Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

Rybáriková s Čepelovou pilovali štvorhru, Hantuchová čaká ťažký zápas

Slovenské tenistky Jana Čepelová (vľavo) a Magdaléna Rybáriková Foto: TASR/Dušan Hein

Vo fedcupovej histórii pôjde už o štvrtý zápas medzi Slovenskom a Srbskom, tretí za posledné tri roky.

Niš 8. februára (TASR) - Niš 8. februára (TASR) - Slovenské tenistky v zasneženom Niši v piatok podvečer finišovali s prípravou na víkendový duel 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie proti domácemu Srbsku. Magdaléna Rybáriková s Janou Čepelovou na tvrdom povrchu v hale Čair pilovali štvorhru, na druhej strane dvorca stáli zdatní sparingpartneri - kapitán tímu Matej Lipták a tréner Ladislav Simon.

Po deblistkách sa dostala k slovu najskúsenejšia zo slovenského kvarteta Daniela Hantuchová, ktorá v sobotu o 14.00 nastúpi v úvodnej dvojhre proti srbskej jednotke Bojane Jovanovskej. Pred tromi rokmi na antuke v belehradskej Arene Hantuchová proti vtedajšej fedcupovej debutantke naplnila papierové predpoklady, sobotňajší duel nemá jasnú favoritku. "Na Srbsko mám pekné spomienky. V roku 2010 v Belehrade som to vtedy ťahala a podaril sa nám vytúžený návrat do svetovej skupiny. Teraz to bude úplne iný zápas, opäť veľmi náročný. Aj bez Any Ivanovičovej a Jeleny Jankovičovej majú Srbky silný tím. Chceme však vyhrať a postúpiť do semifinále," povedala Hantuchová.

Hantuchová o Jovanovskej

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová
Foto: TASR/Dušan Hein
"Od nášho jediného vzájomného zápasu v Belehrade sa Bojana veľmi zlepšila. V tomto roku hrá naozaj veľmi dobre, sledovala som ju v Austrálii. Hrá také rýchle, tvrdé údery. Ide do každej lopty, nemá rešpekt. Bude mať výhodu domáceho publika, ale každý zápas je otvorený. Veľmi sa na duel so Srbskom teším. Sme veľmi namotivované, máme skvelý tím. Dúfam, že sa to odzrkadlí aj v jednotlivých zápasoch," povedala Hantuchová po skončení piatkového tréningu.

Jovanovská mala po skončení Australian Open problémy s chrbtom a v uplynulých dňoch sa podrobila terapii. Srbský kapitán Dejan Vraneš ju však napokon nominoval do úvodných dvojhier. "Napriek zraneniu urobím všetko pre to, aby som pred domácimi fanúšikmi podala čo najlepší výkon a získala pre Srbsko prvý bod. Uplynulá sezóna bola pre nás skvelá, postúpili sme až do finále Fed Cupu. Teraz proti Slovensku nastúpime oslabené, no našou devízou je tímový duch," povedala osemfinalistka dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji v Melbourne.



Lipták stavil na skúsenosť

Daniela Hantuchová a Dominika Cibulková.
Foto: TASR/Martin Baumann
Srbská jednotka Bojana Jovanovská a slovenská dvojka Daniela Hantuchová nastúpia v sobotu o 14.00 v Niši proti sebe v úvodnej dvojhre zápasu 1. kola svetovej skupiny tenisového Pohára federácie. V druhom singli si na tvrdom povrchu RuKortHard v hale Čair zmerajú sily srbská dvojka Vesna Doloncová a slovenská jednotka Dominika Cibulková. Rozhodol o tom piatkový žreb v priestoroch mestskej radnice v Niši.

Nedeľňajší program otvorí o 12.00 súboj tímových jednotiek Jovanovskej a Cibulkovej, v záverečnej dvojhre sa predstavia Doloncová s Hantuchovou. Do štvorhry predbežne nominoval srbský kapitán Dejan Vraneš Doloncovú s Aleksandrou Kruničovou, kapitán slovenského tímu Matej Lipták nahlásil pár Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová.

"Nie je dôležité v akom poradí sa zápasy hrajú, my chceme vyhrať a na to potrebujeme získať aspoň tri body," reagoval pre TASR bezprostredne po žrebe kapitán slovenského tímu Matej Lipták. Ten dal v pozícii slovenskej dvojky prednosť Hantuchovej pred Rybárikovou, hoci tá je v najnovšom vydaní svetového rebríčka vyššie postavenou hráčkou. "Stavil som v tomto prípade na skúsenosť. Daniela má stále dobrú formu a odohrala viac fedcupových duelov," vysvetlil šéf ekipy. V debli sú predbežne nahlásené Rybáriková s Čepelovou. "Sú to členky tímu a v nedeľu možno dostanú príležitosť, mená sa však ešte môžu zmeniť podľa priebehu zápasu," dodal Lipták.



