja som si duel na striedačke užíval. Som rád, že sme potešili divákov a vyrovnali sa v počte strelených gólov futbalistom. Žilina tak zažila peknú športovú nedeľu."

Ivan Černý, tréner Nových Zámkov: "Dnešný zápas prakticky ani nemusím hodnotiť, pretože výsledok hovorí za všetko. Zlyhali sme na celej čiare ako kolektív a Žilina zaslúžene a jednoznačne zvíťazila, k čomu jej gratulujem."