Pozor na Doloncovú

Kapitán slovenského tímu Matej Lipták
Foto: TASR/Dušan Hein
Srbské tenistky nastúpia vo víkendovom fedcupovom dueli v Niši bez dvoch najväčších hviezd, kapitán slovenského tímu Matej Lipták však tvrdí, že Bojana Jovanovská s debutantkou Vesnou Doloncovou budú tiež veľmi tvrdým orieškom.

Výsledok 1:1 po prvom dni by bral. "Srbsko je aj bez dvoch bývalých svetových jednotiek veľmi silným tímom. Má náhradu za Anu Ivanovičovú i Jelenu Jankovičovú. Jovanovská vo Fed Cupe už veľakrát podržala tím, práve ona bola tou líderkou a dostala Srbsko do ďalších kôl. Aj nová hráčka moskovská rodáčka Doloncová má svoje kvality. Na tréningoch podávala vynikajúce výkony, preto cez víkend očakávam ťažké zápasy," povedal pre TASR Lipták.

Slovenský kapitán riešil dilemu, koho postaví popri Dominike Cibulkovej ako druhú singlistku. Napokon zavážili skúsenosti a množstvo odohratých fedcupových zápasov. "Zvažoval som rôzne alternatívy. Máme v tímu aj mladú Janku Čepelovú, ktorá už vystrkuje rožky, dostala sa do prvej svetovej stovky. Teší ma, že náš tím je vyrovnanejší ako v minulosti. Magdaléna Rybáriková sa stala slovenskou dvojkou, no napokon som sa rozhodol pre Danielu Hantuchovú. Zo všetkých dievčat má najväčšie skúsenosti, navyše pred tromi rokmi v Belehrade bola hlavnou strojkyňou nášho úspechu."

Kapitán domácich Vranješ napriek výrazne oslabenému kádru zbrane neskladá. "Absencia dvoch najlepších hráčok a tretia v poradí so zdravotnými problémami by bola trpká rana pre každý tím, ale musíme sa s tým vyrovnať. Dúfam, že ostatné dievčatá nepriazeň osudu inšpiruje a podajú výkon na hranici svojich možností," povedal po žrebe pre oficiálnu stránku Fed Cupu Vranješ. Jeho náprotivok Lipták pripustil, že tímová súťaž má svoje špecifiká: "Je to stále 50:50 a stať sa môže všetko. Aj keď je srbský tím oslabený, stále má v zostave veľmi dobré hráčky Jovanovskú a Doloncovú."

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová (vľavo) s kapitánom tímu Matejom Liptákom počas tréningu pred víkendovým stretnutím 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie medzi Srbskom a Slovenskom v piatok 8. februára 2013 v srbskom Niši.
Foto: TASR/Dušan Hein
Ako prvá sa v Niši na dvorci predstaví Hantuchová. "Dôvod, prečo som opäť tu je v tom, že všetci veríme, že môžeme ísť ďaleko a opäť vyhrať celú súťaž. Takže sa tešíme na skvelú atmosféru a možnosť reprezentovať našu krajinu. Nebude to ľahké, keďže Srbky majú výhodu domáceho prostredia, ale máme výborný tím a urobíme všetko pre postup do semifinále," cituje portál fedcup.com Hantuchovú.

Srbky nastúpia bez dvoch bývalých svetových jednotiek Any Ivanovičovej s Jeleny Jankovičovej. Ivanovičová laboruje od Australian Open so zraneným ramenom, Jankovičová má problémy s brušným svalstvom. Hlavným rozhodcom duelu bude Češka Martina Lutková, úloh empajrových rozhodcov sa zhostia Britka Fiona Edwardsová a Francúz Emmanuel Joseph. Hrá sa s loptičkami značky Wilson US Open. Víťaz zápasu nastúpi v aprílovom semifinále proti lepšiemu z dvojice Rusko - Japonsko.

Vo fedcupovej histórii pôjde už o štvrtý zápas medzi Slovenskom a Srbskom, tretí za posledné tri roky. Slovenky vedú vo vzájomnej bilancii 2:1. V apríli 2010 zdolali Srbky na antuke v belehradskej Aréne 3:2 vďaka skvelým výkonom Hantuchovej, ktorá vyhrala obe dvojhry a po boku Magdalény Rybárikovej získala vo štvorhre tretí bod. O rok neskôr v bratislavskom NTC však slovenský tím prehral 2:3. Hantuchová s Rybárikovou vtedy v rozhodujúcej štvorhre proti páru Jankovičová, Kruničová nevyužili vedenie 6:2, 5:1 a 30:0.



1. kolo svetovej skupiny Pohára federácie:
Srbsko - SLOVENSKO
sobota 14.00:
Bojana Jovanovská - Daniela Hantuchová
Vesna Doloncová - Dominika Cibulková
nedeľa 12.00:
Jovanovská - Cibulková
Doloncová - Hantuchová
Doloncová, Aleksandra Kruničová -Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová.